Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija spanje

spanje

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje, namreč moja 9 mesečna hčerka zadjne čase zelo nemirno spi ponoči- napol v snu se postavlja na noge, plazi, se premetava, obrača … pomislila sem že da je za to mogoče kriva rast zob ali je to pač obdobje dojenčka?? Je pa vse skupaj malo moteče, ker jo morem neprestano polagati nazaj v posteljo, jo pokrivati…skratka tako ona kot jaz ponoči zelo malo spimo.

za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem

lp

Spoštovana,

nekateri dojenčki (in otroci) res nemirno spijo. Lahko se premetavajo, ker zelo burno sanjajo, lahko so žejni, mnogim pa je le prevroče – in se želijo znebiti kakšne plasti odeje.

Svetujem, da jo zvečer nahranite z lahkim obrokom (mlečna kaša ali kaj podobnega), da imate “v pripravljenosti” stekleničko z vodo (ali nesladkanim čajem, še najbolje blagimi kamilicami, ki pomirjajo), da imate v spalnici hladno (največ 21 stopinj C) in da se čim manj obremenjujete z njeno lego in pokritostjo v posteljici. Nikakor se ne zbujajte sami in ne posegajte v njeno okolje, razen če to ona “z vikom in krikom” zahteva.

Čim bolj mirne noči vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

upoštevala sem vaš nasvet in jo ponoči pustim pri miru, da sama spi kot ji paše, zaenkrat je veliko boljše, kajti ni se še zbudila z jokom, le spi zelo hecno, enkrat je z glavo obrnjena na eno stran se pravi je dol kjer ima ponavadi noge drugič spet na drugo ali pa spi s pokrčenimi koleni vglavnem res hecno, vendar jo pustim da tako spi in zgleda da ji res paše, da se premika oz. spi po svoje. Imam pa še en problemček glede tekočine, ki ste jo omenili, da je mogoče tudi žejna. No problem pa je sledeč, naša pikica spije zelo malo tekočine, namreč po falški jo noče piti iz kozarca še ne zna dobro oz. kozarec lepo prime sama ampak ko nagne gre več tekočine po njej kot pa jo popije, po žlički nam pa tudi ne gre, ker se ji vedno zatakne in posledično začne kašljat in potem noče več piti po žlički. Včasih sem kar malo zaskrbljena kajti že za nas je normalno oz. priporočljivo da čez dan spijemo čim več tekočine. Prej je bilo dobro ker smo se do 7 meseca dojile, zdaj pa se ne več ji pa sicer dajem še AM Novalac in verjetno s tam dobi vsaj malo tekočine…???

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem

Spoštovana,

če med spanjem obrede vso posteljico in obdela vse telesne lege, ni nič narobe, pazite le, da se ob “vrtenju” ne more kam zatakniti (npr. med reže ograjice).

Če odklanja dodatno tekočino, zanesljivo ni žejna – in je ni treba siliti. In če Novalac AM pripravljate z vodo (po predpisani recepturi), dobi tudi tekočine dovolj – vsaj za normalne “izgube” (le ob živahni telesni aktivnosti, povečani telesni temperaturi, bruhanju, driski pa je treba vnos tekočine povečati).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lep pozdrav. Imam 5 tednov staro punčko, ki zelo veliki spi. Včasih prespi celo noč (7,8 ur skupaj). Zanima me ali je to narobe? Z pridobivanjem teze nima težav.
Čez dan tudi večinoma spi.
Hvala za odgovor.

Draga anjabanja1,

očitno imate zelo pridno dojenčico, ki spi toliko, kot naj bi zdravi, zadovoljni dojenčki te starosti (ki prespijo vsaj 16 ur dnevno). Večina mam dojenčkov te starosti se s takim “mirom” ne more pohvaliti…

Da je vse v redu, kaže tudi primerno pridobivanje teže. In predvidevam, da se vam je (ali še bo v naslednjih 2 tednih) že začela nasmihati…

Srečno,

New Report

Close