spanje
Pozdravljeni,
Rada bi vas vprašala naslednje, doma imam skoraj 2 meseca staro dojenčico, ki mi čez dan noče spati vsega skupaj spi samo kakšno uro ali dve največ. Ponoči pa je ravno obratno, skopam jo npr ob 22h, jo nato še podojim in jo dam okrog 23h v posteljo. Zaspi takoj brez problema in brez prebujanja spi do 6h ali celo 7h zjutraj. Nato jo spet podojim in mi naprej zaspi za kakšne 3 ure. Potem jo zopet podojim vendar pa mi noče več zaspati. Zanima me če je to normalno ali je mogoče kaj narobe? Koliko ur v povprečju naj bi npr. 2 meseca stari dojenčki spali? Hrani pa se drugače normalno oz. ima apetit. Hranim jo na vsake 3 do 4 ure, je pa res da velikokrat pri podiranju kupčka bruhne, vem da je to normalno, vendar pa se mi zdi čudno, da včasih bruhne tudi uro ali pa dve po dojenju. Zato me skrbi, če je mogoče z mojim mlekom kaj narobe, dojim pa jo toliko časa dokler sama ne izpljuni dojke, včasih podoj traja 5 minut včasih pa tudi več.
Upam, da se nisem preveč razpisala vendar sem vam hotel kar najbolje pojasniti svoj problem.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Draga pikapoka27,
povsem normalno je, da dvomesečni dojenček ne prespi več večine dneva, ampak se njegovi dnevni spanci krajšajo tako v trajanju (včasih je dovolj nekaj minutni “power nap”, osvežilni dremež) kot v številu (1x do 3x). Če vam dojenčica ne spi preko dneva, prespi pa vso noč, ste prava srečnica…
Prav tako je povsem normalno, da je dve uri po podoju v želodčku še vedno nekaj mleka – ki se ji lahko vrne nazaj, še zlasti skupaj z zrakom, ki se v tem času iz manjših mehurčkov nabere v večji balon in ga dojenčica “odrigne”.
Tudi čas, ki ga porabi za en podoj, je zelo raztegljiv – večina se jih “naje” v petih minutah, nekateri so dolgoprogaši in sesajo (in sesljajo) tudi 20 minut, malo tudi iz ugodja, ne zaradi hranjenja. In isti otrok včasih visi na dojki do pol ure, se ob tem mami nasmiha, gruli, drugič pa v dveh minutah izprazni vso zalogo v dojki in hoče zatem drugačno zabavo.
Naj torej živi raznolikost, bi bil čisti dolgčas, če bi bili vsi dojenčki naravnani po matematičnih zakonitostih in natančnosti 🙂
Najlepša hvala za prejšni odgovor:)
Vprašala bi pa vas samo še nekaj, pri dojenju se moji dojenčici vedno zatakne mleko in začne “grozno” kašljati, sedaj pa ne vem ali ona prehitro sesa mleko ali iz mojih prsi mleko prehitro teče pa se ji zato zatika. Zanima me če obstaja kakšna metoda kako jo pripraviti do tega, da nebi tako hitro goltala oz. da bi jaz malo upočasnila prehitri pritok mleka iz prsi.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan še naprej
Spoštovana,
očitno iz vaših mlečnih vodov mleko brizga v curkih – torej ste ena od srečnic, ki dobro dojijo. Da bi preprečili kašljanje in zaletavanje, lahko poskusite dati v dojenčicina usta manjši (ali večji) del areole – kože ob bradavici. Možna (čeprav ne najbolj posrečena) rešitev je tudi poskus dojenja preko silikonskega nastavka. A vse to le, če so težave res moteče – in če se malčica še nekaj časa po dojenju odkašljuje in hrope, kar je znak, da bi lahko mleko uhajalo tudi po napačni poti, v grlo namesto v požiralnik.
Pozdrav,