Najdi forum

Pozdravljeni,

imam težavo, s katero ne morem k zdravniku, saj se mi ne zdi tako huda, a zame je zelo obremenujoča.

In sicer stvar je v spanju. Že od negdaj rada spim oz. bolje rečeno potrebujem veliko spanja. Na dan spim ca. 10-12 ur.

Največjo težavo pa imam pri zbujanju. Zjutraj imam grozne težave pri vstajanju. Ne morem in ne morem iz postelje. Nikoli se nisem vstajala z veseljem, a sem čutila neko odgovornost (služba, otrok…) in sem vstala.

Težave je vsako leto hujša… će nebi imela moža, ki bi me zjutraj, uro spravljal iz postelje, se sprašujem ali bi sploh šla v službo… tako težko vstanem, da se ne sikiram niti za službo, niti za otroka…

Vsako jutro je v hiši prepir, ker zamujamo v službo, seveda zaradi mene, ki ne morem in ne morem iz postelje… ne si mislit, da sem neodgovorna enostavno ne morem odpreti oči in vstati… in ko mi to le…z veliko muke uspe potrebujem najmanj uro, da se razbudim, da sploh lahko začnem funkcionirat…

S krvjo je vse ok, z ščitnico tudi, depresivna nisem…, kaj bi lahko bilo, kako naj se rešim te težave, ki mi vsak dan bolj greni življenje…

Hvala za vaš odgovor!

Lepo pozdravljeni!

Verjetno že v preteklosti niste bili t.i. “jutranji tip” človeka, kar pomeni, da ste bolje funkcionirali v kasnejših, morda celo večernih urah. Če je tako, potem je to značilnost vašega prirojenega bioritma (za poskus se lahko preizkusite tukaj: )

Izrazite težave z jutranjim prebujanjem, vstajanjem in jutranja utrujenost, ki pa se čez dan z m a n j š a, so lahko značilnosti depresivne motnje. To možnost daje slutiti tudi zmanjšana “odgovornost” (povečana indiferentnost) do službe in otroka, ki jo občutite. (Zgolj razmišljam … )
Ali imate morda težave z nizkim krvnim tlakom? Nizek krvni pritisk (hipotenzija) lahko ljudem povzroča kar precej preglavic, med drugim potrebujejo več spanca, težko zjutraj vstajajo, imajo vrtoglavice, težko se zberejo … idr.

Svetujem vam, da vsako jutro že v ležečem položaju v postelji naredite nekaj telovadnih vaj ( npr. dvigovanje nog, rok, vožnja “kolesa” … in podobni gibi), s katerimi boste pospešili možgansko prekrvavitev in možganom zagotovili večjo količino kisika ter energije.
Če se ugodno odzivate na jutranjo kavo, jo lahko spijete, še preden vstanete iz postelje (če vam jo kdo dobrohotno skuha …)
Tudi jutranja prha z izmeničnim curkom hladne in toplejše vode lahko ugodno pospeši krvni obtok. Seveda morate prej vstati iz postelje.
Zagotoviti si morate dovolj razpoložljivega jutranjega časa, da ne boste obremenjeni z zadnjimi minutami, zato raje nastavite budilko na nekoliko zgodnejšo uro vstajanja, kar vam bo omogočilo počasnejše, vam bolj prilagojeno “prihajanje k sebi”.
Tudi veselje nad pričakovanim dnevom in kakšna lepa pozitivna misel za dobro jutro lahko delujeta vzpodbudno in povečata motivacijo za nov dan, ki je pred nami! Dobro je, če začnemo dan z nasmehom, kajti “Po jutru se dan pozna …”

Lep(š)a in (čim) bolj vesela jutra vam želim!

Veronika

Pozdravljeni,
težavo, ki jih opisuje nina2, zelo dobro poznam tudi sama. Moje neverjetne muke ob vstajanju trajajo že od 19. leta, zdaj sem stara 22 let. Kot je že nina2 zapisala, zjutraj mi je povsem vseeno, kaj se dogaja. Prespim izpite, kaj šele predavanja. Iz postelje se zagotovo dvignem le, če sem s kom zmenjena, da me ne bi čakal. Prebrala sem zgornji odgovor, pa bom kar nadaljevala. Sama zelo dobro funkcioniram v večernih urah, čeprav tudi to zmeraj manj. Včasih sem bedela do treh zjutraj in nadoknadila vse, kar sem dopoldne zamudila, zdaj lahko zaspim že ob enajstih zvečer, tudi če sem dan pred tem spala 13 ur. Ponoči se ne zbujam, zvečer pa z največjo lahkoto zaspim. Bila sem pri zdravniku, pa tudi z mojo krvno sliko ni nič narobe.
Na to, da bi zjutraj v ležečem položaju naredila kakšno telovadno vajo, niti pomisliti ni. Namreč še govoriti ne morem, niti ne odgovarjam, če me kdo kaj vpraša. Vsakršni premik mi predstavlja neverjetni napor. Budilko si zmeraj nastavim tako, da imam potem čas prihajati k sebi, včasih me zbuja tudi po eno uro, pa se ob vsakem zvoncu znova zgrozim.
Huda utrujenost in zaspanost me navadno mineta okoli 15 minut po tem, ko vstanem in se odvlečem pod prho. Če vstanem, seveda.
A mi lahko svetujete kakšno literaturo? Hvala in lep pozdrav,
Malka

Svetujem vam pregled v ambulanti za spalne motnje (inštitut za klinično nevrofiziologijo KC Lj).

(Nekaj o motnjah spanja smo se pogovarjali tudi tukaj: … )

Lahko noč in miren spanček!

New Report

Close