spalnica in dnevna soba
Spoštovani!
V priponki vam pošiljam skici spalnice in dnevne sobe. Pri spalnici je skica trenutne postavitve pohištva in vas prosim za mnenje in nasvet glede postavitve in barve sten (postelja je temno modre barve, pohištvo je barve oreha, vrata omar so bež barve). Pri dnevni sobi sem pustila prazen prostor, ker ga želim temeljito obnoviti. Vanj bi rada postavila nekaj omar, pisalno mizo in sedežno (najraje kotno, če je to v redu) – prosim vas za nasvet glede postavitve pohištva, barve sedežne in sten.
Hvala vnaprej in srečno novo leto!
Pozdravljeni!
Nisem dobila priponk, prosim, pošljite jih še enkrat.
LP
Helena Golenhofen
Pozdravljeni,
Trenutno se s starši selimo iz bloka v hišo. In me zanima v kakžni barvi imam lahko opremljeno spalnico in kakšne barve so za mojo osebnost aktualne? (rojena dne 13.11.1981)!
Trenutno sem kupila postlejo v rumeno bež v kombinaciji z bordo rdečo barvo. Omara je iz bukovega lesa, pregrinjala in stoli pa so v bordo rdeči barvi z kombinacijo bele. Ker sem se spomnila malo pozno in sem to že kupila mi prosim povejte ali meni odgovarjajo te barve in če ne kaj lahko naredim da bo prostor pozitiven zame!?
In zanima me kakšne barve imam lahko jaz na sebi, ker vem da barve lahko veliko vplivajo na osebnost oz. razpoloženje človeka. Nekaj malega vem v fenh shui-u vendar ne toliko, da bi si lahko pomagala sama.
Prosila bi če mi lahko odgovorite po emailu ki sem vam ga napisala zgoraj.
Lep pozdrav
Valy
Pozdravljeni!
Odgovorila vam bom samo na vprašanje glede spalnice, ker je to najpomembnejši prostor v stanovanju. Dnevna soba ni kritična glede postavitve, lahko si pomagate z mojim člankom na to temo (dobite ga na moji spletni strani).
Postavitev pohištva v spalnici je načelno v redu, razen nekaj malenkosti:
– Na obeh straneh postelje morate imeti nočno omarico in svetilko na njej.
– Med vrati in oknom je energijski prepih, zato je po eni strani celo dobro, da imate pred oknom pisalno mizo. Pisalna miza nima v pravi FS spalnici nič za iskati. Če je že tam, mora biti vedno čista in pospravljena, računalnik in ostale naprave izklapljajte (elektrosmog) in monitor pokrivajte. Kako je z vogalom mize? Seka na posteljo?
Obstoječe pohištvo je mešanica iz elementa vode in zemlje, prostor se nahaja na vzhodni strani stanovanja. Ker se voda in zemlja energijsko ne razumeta, bi bilo smiselno poudariti element les in element zemlja. To pomeni, da temno modro posteljo čim bolj prekrijete s posteljino v ustrezni barvi, da stene pobarvate v svetlo modro ali zeleno, dadate kakšno sliko dreves, drugih rastlin. Lahko bi steno za vzglavjem pobarvali s temnejšim odtenkom kot ostale stene. Spalnica mora biti romantična in mirna, kako boste to dosegli z opremo, pa ni več stvar feng shuija.
Lep pozdrav,
Helena Golenhofen
Pozdravljeni, Valy!
Vprašanja, ki jih dobim na ta forum, tudi odgovarjam samo na tem forumu. Vsebina vašega vprašanja ni takšna, da bi zahteva posebno diskretnost. Odločite se, ali naj odgovor napišem tukaj, da ga bodo lahko tudi drugi prebrali in se iz njega kaj naučili, ali ne?
Lep pozdrav,
Helena Golenhofen
Spoštovani!
Najlepša hvala za vaš odgovor. Prosim vas še za naslednja pojasnila: kakšno barvo posteljnine mi predlagate glede na vaše ugotovitve in kakšno temnejšo barvo stene pri vzglavju postelje. Tudi jaz sem razmišljala, da bi pisalno mizo postavila v dnevno sobo, vendar ne vem, v kateri del sobe bi bilo najbolje. Kaj mi predlagate?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Če napišem “smiselno poudariti element les in element zemlja”, to pomeni, da morate v spalnici uporabiti barve, materiale, oblike in vzorce, ki spadajo v ta dva elementa. Opise elemetnov najdete v knjigah, lahko pa si jih preberete tudi na moji spletni strani.
Posteljino izberete v barvah, ki jih priporočam (zelena, sv, modra, rumena, oranžna, marelična, rjava), pa tudi vzglavje pobarvajte v teh barvah. Najbolje je, da izberete nevtralno barvo, da ne bo težav s kombiniranjem (na primer temno zeleno, zastrti umirjeni odtenek).
Glede pisalne mize DS: dajte jo tja, kjer bo najmanj motila (predvidevam, da ni to vaša delovna miza in da imate svoj delovni prostor kje drugje). Najprej postavite sedežno, potem omare in nato pisalno mizo.
LP
Helena Golenhofen
Pozdravljeni!
Sem prebrala priporočena članka in zdaj malo več vem, kako opremiti spalnico. Za dnevno sobo sem prišla do naslednje ugotovitve: leži na JV delu stanovanjskega bloka, daljša stena z oknom in vrati na balkon leži na J delu – torej naj bi v dnevni sobi prevladoval element kovina? In če to drži, bi bilo verjetno dobro, da dam notri rdečo sedežno ali pa vsaj prebarvam kakšno steno v rdečo barvo? Naj kotno sedežno postavim na V steni v levi ali desni kot?
Vem, veliko sprašujem. Če vam dopušča čas, bom vesela vašega odgovora.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Ne vem, kakšen je tloris stanovanja, vendar lahko DS leži tudi na JV, če ni desno od nje nobene sobe več. Na vsak način pri opremi uporabite 70 %elementa les in 30 % elementa ogenj. Ne pretiravajte z rdečo barvo na jugu, ker je tam že dovolj vroče, raje uporabite bolj umirjene zelene barve in samo kot akcent rdečo. Lahko bi seveda celo V steno pobarvali v rdečo, ker je to bolj mrtev kot. Na sredo te stene bi tudi morali postaviti sedežno. Kam pa TV?
LP
Helena Golenhofen
Pozdravljeni!
Ena izmed lepih stvari, ki jih dela FS je tudi postavljenje prioritet. To pomeni v vašem primeru, da najprej poiščete mesto za sedežno (še vedno sem za V steno), potem pa pridejo na vrsto drugi predmeti. Ne vem, kako pomembna je za vas TV, tudi ne vem, kako velike regale potrebujete, zato vam težko svetujem, kam postaviti TV. Lahko daste sedežno na V in SV steno, TV pa v južni kot, tam, kjer so priključki.
LP
Helena Golenhofen