Spalna vreča
Za spanje na boku nimam recepta, mi smo ga imeli dobesedno zabičanega, pa ga ni nič pripravilo do tega. Vrečo imamo od 3. meseca, ker naš spi ko kavboj in to že od parih tednov dalje. Najprej smo ga iskali po koški, potem po posteljci, zdaj ga po postelji, pa občasno tudi okoli nje. Brez vreče bi ga po mojem po bloku :))
Mi smo ga dali v vrečo pri 2,5 mesecih. Tudi moj ni hotel spati na boku, na srečo pa ni bil bruhica, tako da me ni pretirano skrbelo zaradi tega. S 6 meseci pa je kar naenkrat sam pogruntal, da je fino spat na boku in sedaj sko raj izključno spi na boku. Včasih se v spanju potem prevrne na trebušček, kar ga zbudi in potem glasno protestira.
Maja
Naš spi v spalni vreči – žaklju od štirih mesecev in pol. Po posteljici smo ga pa iskali, ko je šel iz zibelke pri treh mesecih. Do prejšnjega tedna je bilo v redu, sedaj je pa največkrat z glavo v vznožju. Tudi jaz sem ga dajala vedno spat na bok in ponavadi tudi spi tako. Se pa obrne tudi na trebušček ali hrbet. Ga pa pustim pri miru in ga ne obračam. Skr bna, tole z rito v luft mi je pa poznano od hčerke. Prav smešno za videt. Tudi ona je spala v žaklju, vendar šele od devetih mesecev dalje, ker se je takrat začel mraz, pa do treh let in pol. Poleti je spala le v pižamici. Ker je potem posteljico dobil bratec, je ona dobila posteljo, kjer pa jo žakelj moti, kot pravi ona.
Spalnih vreč skoraj nisem uporabljala, ker jih nista marala. Starejši še nekako, mlajši pa niti pod razno.
Glede spanja pa tudi ne moreš kaj dosti. Moj starejši sin je bil zelo “by the book” otrok in je lepo pridno spal na boku. Mlajši pa izključno na trebuhu. In smo ga pustili.
Če bi tvoj otrok zaradi kakršnegakoli razloga MORAL spati na boku, ga spredaj in zadaj podloži s kakšno zvito brisačo ali čim podobnim, sicer naj spi, kakor mu paše. Nekoč sem videla nek podstavek, ki spredaj in zadaj podpre otroka, da spi na boku (videti je bilo kot v blago oblečena penasta guma klinaste oblike, oba dela sta bila med sabo povezana).
Ko sem mojo 3 mesečno pikico nehala široko povijati, ni več obstala na boku. Tudi zalaganje ni pomagalo. Takoj, ko se je prevalila na hrbet, se je zbudila in začela jokati. Sedaj jo dam spat na trebušček in je zadovoljna in sama zaspi. Prebudi se samo enkrat čez noč. Tudi premika se ne kaj dosti, tako da zaenkrat kovterček zadostuje.
LP Jerneja