Pozdravljeni,
imam težavo, ki me je močno prestrašila. Star sem 39 let.
Teden dni nazaj sem začutil relativno močno bolečino na desni strani pod rebrami, ki sem jo pripisoval prehitremu hranjenju, goltanju večjih kosov hrane ipd, kar počnem že nekaj časa. Takrat sem se odločil, da spremenim prehrano in začel sem uživati manjše obroke, jem počasneje, pregrizem.. Sedaj se mi pojavljajo naslednji simptomi: ko pojem hrano, se mi v roku pol ure potem pojavi spahovanje in ne preveč močne bolečine v trebušni vodlini. Občutim tudi pretakanje v trebušni votlini in napihnjenost. Blato odvajam drugače kot prej, manj in bolj tekoče, a ne driska, barva je normalna. Istočasno občutim blage bolečine v hrbtnem predelu, po celotnem hrbtu, največ levo. Bolečine niso stalne, so občasne in jih ne morem natančno definirati-mislim lokacijo.
Spim normalno, bolečine me ne zbujajo.
Strah imam, da je problem v trebušni slinavki.
Prosim za vaše mnenje.
Vaše težave lahko izvirajo iz žolčnika ali zgornjih prebavil. Ker ne trajajo dolgo, vam svetujem, da najprej vztrajate pri lahki hrani v manjših obrokih, morda opustite premastno hrano, predvsem ocvrto, omake ,majonezo in podobno. Pijte čaj proti napenjanju. Od zdravil morda vzemite sredstvo, ki veže želodčno kislino, na primer Rupurut. Če se stanje vseeno nhe popravi ali se celo pojavijo nove težave, obiščite zdravnika, ki bo glede na opis težav in izsledke kliničnega pregleda usmeril diagnostiko oz. vas napotil na preiskave, ki so potrebne. Predvsem se ne obremenjujte po nepotrebnem s skrbmi. Pa srečno.
Marija Štefančič Gašperšič