Najdi forum

Pozdravljeni
Hčerki, ki je stara 8,5 let, je pred dobrim letom zobozdravnik odprl spodnjo levo petko. Naredila se ji je namrec fistula. Zobe cistimo redno, v zobku ima vatico, da se ji med jedjo v zobku ne nabira hrana. Zobek se ji rahlo maje. Fistule ji ne nastajajo vec, ji pa vcasih ob ciščenju zobkov rahlo krvavi iz sredine/odprtine zobka.
Trenutno se ji na dlesni do mesta, kjer je bila fistula vidi belo, kot bi bila korenina. Tudi na otip je trdo, podobno kot zob. Ali je možno, da je to korenina? Skrbi me, da bi ji izginjala dlesen. Ali bo to vplivalo na dlesen ob stalnem zobu? Zrasel bi naj sele okoli 11.,12. leta?

Zobek bo moral slej ko prej ven.
Zanima me ali počakamo, da zobek izpade sam ali je bolje, da ga izruva zobozdravnik?
Ali lahko ob izritju zoba (doma ali pri zobozdravniku) morebitno vnetje ostane v dlesni?

Zanima me tudi ali lahko, glede na njeno starost, se drugi zobje (šestka) pomaknejo preveč naprej in onemogočijo rast stalne petke? In še… ali lahko tudi manjkajoč mlečni zobek povzroči izgubo kostne mase na tem mestu?

Stalne zobe ima zdrave. Ima tudi ze dve stalni štirki.

Postavila sem veliko vprasanj. Lepo prosim za odgovore.
Hvala.

Pozdravljeni,

Najverjetneje se belo vidi že stalni zob, ki izrašča spodaj in izriva mlečnik. Najbolje, da greste do zobozdravnika, da ga odstrani…da bi bilo kakšno vnetje kasneje na dlesni zaradi tega ne verjamem.
Težko komentiram nekaj kar ne vidim, zato je moje pisanje zgolj predvidevanje. Predlagam obisk pri zobozdravniku in odstranitev mlečnika.
Srečno!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close