Sosedov nori pes
Pozdravljeni,
kaj na storim, sosedov pes non stop laja, od 7h zjutraj do 21h zvečer. Spravlja me ob živce! Lastnikom sem že rekla, naj poskrbijo zanj, a ni učinka. Laja tudi celo nedeljo, poklicala sem policijo za nasvet, a je gospa na drugi strani rekla, da je namen psa, da laja. Nevem no. Kaj mislite?
S psi v blokih je res problem.
Policija pravi, da Zakon o javnem redu in miru ne obravnava pasjega laježa, torej ga tudi ne morejo sankcionirati, ker ne morejo sankcionirati psa, lastnik pa laježa na povzroča.
Veterinarska inšpekcija lahko ukrepa, če ugotovi, da gre za mučenje psa, vendar pa mora imeti tudi omogočen vstop v stanovanje, ki ji ga lastnik stanovanja ni dolžan omogočiti.
Vseeno mislim, da bi morala obstajati razlaga Zakona o javnem redu in miru, ki bi sankcionirala tudi pasji lajež oz. lastnika psa, ki ga povzroča. Pasji lajež v bloku je ravno tako hrup, kot glasba ali kaj podobnega. Policija sicer meni, da je to podobno, kot ptiči v naravi. Sama pa mislim, da ni tako, saj lastnik lahko vpiva na psa, seveda, če hoče. Če noče, pa…
Zaenkrat še nimam rešitve, jo pa tudi sama iščem.
Tudi jaz imam smolo, da ima sosed psa, ki laja nonstop. Žal si popolnoma nič ne moreš v tem primeru. Moj sosed ima psa na verigi, ampak so iz veterinarske inšpekcije rekli, da je ravno dovolj dolga, da to ni prekršek. Pes laja skoraj celo noč, prav čudim se od kod mu toliko energije. Pogosto je tudi tepen, a tudi v tem primeru inšpekcija hoče dokaze. Predlagali so mi snemanje s kamero, a žal sem potem v prekršku, saj ne smem snemat njegovega dvorišča, ker je to privat lastnina. Kar sprijazni se, da ni rešitve…. 🙁 Strinjam se, da bi se pasji lajež moral obravnavati kot kršenje JRM.
Ja res je nadležno, smo pa v hiši, sosedovo dvorišče, kjer se pes sprehaja in nadležno laja pa je ravno pod spalnico oz. pod vsemi bivalnimi prostori. Ko to poslušaš leta in leta te zadeva dokaj hitro znervira.
ABHO: verjemi, da sem večkrat že na to pomislila, še posebaj v soboto ali nedeljo ob 7h zjutraj, ali pa po nočni. Ampak nimam srca za kakšno tako kruto dejanje.
nebom se pa sprijaznila da ni rešitve, s pravnega vidika bi se seveda morala, saj se še kakšne veliko hujše stvari pri nas ne sankcionirajo, kaj da bi se lajež psa, ki moti sosede. Če mi je še policistka dajala, da je normalno da pes laja pa čeprav cele dneve, pa čeprav na vsakega mimoidočega, potem smo še daleč stran od tega, da bi bilo to kršenje JRM.
Kako to mislite, “lastnik laježa ne povzroča”???
Poglejte, nekdo ima psa in je ta pes nenehno izpostavljen hrupu motorjev, kopačev, avtomobilov, traktorjev… na kmetiji in ta pes laja vedno kot bi imel steklino.
Po moji presoji lastnik povzroča lajež!
Ali pa se pripelje domov, pes ga vidi, ga prosi pelji me, ta pes čivka, laja, prosi…lastniki pa nič.
To je direktno povzročanje lajanja.Vsaj zame je.
Menim, da bi se moralo to spremeniti! In verjamem, da so lastniki odgovorni za psa in njegov lajež.
Nič ni narobe če imate pse in če tu pa tam kdaj zalaja, ko je res nevarno, ne pa takole!
Si pa želim, da bi mi nekdo, ki ima takšnega psa, ki laja kar naprej, odgovoril zakaj je tako???
Je to vaš fetiš? Si s tem dvigujete samozavest, ker se počutite varni?
Zakaj bi se moral pasji lajez obra navati kot krsenje?? A ste zmesani?? Sej to je nevrjetno. Bi rada vidla, da bi blo vase govorjenje krsenje, uboga zival se se ne sme oglasit… Isto kot bi rekli da je kaznivonda polz pride na vaso posest pa poje solato… Kar je narava ustvarla tko je. In se cist steinjam da to ni krsenje. Zival se tut mora nekako izrazat… Se pa ne strinjam, da ga sosedje ne uzamejo pod kontrolo.. Ce skos laja, ze ni al prov vzgojen, al ga kaj moti ali muci…
In eni ste dejansko usekani s temi svojimi psi. Imam tle eno tako govedo iz blokov. Cela soseska ve, kdaj je cucek na sprehodu. Cucek se histerično dere in zaganja v vse, kar vidi, za njim caplja še bolj histeričen lastnik, ki cvili: Biiiiiiiiiibiiiiiiiiiiiii, gremo, Biiiiiiibiiiiiiiiiiiiiiii, Hkrati celo kolobocijo spremlja še žena tega cepca, ki se iz balkona dere: Biiiiiiibiiiiiiiii, pridna bodi, Biiiiiiiiiiiibiiiiiiiiiiiiii…
Za povrh vsega me je debil še prijavil, da stradam svojega psa :p Sama kost in koža, pa menda ga mučim, ker je na povodcu :p
V glavnem, mejte svoje žvali pod kontrolo in ne motite z njimi vseh ostalih.
Vas razumem. Živimo v bloku in ko sem zvedel, da moj pes laja, ko nas ni, se mi je zdelo normalno, da to ostalim sosedom ni treba trpeti. V ta namen sem nabavil ovratnico proti lajanju, ki ob laježu špricne vonj limone, ki je za psa očitno moteč. Prosite soseda, da to vsaj včasih, da psu gor.
Seveda po predhodnem sprehodu, ukvarjanju s psom, omogočanju zavetja, hrane, vode… Ob tem bi še poudarila, da tisti, ki vidite “mučenje” živali poskušate ukrepat. Zame je mučenje veriga, ki je ravno prav dolga, da mu po zakonu ne morejo nič. Mislim, da bi v primeru pretepanja psa, to vseeno lahko posneli in bi obveljalo kot dokaz, saj bi šlo za kolizijo dveh interesov, kjer bi se presojalo kateri ji pomembnejši in v primeru nasprotovanja med mučenjem živali in posegom v zasebnost, verjamem, da bi mučenje imelo prednost. Največ bi dosegli, da takšnemu človeku odvzamejo psa, vi bi imeli mir, pes pa ne bi imel več gnilega življenja.
Poskušajte, ne pustit, da so psi na verigi po celo življenje, brez kakršnihkoli sprehodov … v takšnem primeru ni čudno, da lajajo. Nekateri se boste usajal, da jaz ga imam pa doma v stanovanju z ovratnico, res je .. najraje bi mu omogočil hišo z vrtom, kjer bi bil spuščen in upam, da ne bi lajal, vendar tega nimam. Popoldan, ko smo pa doma se ukvarjamo z niim in je kolikor se da zunaj, pa vse vikende gre z nami po izletih … pa pred 8 leti smo ga rešili od enih takih “kretenov”, ki so ga hoteli ubit…
LP, predlagam, da soseda obvestite o pasjih ovratnicah proti lajanju. Pa ne tistih za 15eur ali manj!!! Obstajajo tudi na dalinjsko kontrolo, vendar te zahtevajo poznavanje pasje psiholigije, ker z uporabo lajikov lahko dosežete totalo nasprotni učinek. Cenovni razred je nekje okoli 250eur in daljinsko vodena je lahko do 800m.
Elektrošok torej? Ta sicer ni namenjen preprečevanju lajanja, priporočam jo pa vsakemu, naj jo kupi, pa bom jaz držala daljinc v roki in vas tresla. Boste potem lajali, kako fino je, ko o boste sprobali.
Proti lajanju, hahaha, so ovratnice s citronsko kislino. Med drugim psu razžirajo sluznice, pomagajo pa pri tako malem %, da ni omembe vredno.