Sor-kako pozdraviti
V iskalnik vtipkaj “soor” in dobila boš nešteto odgovorov.
V lekarni dobiš Daktarin gel, ki mu ga namažeš po jezičku. Še prej mu jeziček narahlo podrgni z gazico, da mu pobereš oblogo. To mu naredi po vsakem hranjenju. Če ga dojiš, po podoju umij prsa in si prsno bradavico namaži z daktarinom. Pred podojem prsa spet umij. Če se hrani po steklenički, po vsakem obroku stekleničko (cucelj) razkuži. Mi smo mu daktarin namazali tudi direktno na dudo. Srečno!
Sor pomeni, da so se po ustni votlini razrasle glivice, ki so normalno prisotne v ustih, ob obilici sladkega mleka pa se prekomerno namnožijo. Najprej morate poskrbeti za primerno ustno higieno dojenčka- z vlažno krpico je potrebno večkrat dnevno obristi otrokova usta, če je otrok dojen pa je potrebno pred in po dojenju temeljito umiti in do SUHEGA obrisati bradavice, po dojenju je priporočljivo bradavice namazati z mastnim mazilom, da ne pride do bolečih ragad na bradavicah. To mazilo je potrebno pred naslednjim dojenjem odstraniti, mislim pa, da se v lekarnah dobi tudi posebno mazilo. Če vsi ti ukrepi ne pomagajo zdravnik predpiše posebno protiglivično mazilo za usta- Daktarin oralni gel, s katerim namažete otrokova usta in dojke. Če otroka hranite po steklenički je potrebno večkrat prekuhati cucelj. Otroka soor v ustih ne boli, vsaj na začetku ne. Veliko uspehov v boju proti glivicam Vam želim- Lep pozdrav-S.
oBLOŽEN JEZIČEK IN SOOR STA DVA RAZLIČNA POJMA. mI SMO IMELI OBOJE. Soor se ponavadi začne delat na notranji strani lic in ne na jeziku se pa tja razširi ko je že hudo, takrat so bela cela usta, če je le jezik bel je samo od mleka, ker pa pije samo mleko se sčasoma naredi obloga. Jaz sem to oblogo spravila malemu dol z mokro bombažno plenico (v 10 minutah) in se več ni ponovilo, s soorom smo se pa borili malo dlje (ker smo najprej dobili zdravilo ki ni učinkovalo).
Jaz t priporočam da otroku z vlažno gazo po vsakem dojenju podrgneš jeziček ne pa da ga takoj filaš z daktarinom.
Ravno imamo v uporabi Daktarin gel-dobili od pediatra, ker je naš štirimesečnik imel in še ima močno obložen jeziček ampak samo do polovice. Rečeno je bilo, da je to soor. Nikjer drugje pa ne vidim belih pikic ali oblog. Jaz mu ta gel dam 3-4 krat dnevno, tako, da mu namažem dudo in potem v usta. To zdaj delamo že par dni, pa se mi zdi da ni nobenih sprememb. Bom pa poskusila še z vlažno gazico obrisat tisto belo oblogo, kot je ena zgoraj svetovala. Mogoče pa imamo res samo oblogo od mleka.
LP Maja
Daktarin bi moral pomagat v 2 dneh!!! NAm je v 1 dnevu izginilo 80% soora.
Torej ker ni soor nima kaj pomagat. Pač nastala je debela obloga in čim je debelejša težje jo boš spravila dol, jaz sem se precej namučila (sem morala malo močneje pritisnit je pa ga očitno motilo ker si je jezik brusil po zgornji dlesni da bi si to dol spraslak sam).
Evo, še en nasvet: mi smo tud meli sor pri 14 dneh in mi je patronažna dala Daktarin- oralni gel, sem mu to dajala 3x/dan z vatirano palčko po jezičku in po vsej ustni votlini (je sladko in ga dojenčki radi jejo), pa tud sama sem si bradavice mazala s tem gelom, pred in po dojenju. Kakšen teden in pa preventivno, po vsakem podoju smo spaknili ustka z 2 žličkami bebe čaja (svežega, 1X dan sem ga skuhala). To počnemo še sedaj pri skoraj 3 m, pa se mi zdi, da lahko opustimo.Tako smo se znebili sora.
LP, A.