soor
SPOŠTOVANI,
moj dojenček (6 tednov) je imel bel jezik in obloge na gornji dlesni. Pediatrinja je “ugotovila” soor ter predpisala daktarin gel. Po 10-dnevnem mazanju ni kaj dosti boljše (na dlesni ni več oblog, jezik je 50% boljši). Poleg tega pa se mu neprenehoma na celotnih ustnicah pojavljajo obloge (podobno kot pride na gornji ustnici sesalni žulj); par dni nastajajo in nato se to odlušči in nastaja novo – ne čez celo ustnico en kos, ampak več kosov. Je pa zelo prozorno bele barve in ko se olušči je kot kak silikon. Tako, da mi je patronažna svetovala, da obiščemo pediatrinjo (njej se že teden dni nazaj to ni zdelo kot soor). Drugače je vse v redu, je pa res, da ko jé poje zelo hitro in intenzivno, dojko pa sam zagrabi in si jo potegne v usta. Ali je možno, da se mu čez celotne ustnice neprestano pojavlja ta “žulj” od sesanja?
Vem, da je opis malo zmeden, a upam, da si lahko predstavljate.
Hvala in lep dan
Spoštovana,
tako kot opisujete in kot si jaz predstavljam, je seveda zelo verjetno, da pri vaši dojenčici ne gre za kvasovke (soor), ampak za normalno reakcijo sluznice ob dojenju, ki bo z dozorevanjem minila. Ker pa bi vseeno šlo lahko tudi za kaj drugega (v okviru pretirane ranljivosti sluznic in kože, kar pa je izjemno redka bolezen), bo treba (seveda le v primeru, da težave ne bodo minile) spet k pediatrinji.
Pri kvasovkah koristi tudi, da obloge “fizično” odstranite – z gazo ali prelikano “grobo” brisačo, ki jo namočite v zelo sladkano vodo (1 žlička sladkorja + 1 žlička vode) in si jo “nataknete” na kazalec, s katerim brišete (kar energično, ne nežno “pivnat”) po ustih. Raztopina povzroči, da kvasovke razpadejo, z brisanjem pa poleg kvasovk odstranite še odmrlo sluznico.
Še nekaj o silikonskih oblogah – Daktarin gel, ki ga nanesete na debelo, se včasih tudi “zlepi” s sluznico, kar se kaže z enakimi spremembami, kot jih opisujete.
Upam, da bodo težave čim prej minile, pozdrav,