Najdi forum

Draga Karmen,
Tudi jaz sem se odločila da te povprašam za nasvet ker odgovora nisem zasledila.
Moja deklica (5 tednov) ima v ustih soor, ki ga sprva nisem jemala resno (vsi so mi namreč rekli, da je to od mleka, dokler nisem zasledila na forumu, da bi to lahko bil soor). Na našem prvem pregledu (4 tedni) nama je pediatrinja predpisala Daktarin mazilo z navodilom naj ga uporabim 2x dnevno. Doma sem prebrala navodila za uporabo, kjer piše da se mazila ne sme zaužiti. V lekarni sem si zato kupila Daktarin oralni gel, mazilo pa pospravila v omaro. Ker ne uporabljamo dude (s katero naj bi vnesla gel v usta) si gel 2x na dan namazem na bradavico pred podojem, da ga deklica posesa. Problem pa je v mojih bradavicah in sicer se mi zdi, da se je soor prenesel name, ker imam po podoju zelo pekoce bradavice in na vrhu popolnoma brezbarvne. Kako naj si negujem bradavice v primeru, da imam te glivice tudi sama, da si jih ne bova prenasali iz ene na drugo. Morda se to, da sem na zacetku imela velike tezave s pristavljanjem in zelo bolece in ranjene bradavice, od takrat so mi ostale brazde/jamice na bradavici, ki pa niso vec krvavece in tudi bolecina je neprimerno majhna.
Najlepsa hvala za pomoc, Katja

Draga Katja,
pravkar sem sama v podobni sitauciji z naši devetnajstmesečnikom. Zelo dobro ste opisali težave z bradavicami, zato gre verjetno res za glivično vnetje (soor). Soor je glivično vnetje, ki se lahko pri dojenčkih kaže kot bele pikice ali obloge na notranji strani ličk ali dlesni, ali kot vnetje ritke, ki ga je nemogoče odpraviti. Lahko pa tudi ni kakšnih posebnih, vidnih znakov. Toda – vnetje je lahko prenosljivo tudi na mater, zato matere mnogokrat opazimo vnetje na svojih bradavicah, saj ga lahko neprestano prenašata eden na drugega, zato je potrebno zdravljenje pri obeh. Pri materah se lahko vnetje kaže na materinih bradavicah (zaradi dojenja) tako, da so bradavice boleče, srbeče, pekoče in bolj rožnate kot ponavadi, lahko se tudi luščijo, lahko pa ni nobenih znakov. Mati ima obenem lahko tudi vaginalno infekcijo.

Zdravljenje:
Pomembno je, da se zdravita oba – mati in otrok. Kot domače zdravilo se odlično obnese navaden jogurt (ki zavira rast glivic), ki ga namažete na ranjeno kožo. Pomembno je, da imate bradavice kar največ na zraku, namažite jih tudi s svojim mlekom, saj bodo protitelesa v njem poskrbela za hitrejše celjenje. Nekaj časa ne nosite sintetičnih nedrčkov in oblačil ampak le bombažne, ki dihajo. Ne uporabljajte blazinic za dojenje za enkratno uporabo, ker so idealno gojišče za gljivice (toplota, tema, vlaga, koža ne diha).

No, vi ste si Daktarin oralni gel že priskrbeli, za druge matere, ki bodo to brale pa nasvet, da pri zdravniku zaprosite za ORALNI gel Daktarin (dobite ga na recept, zastonj) in večkrat dnevno mažite bradavice in otrokova usta najmanj en teden, še bolje kar dva. Če gel namažete na svoje bradavice, bo zagotovo prišel tudi v otrokova usteca, lahko pa gel nanašate v otrokova usteca tudi s svojim čistim mezinčkom, potegnite z njim po otrokovih ličkih in pod jezičkom in mu pustite, da mazilo sam posesa. Kljub temu, da bodo znaki izginili v dnevu ali dveh je dolgotrajnejše mazanje pomembno zato, ker so glivice lahko zelo trdovratne in potrebujejo dolgotrajnejše zdravljenje. Po nekaterih teorijah se v tem času izogibajte sladkanim in kvašenim živilom, ker spodbujajo rast glivic.

po zdravljenju z amoksiklavom sem dobila glivično vnetje okrog nožnice in zadnjične odprtine. poleg tega že teden dni opažam zelo pekoče, boleče in bolj roza bradavice. moj fantek je star 6 tednov in zadnje čase bolj pogosto hoče sesati. sama sem si bradavice namazala z daktarin gelom, misleč, da imam soor. fantek nima nikjer nič znakov, da bi ga imel. po nanosu gela so me bradavice še bolj pekle in v dojkah me je zbadalo, vsaj tako se mi je zdelo.kaj mislite ali imam soor ali ne in kako naj si pomagam’

Draga Tanja,
gljivična vnetja so po zdravljenju z antibiotiki pogosta. Glede na opisano žal ne morem presojati v čem je težava. Najbolje bo, da se posvetujete z zdravnikom, če menite, da gre res za soor.

Napisali ste premalo, zato predpostavljam:
a. da lahko gre za globoko bolečino v dojki
b. da gre za boleče bradavice

A. BOLEČINA V DOJKI

Dejstvo je, da se v času dojenja veliko mamic srečuje s spremembami v dojkah. Tukaj moramo ločiti:
– zamašen mlečni vod
– mastitis
– globoka bolečina v dojkah (ki jo lahko povzročata gornja dva ali pa so drugi vzroki)
– drugo (abcesi, kirurške operacije,.)

Če se srečujete z globoko bolečino v dojkah, razumem vašo skrb. Naj vas potolažim, da je potrebno za globoko bolečino v dojkah poiskati možne vzroke in jih potem odpraviti. Če bi se slišali po telefonu, bi vam postavila še nekaj vprašanj.

Mamice se velikokrat srečujemo z močno, ostro, lahko tudi sevajočo bolečino v dojkah, ki nima povezave z bolečimi ali ranjenimi bradavicami. Najpogostejša vzroka za bolečino v dojkah sta zamašen vod in/ali mastitis. Za ta dva pojava je najbolj značilno to, da opazimo na dojkah bolečo zatrdlino, bulico. Kadar za bolečino ni vzrok v mastitisu, pa lahko vzroke iščemo v:
– izredno močnem izcejalnem refleksu, ki lahko boleče >krčiprivzdiguje< - ta bolečina je značilno locirana pod dojko
– nepravilna uporaba prsne črpalke
– glivična okužba v mlečnem vodu ali grozdu
– adhezija zaradi kirurške operacije prsi pred dojenjem
– predmenstruacijska bolečina in občutljivost dojk
– zelo velike dojke, ki so težke in že njihova teža pritiska na tkiva
– prehitri dieti mamice

Če na dojki opazite občutljivo mesto, rdeč madež ali boleč vozliček, je vzrok zanj najbrž zamašen mlečni vod. Mlečni vod, ki nima dobrega pretoka se vname in pritisk za vodom povzroči vnetje tkiva. Ko mati dobi vročino, dojka pa je na otip zelo trda in boleča, včasih se vidi tudi rdečica na predelu, pod katerim je vnetje, pravimo, da ima mati mastitis. Čeprav ni mogoče kar tako na oko videti, ali je infekcija bakterijskega izvora ali je vročina le splošen znak vnetja, je pomembno da mati obišče zdravnika. Le bakterijsko vnetje dojke je potrebno zdraviti z antibiotiki, vendar takimi, ki dojenja ne onemogočajo, saj je pogosto dojenje na prizadeti strani pomemben korak na poti do ozdravitve. Jemanje antibiotikov ni vzrok za prenehanje dojenja, zdravnik naj predpiše takšne antibiotike (če so res potrebni), ki so z dojenjem združljivi.

Poleg bakterij so vzroki za mastitis ter zamašene vode tudi:
– dojenček je preskočil obrok – ker je spal dlje kot ponavadi ali je bil hranjen po steklenički in so materine prsi prepolne
– dolgotrajen pritisk na prsi – pretesen modrček, pritisk materinega prsta med dojenjem (mnoge matere se bojijo, da dojenček med dojenjem ne more dihati in s prstom pritiskajo na tkivo)
– nepravilno pristavljanje dojenčka – dojenček zagrabi le bradavico in dejansko ne sesa dobro, kar povzroča zastajanje mleka
– mati je prezaposlena in premalo počiva.

Takoj, ko opazite zamašen vod ali prve znake mastitisa začnite z “domačim” zdravljenjem: s hladnimi obkladki si lahko blažite bolečino, s toplimi obkladki pa si pomagajte tik pred podojem, da mleko lažje steče. Kaj pomaga? Najprej in še posebej: počitek in še enkrat počitek. Nato – pogosto dojenje (brez dodatnega črpanja) le na otrokovo zahtevo, še posebej je dobro, da kakšen dan vedno začnete s podojem na boleči dojki, ko otrok še močno sesa. Nato – zelo zelo nežna masaža v bolečem predelu (ki ga preg pogrejete s toplimi obkladki), le s konicami prstov, najbolje pod toplim tušem. In ne nazadnje – sprememba položaja med dojenjem,.

Čeprav so včasih materam z mastitisom svetovali, da naj prenehajo z dojenjem, so novejše raziskave pokazale, da dojenje med mastitisom otroku ne škoduje, kajti protitelesca v materinem mleku otroka ščitijo. Dojite pogosto, predvsem na prizadeti strani, čeprav je dojenje boleče. Menjajte položaje pri dojenju in vsaj enkrat med obrokom postavite otroka tako, da njegov nosek v smeri zamašenega voda. Če je le mogoče, za nekaj dni prenehajte nositi modrček, predvsem pa čimveč počivajte. Če nimate starejših otrok ali neodložljivih obveznosti, se z dojenčkom kar preselite v posteljo.

B. BOLEČE BRADAVICE

1. Boleče bradavice v vseh fazah dojenja
Vzroke lahko iščemo:
– v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih) soor
– zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
– nepravilna uporaba prsne črpalke

2. Razpokane bradavice:
Vzroke lahko iščemo:
– umivanje bradavic z milom
– uporaba raznih krem za telo in deodorantov
– drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
– mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
– hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo

Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti.

Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
– nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
– če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
– mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Včasim so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo več, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazilvo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

Pozdravljeni,zgoraj opisani primer ustreza moji situaciji, tako da mislim, da imam na bradavicah soor – bradavici sta roznati (od sredine vedno vecja povrsina postaja roznata), bradavice me pecejo in v dojkah/pod bradavicama cutim spikajoco bolecino.. v otrokovih ustih pa (na sreco) ni opaziti nobenih znakov. Veeeno priporocate zdravljenje obeh? Kar z omenjem oralnim daktarin gelom?

 

lp,

neza

New Report

Close