soor
Očitno je naša miška dobila soor (vsaj predvidevam) – nekaj belih pikic po jezičku in eno malo večjo na nebu bolj proti grlu. Opazila sem, da so tudi moje bradavice zadnje čase bolj občutljive, pa sem to povezovala z novo zraslimi gornjimi zobki. Zdaj pa sumim, da je mogoče prešel soor na bradavice. Ker je sobota (neverjetno, ampak naša tamala vedno, ampak res vedno, dobi kaj novega ravno za vikend, ko so vse lekarne zaprte) sem mazilo Daktarin oralni gel dobila pri prijateljici, a žal priloženih navodil nima več. Zanima me, če mi ve katera povedati kolikokrat na dan naj jo mažem po jezičku, s koliko kreme in kolikokrat sebe po bradavicah. Malo sem že brskala po forumu in se mi približno že zdi, da 3x na dan kakšnih deset dni. Imam prav? Koliko kreme pa naj namažem? Je še kaj drugega v zvezi s to kremo kar bi morala vedeti? Hvala za pomoč?
tudi naša dojenčica je imela soor pri dveh mesecih. jeziček sem ji mazala z daktarin gelom in sicer z vatirano palčko, pa bolj na tanko (količinsko približno velikosti pol grahovega zrnja), po parkrat na dan ( do 4x). bradavice sem si namazala vsakč pred dojenjem in po dojenju zelo na tanko. soor je izginil po treh tednih.
na začetku sem uporabljala večje količine daktarina, pa se mi je zdelo, da je potem preveč spala in predvsem nenavadno trdo, tako, da se je včasih kar težko zdramila. to me je malo prestrašilo in sem količino zmanjšala. potem je bilo ok.
srečno pri reševanju težave.
lp
Daktarin je na voljo brez recepta za lajšanje blažjih težav, ki ne zahtevajo posvetovanja z zdravnikom. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo in skrbno, da bo kar najbolj koristilo.
Zdravilna učinkovina: mikonazol.
Pomožne snovi: glicerol, želatiniran škrob, prečiščena voda, polisorbat 20, aroma
pomaranče, aroma kakava, 96 odstotni etanol, natrijev saharinat.
1. Kaj je Daktarin in za kaj se uporablja
Sestava
5 g oralnega gela (1 lička) vsebuje 100 mg mikonazola.
1 g oralnega gela vsebuje 20 mg mikonazola.
Kako Daktarin deluje
Daktarin vsebuje mikonazol, ki deluje na glivice (na dermatofite in kandido) ter na nekatere bakterije (po Gramu pozitivne bacile in koke).
Kdaj Daktarin uporabljate
Z Daktarinom zdravimo:
• okužbe ustne votline in prebavil, ki jih povzročajo glivice rodu Candida.
2. Kaj morate vedeti, preden začnete uporabljati Daktarin
Kdaj Daktarina ne smete uporabljati
Daktarina ne smete uporabljati v naslednjih primerih:
• Če ste preobčutljivi za mikonazol ali katerokoli drugo sestavino zdravila.
Posebno previdni bodite pri dajanju oralnega gela dojenčkom in majhnim otrokom. Predpisani
Enkratni odmerek oralnega gela lahko zapre zgornji del dihalne poti (grlo) in povzroči težave pri dihanju. Zato ga dajajte previdno, razdeljenega v več manjših odmerkov, v usta in ne potiskajte v grlo.
3. Kako uporabljate Daktarin
Odmerjanje in način uporabe
Za odrasle in otroke je dnevni odmerek 200 mg razdeljen tako, da vzamete oralni gel tirikrat
na dan po pol žlice. Oralni gel zadržite v ustih nekaj minut, nato ga pogoltnite.
Za dojenčke je dnevni odmerek 100 mg razdeljen na ŠTIRI ODMERKE NA DAN PO ČETRT ŽLICE.
Dojenčkom in majhnim otrokom predpisani enkratni odmerek oralnega gela razdelite v več manjših odmerkov, dajte v usta in ne potiskajte v grlo.
PO IZKUŠNJAH DOJEČIH MATER IZJEMNO OLAJŠATE NAČIN DAJANJA, ČE SI PRED DOJENJEM VEČRAT DNEVNO NAMAŽETE BRADAVICE IN JIH PONUDITE DOJENČKU. NA TAČIN PODALJŠATE STIČNI ČAS ZDRAVILA IN DOJENČKOVE USTNE SLUZNICE.
Zdravljenje naj traja 2 do 4 tedne. Z njim morate nadaljevati še 2 dni po prenehanju vseh znakov, da preprečite ponovno obolenje.
Če znaki vašega obolenja v tem času ne prenehajo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Prevelik odmerek oralnega gela lahko povzroči slabost, bruhanje in drisko. Zdravnik bo odredil ustrezne ukrepe zdravljenja.
4. Neželeni učinki
Kot vsa zdravila, ima lahko tudi Daktarin neželene učinke.
Oralni gel lahko povzroči blage prebavne težave (slabost, bruhanje, drisko) in
preobčutljivostne reakcije. Tedaj prekinite zdravljenje.
Če opazite katerikoli neželen učinek, tudi če ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.
5. Shranjevanje in rok uporabnosti
Rok uporabnosti
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini.
Shranjevanje
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Zdravilo shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
POLEG DOJENČKA JE POTREBNO ZDRAVITI TUDI DOJEČO MATER (BRADAVICE)!
Nina