soočenje z alkoholom
V naši družini je situacija takšna, da je mama postala odvisna od alkohola. Dokler je v službi je vse ok, ko pa pride domov ali med vikedndi, ko ni nikogar poleg nje, si pogosto privošči alkohol. Ne glede na to, da smo vse zaloge alkohola v hiši uničili, vedno znova pride do njega in ga skriva. Dejstvo je, da noče priznati, da je alkoholičarka. Ima že težave s spominom, tudi zdravje se ji je pričelo krhati,…
Že večkrat smo se z njo poskušali dogovoriti, da bo prenehala, vendar je vedno znova spet začela. Zadeva se stopnjuje, odkar se je od doma k fantu odselila tudi sestra. Jaz imam že svojo družino in že več let ne stanujem doma. Z njo je doma sedaj oče, ki mu je sicer zelo hudo zaradi tega, vendar ji nekako ne zna pomagati na lep način, ponavadi se samo skregata, ker ji on očita, da je pijanka, ona pa to zanika.
S sestro sva sklenili, da je treba nekaj narediti, ker tako stanje ne pelje več nikamor. Ko sva zadnji vikend prišli na obisk in videli, da ni povsem trezna, sva ji povedali, da njeno početje ni v redu, da je odvisna od alkohola, da bi ji radi pomagali, vendar se mora najprej ona pri sebi odločit, da bo prenehala s tem. Jasno sva povedali, da ne prideva domov (jaz imam tudi hčerko, ki jo oba starša obožujeta in ponavadi komaj čakata, da pridemo na obisk), dokler se stanje ne bo spremenilo na bolje, da pa naju lahko kadarkoli pokliče in ji bova pomagali. Oče se je s tem strinjal in je pripravljen sodelovati.
Prvi korak smo sicer naredili, vendar sedaj ne vem, kako bi bilo najbolj pametno postopati naprej. Ali jo še nekaj časa povsem pustimo pri miru (med tednom smo se prej večkrat slišale po telefonu), ali jo poklicati in se z njo pogovoriti, ali pri tem biti samo prijazen ali počasi stopnjevati pritisk nanjo??? Zanimajo me vaše izkušnje in mnenje, ker jih jaz nimam. Oče pravi, da trenutno še vedno zanika svoje stanje, da meni, da smo ji neupravičeno obrnili hrbet,.. kakorkoli počuti se kot žrtev in nadaljuje s svojim početjem.
Dobrodošlo je vsako vaše mnenje ali nasvet. Hvala že vnaprej.
Lep pozdrav!
Izredno pomembno se mi zdi, da ste kot družina stopili skupaj in zavzeli enaka stališča. Menim, da ste do sedaj pravilno odreagirali, ko ste ji postavili določene zahteve. Zelo pomembno je, da jih realizirate.. Zna se zgoditi, da Vam bo očitala, da pije zato, ker ste ji obrnili hrbet, ker jo nihče ne razume itd. Skratka naredila vam bo slabo vest s pritiskom na vaša najbolj ranljiva čustva.. Ne dajte se, ampak vztrajajte naprej s svojimi zahtevami. Za začetek se dogovorite, da naj abstinira, saj bo le s tem lahko dokazala svoje trditve, da ni alkoholičarka. Z očetom delujte vzajemno. Predlagam Vam, da jo vseeno poskušate vključiti v kakšno skupino anonimnih alkoholikov. Poskušajte jo prepričati. Res je, da je zdravljenje lahko uspešno le, če se bo sama odločila za to. Toda, tudi, če gre v skupino anonimnih alkoholikov brez lastne iniciative ima več možnosti, da uvidi svoj problem. Tudi Vam priporočam, da se vključite v kakšno skupino AL_ ANON – za svojce alkoholikov, kjer boste dobili več napotkov za nadaljnje ravnanje. Spodaj so napisane telefonske številke kamor lahko pokličete. Veliko uspeha.
01/432 3001 avtomatski odzivnik za svojce alkoholikov ali 041 590 789 dežurni telefon.
01/433 82 25 anonimni alkoholiki