sončni kolektorji
Pri bratu so lani naštimali Strojev kombinirani sistem za segrevanje vode in za centralno gretje hiše. Na strehi so kolektorji, v kleti pa kombinirana peč. Če je sonce, se ogreva na kolektorje, sicer pa zakurijo drva. Možnost pa je še na kurilno olje ali na elektriko. Zaenkrat so zelo zadovoljni. Tudi v sončnih zimskih dneh se večinoma pogreje na kolektorje, le zvečer vržejo na ogenj par drvic. Kurilno olje zaenkrat šparajo, saj je dosti dražje od drv, za katere je dovolj ‘lokalnih dobaviteljev’. Ko je oblačno ali celo sneg pokriva kolektorje, pa cel dan kurijo na drva.
Hmmm, konkretnih podatkov pa ne bi vedela. Preden so se odločili za nakup, je prišel nekdo od te firme in jim naredil oceno situacije in predlagal kapacitete in potem izračunal tudi ceno. Se pravi, da je na nek način iz standardnih komponent narejeno ‘po meri’. Ne vem točno, a zdi se mi, da ti ta obisk in izračun naredijo brezplačno.
Če vas zanima, bi jih jaz na vašem mestu kar poklicala in se pozanimala kako in kaj.
najboljši kolektorji glede na strošek so v samogradnji pod strokovnim vodstvom ZRMK-ja
za te kolektorje se potem lahko dobi še subvencija ( če bo .. )
od Stroja pa samo stran,..
sem slišal precej zgodb, kako kombinirana peč crkne dva dni po garanciji in te pusti na cedilu
sploh pa ker če nekaj crkne ne dela nič in je treba vse menjat
kolektorji pa so sploh zgodba zase;
uporablja navadno neselektivno barvo; navadna stekla z železom in celo nekaljena,..
se ne vozi z helikopterjem kar tako….
Mi instaliramo in servisiramo Sonnenkraftove sisteme za ogrevanje in pripravo san. vode s sončnimi kolektorji. Ker imamo ravno eno akcijo s 25% popustom se oglašam, če koga zanima. Vse lahko vidite na http://www.soncni-kolektor.si
Mi imamo vakumske sončne kolektorje za toplo vodo. Kupili smo jih pri Zevs solar v Preddvoru. Nismo prav preveč zadovoljni. Poleti, ko je veliko sonca, pride do pregrevanja, samo dva dni pa je oblačno, pa že zmanjkuje vode. Ne predstavljam si, kako lahko še ogrevamo stanovanje (tudi v prehodnem obdobju), ko pa še za ogrevanje vode ni dovolj sonca. Če bi imeli veliko kolektorjev,(zaradi ogrevanja v predsezoni), kaj bi se zgodilo poleti s pregrevanjem, ker bi bilo preveč vode.
Zdi se mi tudi, kar prihranimo poleti, potem pozimi propade. Prej smo imeli bojler v peči, sedaj pa je zalogovnik vode posebej in se mi zdi, da porabimo več energije za ogrevanje vode, potem pa še elektriko za delovanje sončnih kolektorjev in z njimi povezane instalacije.
Tudi mi smo kupili sončne kolektorje v Preddvoru pri Zevs Solar. Če se bo kdo odločal za nabavo solarnih kolektorjev, vam tega podjetja ne priporočam. Prvič je zelo drago, ne morete se zanesti na znesek, ki vam ga napiše na predračunu. Končni znesek je precej precej večji. Kolektorji so ene znamke, bojler druge, tako da imaš občutek, da je nametano z vseh strani.
Za gretje vode imamo sončne kolektorje. Poleti je sonca največkrat preveč in je nevarno, da se kolektorji pregrejejo. Da bi to odvečno vročo vodo lahko bolje uporabila, me zanima, če lahko speljem to vodo tudi za uporabo v pomivalnem in pralnem stroju. Če ima to že kdo urejeno, naj prosim napiše, kako se to obnese in če je to sploh mogoče.
vprašanje: Ali sončni kolektorji (imeli bi jih le za ogrevanje sanitarne vode) delujejo le neposredno ob sončnem obsevanju, ali tudi v oblačnem vremenu ali ko so v senci? Naša hiša je namreč kmalu popoldne v senci sosednjega hriba in se sprašujem, ali je smiselno razmišljati o sončnih kolektorjih, ali bi raje sanitarno vodo poleti ogrevali s toplotno črpalko zrak-voda?
Zdravo
Sončni kolektorji delujejo tudi v oblačnem vremenu, izkoristek pa je odvisen predvsem od tega kako kvalitetne sončne kolektorje kupiš. Če bi ogreval samo sanitarno vodo, bi jaz vseeno priporočal kar sončne kolektorje, saj ti odpadejo vsi stroški, za delovanje toplotne črpalke pa potrebuješ elektriko.
Če se boš odločil za sončne kolektorje, bi ti priporočal vakuumske sončne kolektorje Watt: http://www.tersus.si/solarni-sistemi/soncni-kolektorji-vakuumski
Lahko kupiš tudi komplet: http://www.tersus.si/solarni-sistemi/soncni-kolektorji-v-setu