Najdi forum

Sončni kolektorji

Ali ima kdo izkušnje s sončnimi kolektorji? Novi, vakuumski sončni kolektorji, ki delujejo tudi, ko ni sonca, naj bi imeli to slabost, da s časom oslabijo, da vakuum počasi “zgine”, kar naj bi za sabo potegnilo večje stroške na dolgi rok. Ali so za področje Ljubljane za ogrevanje sanitarne vode dovolj tudi navadni kolektorji?

Hvala za odgovore. Lp.

Mi imamo navadne sončne kolektorje. Stare smo pred štirimi leti zamenjali, ko smo menjali tudi peč. Vodo v tristolitrskem bojlerju segreje poleti tudi na 65 stopinj za šalo, in še precej več če je res vroče (letos je bilo tudi nad 70 stopinj), prvič smo zakurili ta teden, prej pa od začetka junija nič. ko se vreme poslabša je še en dan čez glavo dovolj vode, drugi dan pa je proti večeru že bolj mlačna. Že pozimi če je sonce se za nekaj časa vklopijo in malenkost segrejejo vodo.

Za kolektorje smo dobili subvencijo od države (mislim, da je letos 30k na m2 kolektorja).

S fantom si delava mansardo pri njegovih. Letos prav tako menjamo peč, kolektorji bodo vakumski. So približno trikrat dražji od navadnih. Upam, da se bo investicija splačala.

Lp, m

> Upam, da se bo investicija splačala.

Odvisno s čim jo primerjaš. Če primerjaš investicijo med sodobnimi ‘navadnimi’ in vakuumskimi pa verjemi, da se ne bo!

Gos,

v čem je poanta? Zaradi vaukuma, mogoče? Kot sem napisala?

Lp.

Ne. Gre za povsem ekonomsko kategorijo. Vakuumski SSE so že v redu, niso pa vredni cene, za katero se prodajajo. Sploh v primerjavi s sodobnimi ploščatimi – ki sicer tudi niso tako poceni, kot bi pravzaprav morali biti, glede na tehnologijo, ki je potrebna za njihovo izdelavo. Ampak primerjava zajete energije enih in drugih ter hkrati primerjava cene predstavlja velik minus vakuumskim. Je pa res, da jih v celoti niti ne kaže primerjati, kajti sončni dobitki niso enako razporejeni po celem ‘temperaturnem področju’ (beri: niso vsi za vse). Ampak, ko je govora o pripravi sanitarne tople vode, vakuumski niso cenovno konkurenčni sodobnim ploščatim. To je to.
Sicer pa obstaja več vrst vakuumskih SSE…

Hvala za odgovor, Gos. Ali mi lahko katere priporočaš? Oz. dobavitelja?

Lp.

Mene pa zanima kako je s subvencijami za sončne kolektorje. Včasih so bile neke skupine, ki so delale te kolektorje, sedaj pa baje teh skupin ni več. Zanima me, če se dobi tudi za kupljene kolektorje subvencije in če se jih dobi, če so letos, oz. če še razpis traja. Prosim, za odgovor, če kdo ve oz. če je v kratkem vložil vlogo za subvencijo. Hvala Maja

Subvencija se dobi za zmontirane kolektorje – ni dovolj, da jih imate doma v garaži. Rok za oddajo je 05. 09. 2006. Če je še kaj denarja, ga boste
dobili letos, če ne pa z naslednjim razpisom – verjetno prih. leto.
Od države dobite vrnjeno 30 tisoč po 1 m2. Razpis je na spletni
strani MInistrstva za okolje in prostor. Kakšnih skupin ni, dobite firmo
ali s.p., ki opravja take storitve in na podlagi računa dobite vračilo.

Lahko bi, pa ne bom – ker nisem od nikogar plačan za to. 🙂

Razlike v kakovosti SSE pri večini znanih (in renomiranih) proizvajalcev so v praksi zanemarljive (seveda je treba primerjat primerljivo in ne vakuumskih ter ploščatih SSE). Raje se posvetite skrbi za izvedbo in montažo – hudič se namreč skriva tu. Prav neverjetno težko je namreč dobiti kakovostnega izvajalca (instalaterja), ki bo korektno izvedel posel – torej prišel na ogled, izstavil dokaj natančen predračun, se na njegovi osnovi dogovoril za posel, podpisal pogodbo o izvedbi in se je držal terminsko, cenovno in kakovostno! In ker ravno tega pri nas manjka, je žal na tem področju vse po balkansko, anarhija, nateg in odiranje vsepovsod…

Sicer pa se spisek proizvajalcev solarnih sistemov dobi v najbližji energetsko svetovalni pisarni. Ampak kot rečeno se ponavadi izkaže, da ni problem v izbiri proizvajalca – ampak monterja!

Priporočam, da kontaktirate še Stroja iz Gorenjske. Njegove kolektorje imajo moji starši že več kot 6 let in so zelo zadovoljni. Podrobnosti sicer ne poznam.

Janja

Mi imamo vakumske sončne kolektorje za ogrevanje tople vode. Če je en dan oblačno še gre, potem pa je treba vodo dogrevati. Ne razmem, kako lahko s kolektrji ogrevamo še hišo, če pa pozimi niso sposobni ogrevati niti vode. Ne vem koliko kolektrjem bi morali imeti pozimi, da bi ogreli vodo in v kakšnem primeru bi ogrevali hišo. Kaj pa potem poleti? Kaj bi delali s toliko točle vode? Pa tudi ekonomično ni ogrevanje vode s sončnimi kolektorji. Glede na vložena sredstva se nikoli ne povrnejo stroški. Vsaj pri nas po izračunu se ne bodo 20 do 30 let, ker nam je monter in hkrati prodajalec krepko zaračunal in to še kasneje, čeprav je pogodba zgledala še kar.

Zelo pesimistično, prepričana sem, da je v vašem sistemu neka napaka ali pa imate neprave informacije.

Solarni sistem se v povprečju povrne v 7,5 letih, s simulacijami pa je precej točno možno dokazati dejansko moč v kW, ki vam jo kolektorji dajo.
Če povprečen letni prihranek pri podpori ogrevanja prostorov ni vsaj 45% (iz rezultatov simulacije), potem sistem ali ni pravilno dimenzioniran ali pa so zadaj druge napake postopka izbire.

Na tem mestu ne bom dolgovezila, če kogarkoli – ki se odloča (tehta) za nakup, zadeva zanima konkretneje, me dobi na ZS.

Vacuumski kolektorji !!!!

Vacuumski solarni kolektorji so v primerjavi s klasičnimi, ploskimi kolektorji, mnogo bolj tehnološko dodelani in učinkoviti. Deluje kot visoko učinkovit prenosnik toplotne v povezavi z uparjalnim in kondenzacijskim delom. Heat pump sistem (toplotna cev), je kovinska cev napeljana po vsej dolžini vakuumskega absorberja.Vakuumski sončni kolektorji so v primerjavi s klasičnimi kolektorji zmogljivejši in imajo boljše delovne karakteristike v difuzni svetlobi ob oblačnem vremenu. Vacuumski kolektorji imajo tudi visok izkoristek energije.

kontakt:
030-629-817 Jaka
040-237-887 Uroš

Email: [email protected]

New Report

Close