sončni bojler
Ali kdo ve, koliko bi prišla osnovna varianta ogrevanja vode s pomočjo solarnega kolektorja? Ali je za to potreben posebni bojler (kateri), kakšne dimenzije so, cene? Gre za dvočlansko gospodinjstvo s streho, obrnjeno na jug. Kje dobiti informacije? Ste tisti, ki imate to ogrevanje, zadovoljni? Ali ga kombinirate z elektriko ali kako drugače? Kdaj se vam je povrnila investicija?
Živjo,
mislim, da je v Ljubljani to metanje denarja stran, ker je pozimi, ko to ogrevanje potrebujemo, enostavno premalo sonca. Moj stric se poslužuje te variante na Primorskem, pa kljub sončnemu dnevu voda ni dovolj topla/je ni dovolj za ogrevanje hiše in tuširanje 2 oseb. Pa še sostanovalci bi vam morali dovoliti postaviti sončne kolektorje na streho.
LP, katarina
Mi imamo sončno in je super. Sej to se ne potrebuje pozimi ampak poleti, ko sije sonce in imaš zastonj vročo vodo. Pri nas je od zacetka junija pa do konca oktobra (odvisno koliko je sonca) zmeraj topla voda (poleti je vsak dan okrog 60 st.). Pa smo v družini 4 odrasle osebe in je zmeraj dovolj vode za vse.
Mi imamo na strehi (obrnjena na severo-zahod) 2 kolektorja.
Ko se vreme dovolj ogreje in ni več potrebno kuriti, bojler preklopimo na solarni sistem (imamo en bojler za solarno in za centralno), in imamo dovolj tople vode za 4 člansko družino; za tuširanje, pomivanje posode, za vse. Tudi če je poleti kak dan oblačno, je vode še vedno dovolj, ob celotedenskem deževju pa preklopimo spet na centralno in vžgemo gorilec.
Za cene ti žal ne vem povedati, mi smo to delali 10-15 let nazaj.
Pozanimaj pa se pri vas v energetski pisarni (verjetno na upravni enoti), nekaj časa je država sofinancirala izgradnje solarnih sistemov, tam ti tudi lahko pojasnijo še vse ostalo, kake papirje potrebuješ…
Mislila sem samo za ogrevanje vode (za sanitarno uporabo), ne celotnega stanovanja, saj imamo to dobro rešeno. Medtem sem uspela na omrežju najti nekaj informacij in vse kaže, da se sončnih kolektorjev – za Lj – res še ne splača kupovati (vsaj ne za dve osebi) in da se morda splača nakup sončnih celic (ki delajo malce dodatne elektrike).
lep pozdrav vsem.
v evropi se najdejo razlicni sistemi za ogrevanje vode z soncno energijo,velikost kolektorja je odvisna
od vremenskih pogojev in velikosti bojlerja-porabnika oboje se dobi v razlicnih dimenzijah,
glede na to da zivite v sloveniji kjer je manj sonca,potrebujete vecji kolektor in manjsi bojler
potrebno je da imate dvojni sistm,torej voda ki krozi za ogrevanje vode ki jo uporabljate,naj bi bila
zamejana z antifrizom tako da pri niskih temperaturah prepreci zmrznitve.
za nadaljne imformacije pa mi lahko pisete na moj e-mail [email protected] rad vam bom
pomagal.
lep pozdrav stratos