sončenje in plavanje v nosečnosti
Dober dan. Zanima me sledeče: Kaj menite o sončenju v nos4ečnosti? Sem v 7 mesecu nosečnosti in kmalu bodo ali pa so že zelo vrolči dnevi, zato me zanima, ali je dovoljeno sončenje v nosečnosti. V misluih imam krajša sončenja do dveh ur v zgodnjih ali popoldanskigh urah. Ali je to lahko nevarno ( vem da se ne smem preveč pšregreti). V solarij nisem hodila, ker imam malo klavstrofobije in se zelo neprijetno bi počutila.
Zanima me tudi glede sončenjka, ali imam lahko tudi dvodelne kopalke, ali je bolje imeti le enodelne ?
Glede kopanja in plavanja pp ame zanima, če je res, da nosečnica v zadnjem mesecu ne sme plavati oziroma se dalj časa kopati? Kako je s kopanjem v bazenih?
Hvalal lep pozdrav
Draga Lidija,
zmerno sončenje kot ga omenjate v nosečnosti ni nevarno, tudi kopanje ne. Kopalke si lahko oblečete po okusu, število “delov” ni pomembno, lahko ste tudi nudistka, če hočete. Kopanje v zadnjem mesecu predvidevam, da odsvetujejo zato, ker se po kopanju lahko iz nožnice ulije tekočina, ki slučajno zaide vanjo, kar lahko “oponaša” odtekanje plodovnice oziroma lahko pride tudi do “banaliziranja” tega pojava če do odtekanja plodovnice res pride. V primeru odtekanja plodovnice je namreč potrebno priti v porodnišnico. V izogib “neprijetnih” zamenjav in topoglednih komplikacij se morda zadnjih nekaj tednov res odpovejte kopanju oziroma če se že morate kopati, si v kopalke vstavite vsakič svežo predlogo, ki jo takoj po odhodu iz vode odstranite.
Draga Lidija,
sonce je lahko nevarno zaradi toplotnega sevanja, če pride do pregrevanja telesa (proti temu imamo učinkovito zaščito – znojenje) in za samo kožo, ker UV žarki lahko prodrejo v plasti kože in povzročijo opekline. Drugi nevarni žarki sonca ne dosežejo površine zemlje, ker se vsrkajo že v zgornjih polasteh zemljine atmosfere ali pa se od nje odbijejo. Plod pa je v maternici skoraj v popolni temi in ga le tu in tam doseže kak “foton”, ki malce “osvetli” notranjščino maternice. Zas primerjavo lahko dam veke, ki so nekako 2-3 mm debela “kožna guba”. Kaj vidite, če obraz usmerite v sonce in zaprete oči? Malo, malo rdeče svetlobe, a ne? Tako, do ploda pa je vsaj 2-3 cm tkiva, torej si lahko mislite, koliko svetloba ga doseže? Skoraj nič.