Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Sonce

Sonce

Pozdravljeni!

Stara sem 26 let in imam probleme s kožo kadar sem na soncu. Kadar mojo kožo za nekaj časa obsije sonce, me začne koža čez čas močno srbeti (predvsem na obrazu, vratu, rokah, dekloteju, malo manj je to srbenje izrazito na nogah) in potem postane rdeča ter rahlo brbončasta (polno drobnih rdečih pikic tesno ena ob drugi kot da bi se opekla s koprivami) in to traja vse dolkler ne postanem rjava (bolj kot je koža potemnela manj problemov imam). Soncu se izogibam koliko se da, čeprav ga obožujem. Ne sončim se med 10. in 16.00 prej in po tem času pa sem vedno pod senčnikom, tudi kadar grem v mesto, v službo ali na vrt (skratka kadar zapustim stanovanje) se prej namažem s kremo za sončenje, ki težave nekoliko ublaži toda jih ne odstrani. Po nasvetu zdravnika sem že jemala tablete Claritine, pa Histazol, pa kalcijeve tablete nekaj mesecev pred sončenjem, pa Algeo in ni nič pomagalo (seveda ne vse naenkrat pač pa eno leto eno stvar, pa drugo…). Iz leta v leto se mi to močneje pojavlja, toda naslednji dan izgine in se na soncu oz. po vrnitvi iz sonca ponovno pojavi.

Zanima me, ali obstaja kaj kar bi moje težave omilio ali odpravilo. Ali bi bilo dobro, da kožo pripravim na prvo sonce v solariju (težav nimam nikoli pozimi, tudi na smučanju ne, samo spomladi in poleti)? Ali bi pomagala sredstva za potemnitev kože?

Ne kadim, ne pijem alkohola in ne kave, ne jem veliko mastne hrane, poskušam živeti kar se da zdravo… Na testu alergenov (ko na roko kanejo alergene in potem z iglicami prebodejo kožo), niso ugotovili nobene alergije (čeprav imam vedno probmele ob visoki travi, kiham, srbijo me oči – ne vem ali bi to lahko bilo kaj povezano).

Za Vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem!

Spoštovana Nataša!

Iz vašega opisa sklepam, da gre za alergijo na sonce. Doslej ste uporabljali kar ustrezno zdravljenje, naslednje leto pa bi se morda lahko res začeli zgodaj spomladi obsevati z UV žarki v nadzorovanih pogojih (pod kontrolo dermatologa!).

Letos pa bo verjetno prišlo v poštev jemanje antihistaminikov (“tablet proti alergiji”) skozi daljše obdobje (o tem se natančneje pomenite z vašim dermatologom), ki jih začnete jemati pred začetkom izpostavljenosti soncu.
Seveda pa veljajo tudi vsa priporočila za varno sončenje!

Bolniki z alergijo na sonce imajo večkrat alergijo tudi na kaj drugega, čeprav to ni nujno.

Pozdravljeni,

z zanimanjem sem prebrala vprasanje ge. Natase in Vas odgovor. Sama imam podobne tezave, prav tako sem resitve poskusala poiskati z istimi metodami, s tem, da sem pred lansko poletnos ezono 3 mesece obiskovala solarij (5 minut najsibkejsi solarij – 400 W). Alergija se mi je pojavila tudi v solariju; in seveda na morju. Leotsnjo zimo pa sem 1 teden prezivela v toplicah in tretji dan – natanko tako, kot na morju so se pojavila popolnoma enaki znaki alergije kot na morju. Kaj sedaj? Kako naprej? Alig re dejansko na alergijo na sonce ali je kaj drugega? Mogoce je pomemben podatek tudi to, da imam zelo suho kozo.

Spoštovana Barbka!

Vaše težave so menda podobne kot pri ge. Nataši, vendar pa jih natančneje ne opisujete. Ali mi lahko zaupate več podatkov o vaših težavah (kakšne in kje so spremembe na koži, koliko časa trajajo, kakšni so spremljajoči pojavi, ali ste bili v dermatološko vodenem solariju ipd.)?

Pozdravljeni,
torej – priblizno 5 dan na soncu se mi najprej po rokah, potem pa tudi po dekolteju, nogah (povsod!) in hrbtu pojavijo rdeci izpuscaji (pikice) – podobne kot pri koprivnici. Prvi dan nacelno ne povzrocajo bolecine, ze naslednji dan pa pricno mocno srbeti. Pikice se o telesu kar “razlezejo”. To traja ponavadi do konca dopusta (tudi do 3 tedne), umiri se ponavadi sele, ko se vrnem v domace okolje (Gorenjska). Pred dvema letoma so se mi istocasno povecale tudi bezgavke na vratu in pod pazduhama. Alergija je povezana tudi z nekoliko vecjo razdrazljivostjo (psihicno), kar pa je verjetno povezano s splosnim srbenjem vse koze. Utrujenosti, bruhanja ali vrocine ob tem ni.
Svetovali so mi, naj poskusim s solarijem – kar sem tudi poskusila. Bil je v kozemticnem salonu (ne zdravnisko voden), vendar so me svetovali, naj uporabljam samo najbolj sibkega in za najvec 5 minut. Alergija se je pojavila tocno tako, kot na morju (5 dan uporabe solarija) in trajal 14 dni. Po tistem se je umirila. Vendar se je spet pojavila na morju.
V januarju sem bila na dopustu v toplicah, in – na veliko presenecenje – se je alergija pojavila tudi tam, v popolnoma enaki obliki in obsegu.
Naj povem, da se v zadnjih dneh, ko je sonce mocnejse, temu ne izogibam, tako, da sem dobila ze kar nekaj barve, alergija se mi ni pojavila (sem v domacem okolju). Moja polt ni svetla, koza pa imam suho.

Upam, da bodo ti podatki zadosotvali,
pozdrav
Barbka

Spoštovana Barbka!

Iz opisa bi lahko šlo za alergijo na sonce, vendar je glede na pojav težav tudi brez izpostavljenosti soncu možno, da je pridružena še kakšna komponenta, o kateri pa, ne da bi spremembe videl, lahko le ugibam.
T.i. hiposenzibilizacijo z obsevanjem je priporočljivo opraviti pod dermatološkim nadzorom, saj je tako mogoče kontrolirati potek in ukrepati v primeru neželjenih reakcij. Uspehi so kar zadovoljivi, čeprav žal ne vedno.
Če se vam letos težave kljub izpostavljenosti soncu niso pojavile, je to kar dobra novica, vendar ne smeva hvaliti dneva pred večerom. Predvsem se s sončenjem preveč ne junačite. V primeru pojava težav se zglasite pri zdravniku, ki vam bo verjetno predpisal antihistaminik (zdravilo proti alergiji).

Najlepsa hvala za odgovor. Lepo poletje

Barbka

Hvala, Barbka! Prijetno poletje tudi vam z upanjem, da ne boste imeli več težav pri sončenju.

New Report

Close