solna lučka
Pozdravljeni!
V stanovanju imam dve solni lučki. Eno v dnevni sobi, drugo pa v sobi kjer je tudi računalnik. Ta lučka pa je začela nekako ‘spuščati’ – vseskozi je mokra, dobesedno teče z nje. Zaradi dnevnih manjših ‘poplav’ smo jo umaknili iz prostora.
Morda veste kje bi bil vzrok? V nekvaliteti ali v nekakšnem prevajanju energije?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovana!
Najbrž veste, da je sol higroskopična. To pomeni, da če so prostori vlažni, bo vlekla nase vlago. Dokler gori, se greje in sproti suši, ko pa jo ugasnete, ponovno sprejme vlago. Ena rešitev je, da jo imate ves čas prižgano, s sezono kurjenja pa se bo verjetno tudi sicer stanje izboljšalo. Sicer pa te lučke oddajajo negativne ione (seveda samo, dokler gorijo), kar naj bi pozitivno vplivalo na naše počutje zlasti kadar so v bližini naprave, ki oddajo veliko pozitivnih ionov, na primer različni ekrani.
tudi jaz imam eno vprašanje. Lučko sem imela v kuhinji, res je verjetno vlažno, pa vendar. Če lučka NI prižgana, ni prav nič mokra. kakorhitro jo prižgem, pa nastajajo prave poplave. ali se lučka topi od vročine ali kaj??? Kupila sem jo na stojnici v Celjskem City Centru (bivši Interspar). Pa me zanima, ali ni morda ”škart” roba-torej, da za isto ceno prodajajo lučke, ki so samo podbobne oz. iste kot ”prave”??? Na izrezku, ki mi ga je dala gospa zraven, sicer piše, da ima nek a test-a nikje r kakšnega dokumenta o tem. Pravzaprav mi tudi računa ni izdala ”pravega”, pač pa samo nek nakracan list…
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovana!
Dejstvo je, da te lučke vlečejo nase vlago, bolj ko je vlažno, več je bodo nase navlekle. Zato niso primerne za uporabo na prostem, ker je normalno tam več vlage kot v sobah. Kdaj bodo lučke vodo spet izpustile, pa je odvisno od temperature. Zato je zelo verjetno, da jo bodo izpustile kmalu potem, ko lučko prižgete. Dalj časa ko bo gorela, bolj ko bo sol suha, manj bo v soli vlage, ki bi jo lahko oddala. Nekaj nasvetov najdete tu:
Dvomim pa, da gre za škart, saj ne gre za kak tehnološko zahteven izdelek. Slabše izdelane lučke slabše presevajo svetlobo ali sploh ne. Da pa nima pravega računa, so lahko tudi drugi (finančni) vzroki.
Torej je res?:))
Jaz jo tudi imam, predvsem zato ker mi je lepa – pa sem bila vedno malce skeptična glede teh pozitivnih ionov.
Moja nič ne pušča sicer, pa je nimam kaj dosti prižgane, ker me ni doma.
Torej, moje vprašanje je prošnja, da potrdite, da je res, da oddajajo te ione:)Zaradi soli?
Hvala!
Pozdravljeni!
Žal še ni povsem jasno, zakaj, potrjeno pa je, da negativni ioni delujejo blagodejno na nekatere zdravstvene težave (alergije, dihalne težave, krvotok, revmatizem). Vplivajo na nivo serotonina v možganih. Seveda pa niso vsi ljudje dovzetni za te učinke.
Znanstvene raziskave so pokazale, da je najbolj optimalna koncentracija ionov v okolju med 1000 in 1500 na kubični cm. Razmerje med negativnimi in pozitivnimi ioni pa 1,02 do 0,98 oziroma približno 2:1. V zaprtih prostorih pa količina negativnih ionov pade tudi pod 200 na kubični cm. Za primerjavo, v svežem zraku na deželi najdemo tudi 4000 negativnih ionov na kubični cm, v bližini močnega vodnega slapa pa tudi 10000. Pozitivni ioni pa se tvorijo predvsem v urbanem okolju (elektrosmog (luči, ekrani, električni grelci, sušilci, sesalci, mikrovalovne pečice), dim na splošno, sintetika…)).
Kako lučka deluje: Kristal soli, iz katerih so narejene lučke, privlači vodne molekule na svojo površino. Sol preide v raztopino, kjer se raztaplja. Pozitivno nabit natrij in negativno nabit klor se nevtralizirata in izhlapita nazaj v prostor. Proces teče samo pri mineralni soli, ker proces reakcije z vodo teče zaradi električno nevtralne atomske strukture soli. Takšna solna lučka, ki jo elektrika greje, velja za naravnega tvorca ionov. Treba pa je povedati, da tvorba ionov ni njena primarna lastnost, saj je količina preseženih negativnih ionov zanemarljiva. Meritve so pokazale precej več negativnih ionov na primer ko odpremo okno, še zlasti ob nevihtah. Bolj pomembna je sposobnost takšnih lučk, da čistijo zrak v svoji okolici. Za pravo tvorbo negativnih ionov pa so primernejši ionizatorji.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima tole: merilec prostorov (v zvezi s sevanji) mi je dejal (in tudi izmeril), da solna lučka seva, kljub temu da je prižgana. Meni pa zdaj ni nič jasno: uničevala naj bi tehnično sevanje, a ga sama proizvaja? Ali pa česa nisem prav razumela? Hvala za pojasnilo.
Pozdravljena!
Sevanje solne lučke je vezano na elektromagnetno sevanje, ki ga proizvaja vsaka luč (ali druga naprava), ki je priključena na elektriko. Seveda so te jakosti majhne in neškodljive, a merljive (lahko jih izmerimo s katerokoli ustrezno dovolj občutljivo napravo za merjenje elektromagnetnih sevanj pri frekvenci omrežja to je 50 Hz).
Sama solna lučka tako seveda tega sevanja (kot pravite vi – tehničnega) ne more uničiti ali odpraviti. Da lahko lučke vplivajo na »tehnično« sevanje, se ponavadi nanaša na dejstvo, da lučka oddaja v prostor negativne ione, ki pomagajo nevtralizirati pozitivne ione, katere tvorijo v veliki meri različni ekrani (računalniki, TV). Kot pa sem že pojasnila, je za tvorbo negativnih ionov učinkovitejši ionizator, ni pa tako estetski…. Solna lučka je predvsem učinkovita pri čiščenju zraka v prostoru.
Pozdravljeni
Je potrebna kakšna posebna žarnica za to lučko? Ali se lahko uporabi varčno žarnico in koliko max Watov?
hvala, lp
Pozdravljena,
velikost žarnice je omejena z velikostjo navoja (večje pač ne boste mogli namontirati), max jakost pa mora biti nekje na lučki napisana (poglejte spodaj ali v navodila, če so). Če ni, pa poglejte, kolikšno jakost je imela ta, ki je bila notri do sedaj (piše na navoju). Ni priporočljivo uporabljati višje jakosti, ker lahko kaj skurite. Seveda bi lahko uporabili tudi varčno žarnico, ne vem pa, če bo šla notri (če je dovolj prostora). Najbolje, da to, ki je bila notri do sedaj, nesete s seboj v trgovino in vprašate prodajalca za nasvet.
V kolikor pa žarnice ni notri, vam pa ne znam pomagati, saj se od lučke do lučke razlikujejo. Jaz bi v tem primeru nesla celo solno lučko v trgovino in jih tam prosila za pomoč.
Solna lučka je vredu. Kot je ga. dr. rekla veže na sebe vlago in jo odda, ko so takšne razmere.
Žarnica ne sme biti premočna, ker se greje in v zaprti lučki se toplota težko odvaja. Če bi imeli 5 watne bi jo dal not.
Forum je zaprt za komentiranje.