Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Solitarni gomolj v ščitnici

Solitarni gomolj v ščitnici

Pozdravljeni
Pred šestimi leti so mi pri ultrazvoku vratu odkrili manjši gomolj v ščitnici.Prvič sem bila na kontroli leta 2016 čez pol leta ponovno.Med tema dvema pregledoma gomolj ni nič zrasel zato sem bila ponovno na kontroli v novembru 2019.Gomolj je v tem času nekoliko zrasel vendar je še vedno manjši.Pri prvih dveh pregledih je bil velik 6*5*4 mm,sedaj ob tretjem pregledu pa je bil velik 9*7*12 mm. UZ ščitnice je pokazal,da je žleza povečana volumen je 12.1 ml je izoehogene,homogene zgradbe.Gomolj se nahaja v levem režnju centralno dorzalno ob arteriji carotis je izoehogen cistično degeneriran.
Zanima me glede nato,da je cistično spremenjen in se nahaja ob arteriji ali bo sčasoma smiselna odstranitev gomolja. Pogosto imam občutek tujka v grlu kot da nekaj pritiska.V ležečem položaju in pri delu v službi(nega starostnikov,ki so nepokretni) se ta občutek še poveča.Določeno hrano moram temeljito zgristi preden jo pogoltnem,saj če ni dobro prežvečena jo težje pogoltnem.

Glede na navedeno gre za manjši gomolj levega režnja ščitnice, ki leži centralno ob karotni arteriji in je glede na UZ kriterije nesuspekten. Težav v smislu tiščanja vratu verjetno gomolj ne povzroča.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close