Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Solidarnostna pomoč – bolniška nad 3 mesece

Solidarnostna pomoč – bolniška nad 3 mesece

Dumek, kako je v tvojem primeru, ne vem. Lahko ti pa povem, da če obstaj panožna kolktivna pogodba, velja ta, sicer pa veljata splošna kolektivna pogodba za gospodarstvo in prav tako za negospodarstvo. Preveri kako je s tem v panožni kolektivni pogodbi za trgovino.

Mene pa zanima, ali veste do kdaj je še možno dati prošnjo za solidarnostno pomoč – v 2007 sem bila več kot 3 mesece v bolniški. Ali se ta možnost izteče z novim letom? Letos sem že v porodniški.

Pa še ali je pomoč namenjena samo članom sindikata – jaz nisem.

Ali je potrebno dati prošnjo na kakem obrazcu?

Hvala in lep pozdrav

Nobenega posenega obrazca ne potrebuješ. Napišeš prošnjo in jo nasloviš na kadrovsko službo. Pomoč pripada vsem zaposelnim (po kolektivni pogodbi) in nima nobene zveze s sindikatom.

V zgornjih odgovorih si poglej linke, kjer je zadeva podrobno navedena.
Takoj napiši vlogo, navedi, od kdaj do kdaj si bila v prejšnjem letu na bolniški in to je to. Nimaš kaj čakati. Če boš v letu 2008 tudi več kot 3 mesece na bolniški, ti pripada ponovno, saj se izplačuje glede tri-mesečno odsotnost v posameznem koledarskem letu.

Seveda ti pripada. Tudi v zakonu piše, sam trenutno se ne spomnim v katerem. Tudi sama sem dobila letos za 4 ure. In še prej za rizično nosečnost. Ne da bi pisala kakšno vlogo. Pač odvisno od delodajalca, nekateri pač radi zadržijo denar, ki je namenjen tebi :))

Vem, da je že stara tema ampak mogoče kateri pride prav. Službeno se sedaj ukvarjam s tem in naj povem, da je v javni upravi tako, da to solidarnostno pomoč dobijo vsi, ki so več kot 3 mesece na bolniški, ne glede ali so ves čas na bolniški ali pa delajo po 4 ure.
Po zakonu je to potrebno izplačati tudi če delavec ne da posebej vloge za to. Sem spadajo tudi rizične nosečnice.

pozdravljeni!
delam u gostilni,pa sem že od septembra na bolniški zaradi hrbta.kaj mi pripada solidarnostna pomoč in kaj moram naredit?
za mnenje se vam že vnaprej zahvaljujem
beli

Mislim, da je tako, da solidarnostna pripada enkrat v koledarskem letu za bolniški stalež nad tri mesece. Pri nas je potrebno podati pisno vlogo z dokazili. Nič ni avtomatsko.

Ja kako je pa s tem, ce sem na bolniski od 8.10.2010 in bo tako tri mesece 8.1.2011. Ker gre za novo koledarsko leto me zanima kako je s sol.pomočjo…

Jaz za to možnost sploh nisem vedela. Za koliko nazaj je torej možno to uveljavit?

dobiš ko prekoračiš 3 mesece, torej naslednje leto

jaz sem uveljavljala za več kot 2 leti nazaj (ene pol leta po tistem, ko sem prišla nazaj s porodniške)

mislm, da sem takrat brala, da je zastaralni rok 5 let

Pozdravljene!

Mene pa zanima naslednje….v bolniški sem od 7.9.2010 in sem tri mesece bolniške dopolnila 7.12.2010 ter dobila solidarnostno pomoč po treh mesecih bol.st. izplačano 7.1.2011.
V bolniški bom vse do 3.4.2011….ali to pomeni, da lahko za leto 2011 ponovno dobim solidarnostno pomoč?

In kako je s tem, če si samozaposlen? Smo spet prikrajšani?

pozdravljeni! zanima me, če meni pripada ta solidarnostna pomoč…za njo sem izvedela naključno. ko sem vprašala v kadrovski službi so mi odgovorili, da ne ker nisem v sindikatu. zame velja kp pošte slovenije(zaposlena sem na pošti). nikjer ne najdem tudi po katerem času mi le ta pripada? se pravi, ali je to po treh ali šestih mesecih? in vsi mi zatrjujejo, da članstvo v sindikatu nima veze s tem… ali mi ve katera pomagati prosim? hvala

Kolektivna pogodba za poštne in kurirske dejavnosti http://www.uradni-list.si/1/content?id=88260 določa

58.b člen
Drugi osebni prejemki

4. Solidarnostne pomoči

(1) Delodajalec izplača solidarnostno pomoč v naslednjih primerih:
– ob smrti delavca znaša solidarnostna pomoč 100% povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle 3 mesece,
– ob smrti ožjega družinskega člana znaša solidarnostna pomoč 30% povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle 3 mesece.

(2) Delavcu se lahko dodeli solidarnostna pomoč na predlog socialne službe, sindikata ali delavca, ki je odgovoren za socialna vprašanja v družbi, v višini od 30% do 60% povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle 3 mesece.«

Podjetniške kolektivne pogodbe delodajalca (ki bi lahko širila ta določila) ne poznam, tako da če ni v njej kaj posebej izrecno napisano glede solidarnostnih pomoči, vam sploh ne pripada.
Če pa je zapisano, pa točno pod takimi pogoji, kot so zapisani. In žal nekatere PKP določajo, da se izplačuje samo na predlog sindikata.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=62588

potem zame ne velja ta kp?
hvala za odgovor

Žal ta KP ne velja več, nadomestila jo je KP za za poštne in kurirske dejavnosti http://www.uradni-list.si/1/content?id=43570, Pošta Slovenije pa ima v svojem glasilu objavljeno tudi Podjetniško kolektivno pogodbo http://www.sindikat-sdpz.si/pdf/podjetniskekp.pdf

Ali to velja tudi za negospodarstvo,zaposlena sem pri manjšem privatniku ,ki ima d.o.o. in se sam tega ne spomni.V bolniški sem pa že več kot eno leto,sedaj se je pa spomnil tudi da mi je nakazal samo pol regresa oh…
Nasvet prosim
lp

Ne glede na bolniško si še vedno v rednem delovnem razmerju in ti pripada poln regres.

Solidarnostno pomoč pa določajo Panožne kolektivne pogodbe in le-ta je odvisna od tega, kako je podjetje razvrščeno glede na dejavnost.

Glede solidarnostne pomoči pri dolgotrajni bolniški me zanima če v začetku tekočega leta prejmeš solidarnostno pomoč in ti bolniška traja še v naslednje leto cca 1 mesec ali ti ponovno pripada glede na to da je skupaj bolniška trajala več kot 1 leto in to za poškodbo na delu.
Primer aprila prejmeš za 90 dni staleža si nato do decembra istega leta še v bolniški in jo zaključiš januarja naslednje leto,kako je v teh primerih.

New Report

Close