potem pa tako … ni potrebe imeti zaradi rekreacije neugodnega vpliva na telo … nasprotno, biti moraš tako prijetno utrujena 🙂 … dovolj bo ena ura zmerne hoje po ravnem, čimvečkrat na teden … bolje je malo hoditi, kot nič migati 🙂
ja kosilo je pri tebi že večerja, kar tudi ni katastrofa …boš pač Oh merila z manjšo zajemalko kot ostalo hrano …če imaš željo po sladici, si jo kar privošči … vsega si v življenju ne smemo odreči … in boljše je pojesti 2x tedensko kos peciva, kot podleči potem volčji lakoti …
drži se preprostega pravila, kosilo končaj v 60 minutah … tudi če ješ sladico in na koncu še kavo, naj bo 60 min …
naše telo takoj ko začnemo jesti v kri spusti inzulin … ta prva runda pomaga pri procesih prebave in presnove … nato pa po cca 65 – 70 min spusti drugi val inzulina … ta pa nam, debelim povzroča preglavice, ker nam ne dovoli občutka sitosti …torej, če končamo je sti v 60 min in manj (to je še vedno dovolj časa za en obrok), ni drugega izpusta inzulina in njegove tiranije, ki nam ne dovoli biti siti …saj poznaš občtek, ko človek še posode ni pomil, pa bi lahko ponovno celo kosilo pojedel …
potem lahko zvečer po rekreaciji pred spanjem samo popiješ npr. kozarec mleka, kefirja, jogurta, če si lačna…bo dovolj
kaj pa poješ dopoldne?
vesna…jaz pojem kosilo v 20-30 min, kaj naj počnem 60 ali več min?? kmalu potem, po prbl.20 min bi pa še ne 5 napolitank pojedla in to več alai manj po vsakem kosilu in ne samo 2 x na teden.
včeraj sem hodila 45 min, po gor in dol terenu, pa je še kar šlo.
v službi pa pojem: takoj ko pridem 1 sadni jogurt in kavo(si jo naredim sama, tiso v orahu iz lidla), potem si dopoldne privoščim še čaj z medom, ob 13 pojem sendič s sirom, ki si ga tudi prinesem od doma.spijem še en kapučin iz našega bifeja, nato pa do 16 spijem še pol litra jogurta s3,2 maščobe. ko pridem domov ( ob 17) pojem kosilo,( ki je že skuhano, ko pridem domov. če bi ga morala še kuhat, bi jedla ob 18, takoj po kosilu, pa ne bi mogla it hodit) in grem mal vn na vrt spit še eno kavico, potem se pa že pripravljam da grem hodit (to se zgodi nekje med 18 in19 uro),.
včeraj ko sem prišla s hoje, niti nisem bila zmatrana in sem uspela še likat. sem se prov fajn počutila. spat grem med 00 in1 uro, vstanem ob 6.30.
lpm
tvoja prehrana je večinoma sestavljena iz OH …saj če bi samo golo seštevala kalorije, bi rekla da nič ne pretiravaš … a OH-ji imajo to sposobnost, da smo po njih še vedno lačni … lej govorim za nas, ki imamo bolan metabolizem … nekaj stvari iz dopoldanske prehrane bo treba zamenjati, sicer res ne boš imela nekega uspeha …poskusi čist preproste trike, ki so delovali pri meni, a na dolgi rok …
evo, pa pejva po vrsti
sadni jogurti so polni kemikalij in cukra in so v bistvu zakamuflirani pudingi … bistveno boljše in bolj nasitno bi bilo, da poješ zjutraj sadež + navaden jogurt … to ti ne bo dvignilo toliko inzulina v krvi in ne boš čutila toliko lakote popoldne …
uh instant kavo imam tudi jaz rada, sva že dve … ampak poskusi si sladkati samo tisto zjutraj, če res ne gre drugače, sicer pa se navadi piti grenko … sladkor ima prvič prazne kalorije, drugič pa nam ustavlja hujšanje …če imaš rada sladko kavo, bo na začetku malo krize ampak se navadiš … posledično nam potem niti toliko kave več ne paše …
čaj z medom je lahko dobra zamenjava za obrok, ker je med eno izmed živil, ki ga jaz uvrščam med popolna … ampak zato je treba rezati sladkor … žlička medu da, cuker ne …
do sedaj so bili v prehrani samo OH-ji, bo treba naslednji obrok jesti beljakovine … no tu si lahko za spremembo nosiš seboj solate, ampak brez OH, malce sira za okus občasno zraven, a je dovolj res samo košček (cca 30 gr) … ali trdo jajčko … ali košček mesa od kosila … če poješ zraven kos PZ kruha ne bo tragedije, ker se moraš nasititi … če si prineseš sendvič s sirom, potem pojej zraven še kak kos zelenjave – kumara, paprika, paradižnik, solata, zelje, pač nekaj kar bo dodalo vlaknine tvojemu obroku … to je pomembno, ker nas vlaknine zasitijo z volumnom, pojemo manj ostalega, pa še za prebavo so dobre …
ker imaš okoli 13h malico, ki ji boš dodala zelenjavo, ni nič narobe če je tvoj naslednji obrok ob 17 – večerja … če si vmes lačna, si le privošči jogurt …še boljše kak kos nadzemne zelenjave … če pa zdržiš brez pa je tudi boljše, ker se tačas pomiri inzulin v krvi in se umakne …
tudi če boš jedla pri malici zelenjavo, boš dlje časa čutila sitost in ne bo potrebe za vmesnim obrokom tik pred kosilom …
pri kosilu seveda ješ, kar je skuhano … če le moreš ne jej dodatnega kruha, ampak samo skuhano hrano …no, zdaj pa pridemo na tistih 60 min hehehe … če se ti lušta sladko, si določi koliko in to potem pojej ob kosilu, znotraj tistih 60 minut … saj vem, da deluje tole malce znanstveno fantastično, ampak iz lastnih izkušenj povem, da deluje … bistveno manj sladkega poješ tako … in nimaš čez pol ure še enega navala želje po sladkem…no malce se bo treba včasih upreti, a če veš, da si si že privoščila dnevno dozo, je potem lažje …
verjetno zvečer nisi niti lačna več, a če greš pozno spat, lahko spiješ šalico mleka …
evo, sem se razpisala … naj povem še enkrat, nisem noben strokovnjak za prehrano …to so le moje lastne izkušnje, ker sem sama tudi iskala način prehrane… velikokrat sem po 12 ur v službi in ker ne hodim v menzo na kosilo, si vnaprej pripravim hrano in nosim s seboj …
poskusi s temi majhnimi spremembami, počasi ti bo telo samo povedalo, kdaj bo spet treba spremembe …
pa vztrajaj pri hoji … zaslužiš čebelico za včeraj …:) kapo dol, da vztrajaš kljub zdravstvenim težavam … temu se reče odločenost …
poročaj počutje in rezultat, pa bomo pogruntali kako naprej …
pa še nekaj … brez tega ne bo šlo … solat in beljakovin se lahko naješ do sitega, pri OH pa bodi šparovna … tako te sladkarije ne bodo več tako mikale …
pa srečno 🙂
zelo lepo si tole opisala. mislim, da se bom tudi jaz lahko prilagodila napotkom.
hvala za pohvalo. ravno zato, ker imam zdravstvene težave, moram shujšati. vsi mi govorijo, da imam bolečine v križu, ki se že seli na stegno, ravno zaradi prevelike teže. pred 4 leti sem nehala kaditi, imela sem 30kg manj, o bolečinah v križu ni bilo ne duha ne sluha, tako, da zdaj že sama verjamem da je to zdaj zaradi prevelike teže.
zdaj sem si tudi končno priznala, da brez kakšnih sprememb in odrekanj pač ne bo šlo. povečano teže imam zdaj že skoraj 4 leta, že večkrat sem probala nekaj hujšat, pa mi ni šlo. ni bilo prave volje niti vztrajnosti. zdaj vem, da to ni hujšanje, ampak nov način. nekako sem se prepričala, da je gibanje koristno, čeprav mi nikoli ni bilo pri srcu, pa tudi prehrano sem dokaj uredila. so še prekrški, vendar bodo vedno, ker brez teh na dolgi rok ne bo šlo.
aja pa še nekaj. moje delo v službi je sedeče. včasih me noga že tako boli, da brez tablet ne gre.redki pa so dnevi, da ko pridem domov ne grem najprej mal ležat, v lepem vremenu na ležalnik ob kavici. to ne morem spremeniti, ker takoj je nemogoče it karkoli delat, me preveč boli. upam, da tega z manjšo težo ne bo več.
vagala se ne bom, moje merilo so hlače, ki so mi bile pred 4 leti ohlapne,…..
evo, toliko z moje strani
lpm
evo super, odločitev je padla … voljo imaš, vztrajna in pridna si … mora uspeti …
sama trdim, da sledke pregrehe so del našega življenja … dokelr se jim lahko upiramo, je super … včasih pa je treba popustiti …
mislim, da z večjim deležem beljakovin in manjšim OH, se mora prej ali slej poznati …
žal mi je, da imaš take težave … lahko te razumem in vse boš pač delala znotraj tega, kar lahko …
hlače so pa odlična mera … to nam daje večjo motivacijo kot vaga … tiste deke, ki skoz skačejo gor in dol, večkrat človeku vzamejo vso voljo …
držimo ti pesti, vsekakor se še kaj javi … v drugih tema malo prekomntiramo še kaj drugega, ne samo kile … je fajn za motivacijo … saj veš, vsem nam kdaj zmanjka energije 🙂
pa čestitke ob prenehanju kajenja …:) tud teža bo šla dol slej ko prej… saj če bereš uspešne zgodbe tega foruma, so vse punce rabile najmanj eno leto … torej lepo počasi, vse ostalo je izguba časa in denarja … to pa itak že vse, ki smo tu gor vemo 🙂
drži se, pa poročaj, saj veš, vsaka sprememba šteje 🙂
jaz lakoto pred spanjem rešujem s kozarcem vročega mleka (ali sojinega mleka) z žlico pz ovsenih kosmičev (glih tako, da imam občuek, da sem nekaj pojedla) … se mi zdi bolje, da nekaj pojem, kot če stradam, ker vem, da bom potem samo še več pojedla tik pred spanjem!
sladkanje na koncu obroka pa sem rešila tako, da si v lonček lahkega jogurta vmešam žlico ali dve grenkega kakava v prahu in ščepec kokosove moke ali vanilije (ali oboje). ravno dovolj okusa po čokoladi in dovolj nasitno, da me mine želja po kalorični pregrehi.
Mislim, da imaš tukaj gradiva več kot dovolj – merjenje napredka je sicer saga od teme, ampak notri imaš vse žive možne napotke.
Vsaka hrana ima kalorije. Redi pa višek kalorij, ne hrana. Po enih priporočilih je pet obrokov na dan, po drugih lahko tudi samo enkrat, če to pač ustreza tvojemu telesu in presnovi. Ampak pet obrokov na dan pomeni, da je jabolko, ki ga poješ enkrat vmes, tudi že obrok. Za začetek zmanjšaj obroke, sploh OH (špagetov, krompirja in riža verjetno zajameš enkrat več, kot rabiš), izogibaj se sladkorju in sladkarijam, pij vodo.