Živjo!
Tukaj ste dobro podkovani v takih stvareh, pa prosim za mnenje.
Namreč, glede na to, da bi rada stresla dol kakšno čez zimo pridobljeno kilco, sem se odločila, da bom za večerjo jedla solato. Mlade zelene solate imamo sedaj v izobilju, in kar vabi:-).
Pripravim si različno:
– zelena solata s koruzo in tuno
– zelena solata z mozarello
– zelena solata s kuhanim krompirjem
– zelena solata s koščki popečene šunke….
Kar me zanima je naslednje: ali je to OK, ali ima tako pripravljena solata( z vsemi temi dodatki) preveč kalorij in si v bistvu delam medvedjo uslugo? Je taka porcija (pojem srednje veliko skledo) v redu večerja, ali je to bolj primerno za kosilo?
Hvala za vaša mnenja in razmišljanja, jih bom vesela!
Dobro juto,
solata je vedno dobra izbira. Ti pa priporočam, da za večerjo ne ješ dodatkov v obliki OH, raje beljakovine.
Veliko bolje je, če solati dodaš koščke popečenega piščanca, slanine, prekajene mastne govedine. Lahko dodaš še malce semen – lanena so zelo zdrava.
Glede sira so mnenja različna. Definitivno pa ne uporabljaj krompirja, koruze, fižola.
Upam, da ti je kaj pomagalo.
Lep pozdrav. js mam tut eno vprašanje glede večerje. Normalno večerjam okoli šestih ali pol sedmih saj imam kar zgodnje kosilo (okoli dveh), vendar hodim pozno spat in dostikrat sem do spanja že kar precej lačna.. zanima me kaj si lahko privoščim pred spanjem? Mogoče kak napitek? Kakav verjetno ni najboljša izbira ne?
Jaz spremljam solate tukaj:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1674230740218.221397.1370926805
Lime Ta, mleko sicer spada pod beljakovinska živila, je pa v resnici polno OH. Raje kaj drugega. Raje pojej še eno malo solato kako urico ali dve pred spanjem. Ni prav, da greš v posteljo lačna. Če pa se rada pocrkljaš s čim toplim pa pred spanjem spij čaj (brez sladkorja, medu, itd).
To govorim iz izkušenj, ker sem ga nevede biksala kar nekaj časa.
če si na strogo B dieti, se mleka ogibaj … če pa nisi, pa ni nič narobe s šalico mleka pred spanjem … če imaš domače, polnomastno, potem še toliko bolje … iz lastnih izkušenj povem, da te polnovredno mleko super zasiti … sama da občasno kupim na mlekomatu in si ga privoščim …
škoda je, ker se narod ogiba zdravih, polnomastnih izdelkov … a proti trgovskemu lobiju smo nemočni … ker nas ne redijo maščobe ampak OH, je polnomastno mleko direkt od krave živilo, ki sodi med vrhunska in če si ga lahko privoščiš, ga le spij šalico …
a brez dodatkov seveda 🙂
jaz si pa solate brez fižola ne predstavljam, pa tud koruzo dam včasih zraven, pa jaček, potrosim s sirom in prelijem z tatarsko omako razredčeno z jogurtom.
zdaj pa tukaj berem, da sploh ni problem tatarska, kot sem jaz mislila, ker je maščoba, ampak jogurt?? in fižol ter koruza. pa saj to je zelenjava, a moramo potem res samo suhe zelene liste glodat??
mona, če ti ni treba shujšati, si lahko privoščiš karkoli …
me pa, ki smo na dieti, pa pač gledamo, da zadnji obrok v dnevu ne vsebuje OH …
tatarska je problem, ker ne sodi med zdrave maščobe …jogurt je popolnoma sprejemljiv za tiste, ki se ne držijo stroge B diete …in ne, ni treba glodat suhe liste, le paziti je treba na GI indeks večernih obrokov …
res pa to predstavlja neklaj več dela, kot samo odpreti pločevinko koruze in čeznjo politi majonezo …
lahko popečeš bučke, melnacane, jih kombiniraš z zeleno solato, pa malce rukole in čez bučno/olivno olje, kis in začimbe po želji …
lahko narežeš košček sira, pečeno papriko in sveže zelje in preliješ z doma narejenim jogurtovim prelivom …
lahko v grški jogurt naribaš svežo kumaro, začiniš z malo ostre paprike in soli …
tudi jajček s solato je super zadeva …
možnosti je nešteto 🙂
pa dober tek 🙂
mmmmmmm vesna, zakaj ne odpreš butika s ssolatami, resno mislim, vse imam rada kar si napisala,samo,……kot si že sama omenila, to zahteva svoj čas, saj včasih ga najdem in si ravno to naredim kar omenjaš. naletim pa na problem pri jajčevevcih, če jih ne namastim dovolj, mi niso okusni, če jih pa, ke pa okus božanski, vendar je preveč maščobe. kako jih ti pripraviš.
in kako pripraviš jogurtov preliv.
Mona, dobrih maščob se nam ni treba bati …le brez skrbi si pripravi melancan … saj če kupiš kdaj zelenjavo v kozarcu v italiji … imaš od artičok, suhega paradižnika, melancan, pa še kaj vse lepo spakirano v olivnem olju
Sama si vso zelenjavo popražim na suho ali res z malo maščobe, ker mi je okusnejše, če potem popečene mariniram … recimo bučke ali melancane narežem na prst debele rezine in jih na teflonu popečem do temnorjavega …nato narežem na velikost grižljaja in stresem v skledo … čez sesekljan česen, sol, zelišča (kar kotany ali hofer varianto v vrečkah), balzamični kis in bučno olje … pustim da se ohladi, premešam in dodam svežo solato …
Jogurov preliv enako naredim iz zelišč, soli in jogurta … če nimam doma nič sira ali fete, potem prelijem ta preliv čez kumare, papriko in paradižnik in dobim nekakšno ponarejeno šobsko solato …
Čez regrat pa imam najraje popečeno, na koščke narezano slanino … jo popečem hrustljavo, dve žlici kisa v ponev da zacvrči, nato pa še vroče na regrat …
Dokler se najde še kaj čemaža, ga je dobro izkoristiti, pa drobnjak za spremembo … če imaš rada malo drugačen okus, potem v jogurt vmešaj drobno sesekljan koper in prelij čez ribane kumare …
S tem solatami lahko mirno poješ trdo kuhano namesto kruha… tistim, ki ne hujšajo pa odrežeš kos PZ kruha …
Tudi fižol v zrnju je odličen v solati, ker je stročnica in nadomesti B, zato ni sporen … koruzo pa vseeno preseli v nižje ure dneva … če hujšaš seveda …
Upam, da je kaj v pomoč … saj ko boš začela s solatami, bodo postale tvoja najljubša hrana … 🙂
Pa še domišljijo boš sprostila … boš videla, vse se da uporabiti, še ostanki od kosila …tuna in jajček, pa malo kisa in zelena solata … njami
uhh si mi pa dala idejo … če ostanem brez službe, odprem solatni butik 🙂
zelo si se potrudila invse to bom tudi z veseljem poskusila. kaj pa solate za v službo, jih kaj pripravljaš, (nisem brala vsega, ampak predvidevam da hodiš tudi v službo).
vidim, da si polna znanja (to je pozitiven kompliment, da ne bi slučajno narobe zastopila), zato te vprašam: jaz imam 100kg, pač po svoji krivdi,(vsaj to se zavedam) in zdaj sem projekt hujšanje vzela bolj resno, kar pomeni, da sem vključila tudi gibanje. hodim na bližnji hrib, kjer se mi zaradi višine pojavijo občasne vrtoglavice(prej se mi niso nikoli), pulza imam ne vem kolk preko 150 sigurno in včasih se moram držat za prsa, da mi srce ne skoči vn. ali je to sploh dobro zame? bom na tak grozovit način sploh kaj shujšala, če bom imelo to srečo, da se mi ne bo prej zvrtelo in se bom skotalila po hribu dol. poleg tega sem tudi štorasta, spotaknem se ob vsako korenino, zadnjič sem tudi padla in začuda se mi ni nič polomilo. kaj predlagaš, bol raven teren, ampak potem pa kile ne bodo šle nikamor??
trenutno imam malce gužve, ampak takoj ko bo kaj časa, ti z veseljem odgovorim …
ker sem sama stesala že 31 kg, še 30 jim moram … tudi sem debela po lastni krivdi …zato te razumem …
a ti ne bi rada pisala nekaj na pamet … zanima me samo, kako si se odločila hujšati? samo zmanjšati obroke ali imaš kako dieto?
pa se bereva …
tud moje večerje so podobne – solate na različne načine, ne gledam na OH v zelenjavi, torej jem tud fižol (tega še najraje), koruzo, …. do sedaj sem shujšala cca 5 kg v 4 mesecih, mic po mic.
Seveda bi lahko tud več, če bi bla res striktna, ampak bolj pri vsesplošno znanih pregrehah kot so pizza, burek, domač poln jabolčni štrudel, domač kruh,… sicer pa boš sama pogruntala, na kakšen način se lahko prehranjuješ, da boš hujšala z želenim tempom, ker nismo vsi po eni formuli narejeni.
ok, vesna, vzemi si čas,……..jaz imam v planu samo manjše in manj kalorične obroke in gibanje, tito sedaj že prakticiram bolj ali manj 1 mesec, vendar ne vem ali še vedno preveč pojem, ker rezultatov še ni, po drugi strani mi pa pravijo, da ni nujno, da bi se mi moralo že kaj poznat, saj imam veliko zaloge, rna drugačen ritem, se mora organizem navaditi, da naj bom vztrajna ,….diete niso zame, po vsaki sem kile še pridobila.
Mona najprej čestitke za odločitev shujšati … boš videla, da sploh ni tako težko, kot na začetku zgleda …
Hvala tudi za kompliment …saj boš tudi ti zakladnica znanja po določenem času … je že tako, da moramo naše hujšanje skombinirati s hrano za druge člane družine in seveda s količino denarja, ki ga imamo na razpolago …zato se počasi navadimo z domišljijo uporabiti, kar se najde v hladilniku, vrtu, travniku …počasi se naučimo, kaj je dobro in prinaša rezultat, kaj pa je bolje prečrtati iz vsakodnevne prehrane in si privoščiti le občasno …
Glej, normalno je, da se na začetku hujšanja pojavi psihološka lakota… to pa najlažje premaguješ z gibanjem …
Hoja je odlična rekreacija tako za hujšanje, kot za oblikovanje zadnjice in nog … če imaš palice, hodi z njimi … lažje boš hodila, več kalorij boš pokurila, pa še zgornje mišice delajo …
Vrtoglavice upam da niso posledica tega, ker premalo ješ …
Tudi če boš hodila po ravnem, bodo šle kile dol …verjemi …za izgubo kil morata biti izpolnjena oba pogoja, prehrana + gibanje … zato te bo vsak dan hoje po ravnem poživilo, spodbudilo prebavo in ti koristilo …
Škoda bi bilo, da izgubiš voljo za gibanjem samo zato, ker bi se preforsirala… nismo vsi enaki, eni lahko takoj tečejo pol ure skupaj ali pa 20 km na kolesu … drugi gremo bolj počasi … a debeli ljudje kurimo veliko kalorij pri gibanju zato, ker moramo premikati večjo maso … tako, da je vsako gibanje dobrodošlo in pomembno …
Ker imaš veliko kg, si verjetno želiš, da bi se rezultati videli čimprej … zato predlagam, da s kosilom končaš z OH … se pravi kosilo naj bo zadnji obrok, ko si privoščiš OH (testenine, riž, krompir, sadje z visokim deležem OH), popoldanska malica in večerja oziroma večerja + kasnejši prigrizek, pa naj bosta sestavljeni iz zelenjave (nadzemna zelenjava ima malo OH, če sploh) in beljakovin … jogurt, jajca, meso, skuta, manjša količina sira, ribe na vse načine + solate
Če boš vsak dan še hodila (zdej smo zmenjeni da po ravnem), mora biti kmalu uspeh …priporočajo dnevno 10 000 korakov … 1000 korakov je nekako 500m … torej 10 000 bo nekje 5 km, se pravi ura živahne hoje …s tem boš pokurila cca: teža x 0,42 kcal/uro … torej večerjo zagotovo …:)
Javi se kako ti gre … ne obupaj … če se ustavi, ti bomo pomagale … tudi s kako brco v rit …
Prepričana sem, da boš samo s spremembo večernega obroka kmalu videla lepe rezultate … pa zmeri se, zato ker takrat ko tehtnica stoji … cm kažejo pravi napredek …
Za motivacijo se nam pridruži še v drugih temah … res sicer hujšamo na različne načine, a boš našla koristne napotke …
Pa srečno 🙂
si bila pa res izčrpna. res hvala za vse te napotke in želje.
zadeva je taka, da si v službi ne morem privoščiti kosila (zaradi financ) in ga imam, ampak med 17 in 18 uro. upam, ob tej uri še lahko jem OH. problem imam tudi ko kosilo pojem, takrat mi vedno paše nekaj sladkega, sicer se bolj ali manj uspešno ubranim, včasih pa tudi podležem, mi gre pa na živce, ko se ta želja pojavi…….hoja s palicami, ne gre, sem probala, pa me leva roka bolela,(biceps, ali triceps, al kako se že reče), prav pečt me je tam začelo, tako, da sem hojo s palicami opustila……….imaš pa prav in me tudi že mineva, ker kile ne gredo nikamor, mene pa po uri in pol boli vse od stopal, gležnjev, meč, stegn, rok, kolkov,…..da ne naštevam…..energije še vedno ni, zato grem hodit zvečer, da ko pridem domov lahko grem kar direkt pod tuš in v posteljo, ne morem nič več delat……….vendar sem tokrat odločena, da res shujšam.