Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Solarij

Solarij

Pozdravljeni…

Upam, da vprašanja postavljam na pravo mesto…
Glede solarijev me zanima sledeče:

Ali že obstaja enotno mnenje znanstvenikov, zdravnikov,… glede škodljivosti zmernega obiskovanja solarija? (katere so ključne karakteristike za čimmanj škodljiv solarij?)

Ali lahko z obiskom v solariju nadomestimo čas, ki bi ga morali preživeti na soncu, da bi se v telesu tvorile dovoljne količine vitamina D (ker v zimskem času baje Sonce nima potrebovanega efekta)?

Najlepša hvala in lep pozdrav

Maja

Spoštovana Maja,

v dermatoloških krogih, znanstevnih revijah, kongresih in tudi v Slovenskem dermatološkem združenju smo si dermatologi enotni , da ne obstaja zdrava zagorelost. Ni zdrave zagorelosti. Zagorela koža pravzaprav pomeni klic na pomoč. To bi bilo še bolj nazorno , če bi košček take kože pogledali pod mikroskopom. Torej , če želite , da boste imeli dolgo časa lepo , voljno in mehko kožo se izogibajte soncu in solarijem.

Enkrat , ko je koža porjavela in bila morda predhodno še opečena , je bila poškodovana. Zagorelost je v bistvu obramba kože na zunanji dejavnik v tem primeru na UV žarke. Koža se obenem tudi zadebeli.

UV žarke glede na valovno dolžino razdelimo na UVA, UVB in UVC . UVB žarki so odgovorni za opekline , zato jim rečejo tudi burninig žarki. Ker to proizvajalci solarijev vedo, so v te naprave vključili le UVA žarke , ki ne povzročajo opeklin, ker imajo manjšo energijo , vendar , ti žarki gredo globlje v kožo -v usnjico in tam povzročajo preko kisikovih prostih radikalov oksidativni stres. Ta pa poškoduje kolagenska in elastična vlakna, zato se koža hitreje stara. Poleg tega se sedaj tudi ve, da prav tako kot UVB tudi UVA žarki sodelujejo pri nastanku kožnega raka. Pojavnost le- te ga narašča.

Nobena nočna krema ne more popraviti napak , ki ob tem nastajajo. Zlasti , če se izpostavljanje leta in leta ponavlja.

Poznam veliko primerov žensk, ki so se izogibale sončenju , in imajo še vedno zelo lepo kožo , čeprav niso več rosno mlade. In obratno , veliko deklet ima že strarikavo kožo zaradi izpostavljanja solariju in soncu.
Glede vitamina D pa brez skrbi, 3 krat 15 minut tedensko , če se sprehajate ob sončnem dnevu popoldne ali zjutraj je dovolj za potrebe organizma.

Pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close