šola v naravi
Pozdravljeni,na pobudo g.Carlosa,se tudi jaz oglašam in me zanima,kako priti do enakih pravic v OŠ,glede šole v naravi.Kot sem že napisal na forumu,(cerebralna paraliza)me zanima,kako priti do tega,da bom za otroka z CP in,ki hodi v devetletko,plačal enako ceno kot ostali za šolo v naravi.Mislim,da sem vse podrobnosti že napisal na forumu CP. Vsak nasvet,ki ga še nisem izkoristil,je dobrodošel.
Anton,
obstaja Pravilnik o financiranju šole v naravi, po njem pa morajo šole imeti izdelane Podrobnejše kriterije in postopek dodelitve sredstev za subvencioniranje šole v naravi. Podrobnejše kriterije zahtevajte v vaši šoli, Pravilni pa je v šolski zakonodaji, tudi na spletnih straneh MŠZŠ.
cena ŠN vključuje stroške učenca in stroške strokovnih delavcev (bivanja, vstopnin …, plačila dežurstva in stalne pripravljenosti, terenskega dodatka, plačila zunanjim sodelavcem) – tako Pravilnik.
Najbrž se tu skriva “dvojna cena” (za spremljevalko) ali kaj. Pa tudi če, to nikakor ne more biti “dvojna cena”, saj je v prispeveku učenca še kaj drugega kot le strošek strokovnega delavca.
Res je, da Pravilnik nič ne govori o udeležbi ŠN za otroke s posebnimi potrebami v OŠ in zato so posebnosti ali izjemi primeri pač presojajo od šole do šole različno. Mislim, da imate na portalu v odgovoru društva Sonček veliko dobrih idej, kako opozoriti MŠZŠ na težavo o kateri govorite.
Lep pozdrav
Francka
Anton,
Žal se oglašam malce pozno, saj sem po pogovorih na forumu CP videla, da vaša hčerka gre v šolo v naravi.
A mogoče bo moj odgovor zanimiv tudi za ostale starše, ki so (ali se bodo znašli) v podobni situaciji.
Na Ministrstvu za šolstvo so mi rekli, da nima šola nobene pravne podlage, da otrokom s posebnimi potrebami zaračunava dvojno ceno za šolo v naravi. Cena je delno odvisna od ekonomskega statusa družine, po novem sistem organiziranja in financiranja tudi rešujejo pravilniki, ki so jih morale šole sprejeti letos.
V kolikor se starši ne bodo uspeli dogovoriti z vodstvom šole, so mi na Ministrstvu svetovali naj se obrnejo na svetovalca na Ministrstvu, ki pokriva področju (regijo)- kamor šola, ki jo otrok obiskuje spada.
Glede na vaše pisanje na forumu CP, se nikakor ne morem znebiti občutka, da je šola v vašem primeru nekako želela, da se zavestno odločite, da hčerka v šolo v naravi ne bo šla. Na to me napeljuje npr. postavljanje dvojne cene in govor v smislu, da šola v naravi ni obvezna itd. Vsi zapleti (in vprašanja), ki jih je vodstvo šole imelo ,bi se lahko rešili z enimi klicem na Ministrstvo. Šola v naravi se tretira kot razširjen program, večinoma je razpored in vsebina šole določena in predpisana. To je samo moje osebno mnenje.
Na Ministrstvu deluje tudi nacionalna komisija za za prenovo vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami, ki skrbi za predmetnike in vsebino izobraževanja otrok s posebnimi potrebami.
Po drugi strani pa praksa intergracije otrok s posebnimi potrebami v redne šole odpira veliko vprašanj, ki niso zajeta v različnih pravilnikih ali zakonih, kot je npr. šola v naravi.
Vaš primer ni osamljen, vendar starši o tem ponavadi ne želijo govoriti. Upam, da bo vaše pismo kot tudi pobuda zveze Sonček () spodbudila starše, da se več oglašajo in opozarjajo na težave, ki se pojavljajo pri šolanju otrok s posebnimi potrebami.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (28-09-04 11:09)
Hvala obema za odgovor.Ministerstvo do sedaj ni vključevalo spremljevalk,čeprav mogoče pravijo da so.Ko smo v Krškem imeli sestanek in je bila predstavnica ministerstva iz Ljubljane,je prav tako trdila,da je denar za vse ,vendar je v končni fazi vendar priznala(ugotovila),da ni tako.Prav tako se pridružujem vašem mnenju,da je o problemih treba več govoriti(pisati),ker samo tako se bomo lahko prebijali skozi neprijetnosti ,ki se dogajajo staršem in otrokom z CP.Lep pozdrav