šola v naravi
Smuči, pancarje in čelado imamo, a potrebujejo tudi tekaške smuči. Te bodo na izposojo v šoli?!?
Prijateljica iz okolice Grosuplja mi je sporočila, da njen otrok tudi potuje v Kranjsko goro za pet dni za cena okoli 27,000 sit!?!Poslala mi bo njihov seznam.
Šele sedaj se mi zdi cena previsoka.
Ali mislite da igra vlogo za ceno to, da so otroci iz Ljubljane?
Sem mama in imam 2 otroka v OŠ.
Kolikor razumem MiLeno, gre njen otrok v zimsko šolo v naravi, ki vključuje smučanje.
V Tolminu in Fiesi sta Centra za šolske in obšolske dejavnosti (CŠOD). Ti centri so po celi Sloveniji, namenjeni taborom osnovnošolskih otrok. Cena za 1 teden ne presega 10.000 (+ prevoz = maksimalno 15.000 SIT). Ta dva centra nista primerna za zimsko šolo v naravi. So pa taki centri tudi v “zimskih” krajih. Problem je, da se je treba na razpise CŠOD prijaviti in vprašanje, če šola dobi želeni termin. Na naši šoli je praksa, da se za zimsko šolo v naravi (in letno v 4. r.) išče ponudnika drugje, zato imamo tudi mi tako visoke cene. Za tabore pa se, če je le možno išče ponudbo CŠOD. Osebno menim, da je precej odvisno od same šole in njenih delavcev, kako se “potrudijo”. Razlika v ceni je več kot očitna.
Hvala za odgovore in pojasnila.
In seveda ponovno vprašanje;
koliko prispeva ministerstvo za šolstvo/subvencija?/za obvezno šolo v naravi?
Ali kdo ve koliko stane ura smučarskega učitelja?
Petdnevna karta za smučanje stane okoli 11.000 sit /baje na Rogli/,
a otroci bodo prvi dan prišli šele na kosilo, pa preizkus znanja na smučeh – torej karte ne potrebujejo, prav tako zadnji dan ne; ostane samo 4 dnevi in odvisno predvsem kako dober je otrok v smučanju je koliko kart resnično potrebuje.
Poleg tega planirajo tudi tek na smučeh.
Cena prevoza ni več kot 5.000sit na otroka in glede da gre za organizirano skupino imajo popust.
Hvala
Naši gredo na Mariborsko pohorje. Za 6 dni. Cena predivdoma 43000 SIT skupaj z smučasrko karto.
Je pa res, da lahko smučarsko opremo (smuči, pancerji, palice) dobijo v šoli. Čelado in očala pa vse ostalo moraš pa sam kupiti, če ne smučaš.
Smo imeli v šoli grozno burno in glasno razpravo glede cene in lokacije, pa se nismo uspeli nič zmeniti.
Vsaka šola gre v isti CŠOD lahko samo dvakrat, menda. Tako smo zvedeli na rod. sestanku, ker so naši tretješolci letos odpadli s šolo v naravi. Enostavno je ne bo, ker bi bilo vse predrago. Pa smo starši prosili, da bi vseeno kam šli, da vsaj enkrat prespijo, da nič ne plavajo, nič ne smučajo, da bo ja ceneje, … No mogoče nam bo uspelo.
Ampak dejansko smo starši neumni – zakaj je šola v naravi sploh potrebna????????? Samo zato, da se otrokom kaj dogaja, a kaj? Vsi se kregamo, da je predrago, ko pa so rekli, da naši ne gredo smo šli pa vsi v luft! Na srečo živim v eni bolj revnih občin kjer imajo posluh tudi za starše s tankimi denarnicami. Ker 45000 sit za šolo v naravi ni malo, tudi če to razdeliš na 5 obrokov. Če pa otrok ne more v tako ŠVN mu je pa lahko zelo hudo in se počuti manjvrednega.
Šola v naravi je v 4.r. (plavanje) in v 5.r. (smučanje), v ostalih razredih so (ali pa ne) tabori. Šola v naravi naj bi bila del šolskega programa.
Se pa popolnoma strinjam z vami, da smo starši neumni. Isto je pri nas. Vsi rečemo, kako je drago, potem pa se vsi prijavimo, da naš otrok ne bi bil prikrajšan. S tem, da mi živimo v Ljubljani in ni posluha za starše s tanjšimi denarnicami. Zato sem v zgornjem postu napisala, da je marsikaj odvisno od tega, kako se šola potrudi, saj vidim, da se da organizirati ŠVN (recimo Krvavec) precej ceneje.
5 dni, ČŠOD – 15.000 + prevoz.
V 3/8 je plavalna šola, ki jo subvencionira ministerstvo, ostale švn pa so odvisne predvsem od učiteljev. naši lani tudi niso šli, pa smo starši dali pobudo in so se (aprila!) prijavili v center. in tokrat grejo. mislim, da je švn za otroka posebna izkušnja, saj gre nekam sam brez taršev, in v veliki meri je ovisen od sebe in svojih dejanj. da je bilvanje s sošolci pod eno streho tudi poseben čar, pa smo se ničkolikokrat že prepričali. tudi iz svojih spominov.
cena je v centrih kolikor toliko znosna. sicer pa-jaz otorkom to privoščim, pa če sama ostanem ob kruhu in vodi.
Zadeva je takšna, da lahko po pravilniku o šolah v naravi (ne vem, če se reče čisto tako), za vsak dan starši plačajo največ 6.000 sit za bivanje in smučarsko karto. Več z zakonom ni dovoljeno. Plače in namestitev učiteljeva spremljevalcev se plača iz ministrstva in tega ne plačajo otroci. Plača se jim 12 ur na dan (8 rednih delovnih ur in 4 nadure).
Ministrstvo baje pritiska, da bi se čim več hodilo v cšod, ker potem mora šola poslati manj svojih spremljevalcev, ker so spremljevalci oz. strokovno vodstvo že tam in ministrstvo to konkretno manj stane.
Vsi otroci zagotovo ne odnesejo veliko od šole v naravi. Vendar če pogledam samo zase,… če se ne bi mi hodili smučat s šolo na Veliko planino in Roglo, pa na Krvavc, starši tudi niso imeli sredstev, da bi še zase plačali. Za preko šole so pa nekako zrihtali.