Najdi forum

šola-slovenščina

Pozdravljeni,

imam eno bolj strokovno vprašanje in glede na to, da je ta forum zelo frekventen, mogoče dobim zelo hitro odgovor.
Zanima me, ali je kje kaj pisno (zakon, pravilnik,….), kako mora delati OŠ z učencem, ki je sicer Slovenec, ampak v bistvu ne ve slovenščine, ker je dosedaj živel v tujini in je uporabljal samo drug jezik. Tudi starši niso z njim govorili v slovenščini, zdaj pa so se preselili nazaj v Slovenijo. Ne bi rada sodila o tem, kaj so delali starši,se mi pa zdi, da bi šola morala nuditi neke prilagoditve temu učencu oz. mu pomagala usvojiti jezik. Vsaj nekaj časa. Če mogoče kdo pozna odgovor na moje vprašanje, se priporočam in………….. Hvala 🙂

Malo več napiši. Če je Argentinski Slovenec, bi moral znat.

Na OŠ dobijo sredstva za slovenščino za tujce in sicer 35 ur za celo šolsko leto za vse učence tujce, ki so prvo leto v naši šoli in 35 ur za celo šolsko leto za vse učence tujce, ki so na šoli drugo šolsko leto.

Recimo, da pridejo v letošnjem šol. letu v šolo učencec 5. razreda iz Makedonije, učenec 7. razreda iz Albanije, učenec 9. razreda iz Ukrajine in učenec 3. razreda iz Francije – vsi skupaj imajo pouk slovenščine za tujce in to 1x na teden, celo šolsko leto.
Enak sistem velja tudi za drugo šolsko leto, ko so v šoli.

Več boš izvedela na šoli v katero je vpisan otrok.

Hvala, malaur. Za teh 35 ur sem sicer vedela, ampak fant je zdaj v Sloveniji že 3. leto. Govori že, ampak učenje in pisanje odgovorov na testu pa je vseeno težje, kot za njegove vrstnike. Kaj pa kakšna prilagoditev v tem smislu, da se mu podaljša čas pisanja, da se mu ne upoštevajo vse napake,….. skratka nekaj takega kot imajo otroci s posebnimi potrebami. Vem sicer,da ni ravno prava primerjava, ampak vseeno.

V treh letih bi pa otrok res MORAL znati dovolj slovensko (sploh če je vsa 3 leta obiskoval šolo), da ne bi bilo problemov v šoli.

Tu gre pač očitno za lenobo, da se v prvi vrsti mulc ne potrudi dovolj, v drugi vrsti, pa je njegovim staršem očitno povsem vseeno kako mulc živi in funkcionira v okolju.

Bodo zanj še na faksu zahtevali prilagoditve, ker je pred 10 leti šele prišel v Slovenijo?

kaj pa njegovi starši? tudi oni bi morali kaj delati z njim!

Po mojih podatkih te ugodnosti veljajo samo dve leti, potem se šteje, da se lahko znajde sam. Če slovenščina še vedno šepa, je najbrž najbolje, da se obrnejo na Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik in jih tam usmerijo ali na tečaj slovenščine za tujce (ki obstajajo tudi na viskoih ravneh, ne samo za začetnike), ali pa da najdejo individualni pouk (mislim, da se tudi to da prek omenjenega centra). Ampak če mislijo ostati v Sloveniji, je to slovenščino vsekakor treba čim prej urediti, drugače bo imel ves čas težave, pa tudi za njegovo šolsko samozavest ni dobro.

Ja zakaj pa mu ti ne pomagaš,da se bo lažje naučil brati in pisati slovensko.

New Report

Close