Najdi forum

Sin bo decembra star 5 let, pa se zelo nagiban na tem, da ne bi šel jeseni že v šolo. Zanima me, kako to urediš ? Ali moraš dati kakšno vlogo in kam ?
Hvala za informacije

Saj niti ne bo šel v šolo še.

najem enga psihiatra apd. pa nej napiše da je neprišteven.

mislm… wtf? a k bo cajt da gre v službo, boš tud kam vlogo dajala, da nau prehitr šu delat?

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Zakaj ga pa ne bi dala? Saj bo takrat star že skoraj 6 let? Če počakaš še eno leto, bo star že skoraj 7 let! 7 let so bili stari, ko so začeli hoditi v 8-letno šolo. Sicer pa ne vem zakaj bi morala kaj posebej urejati, verjeto je to povsem tvoja odločitev.

če se odločiš da ne gre, moraš z otrokom k psihologu, ki oceni če je sposoben ali ne. kako je postopek naprej ne bi vedela. to je le v grobem

Prav boš naredila neglede na to kar že zna in kaj že ve. V vsakem primeru bo najmlajši v razredu in verjemi, pri tej starosti se to čisto pri vsakemu pozna. Še nisem naletela na takega, pri kateremu se ne bi pa če starši še tako pravijo, kako super jim gre.
V šoli ob vpisu podaj vlogo v kateri zaprosiš za odložitev všolanja, navedi vzroke zakaj, če imaš še mnenje logopeda ali drugega strokovnjaka ga priloži zraven in to je vse. Šola sestavi komisijo, ki odloča o prošnji, otroka lahko tudi testirajo vendar imaš pravico, da zahtevaš prisotnost.
Če ne gre skozi in ponavadi ne gre, kadar ravno ta otrok šoli zagotavlja dodaten oddelek, imaš še vedno pravico podati prošnjo za šolanje na domu, otrok ostane doma, drugo leto pa ga normalno vpišeš v 1. razred.

Ob sistematskem pregledu pri 5 letih poveš, da bi prestavila vpis, pošljejo te na posvet s psihologom, po potrebi še kam, če imaš nek utemeljen razlog. Če je to zgolj tvoja želja, poveš to isto ob vpisu, na katerega si klican s svojim letnikom. Pa mislim, da morša nekaj tudi spisat, zakaj želiš odložiti vpis, če se prav spomnim. Nekje do konca šolskega leta te potem obvestijo, ali so tvoji prošnji za odložen vpis ugodili ali ne. Večinoma ugodijo.

Meni ni žal, da smo vpis odložili. Popolnoma nič ni zamudil in je velika razlika, ali gr eotrok v šolo s 5 ali 6 leti. Pa ne toliko v samem dojemanju snovi, vse drugo je bolj zahtevno.

Vem, kakšni pomisleki te tarejo. Da razložim še mojim predhodnikom. Otroci gredo v šolo v septembru, gredo pa skupaj vsi, ki so rojeni v istem koledarskem letu. Kar pomeni, da je otrok rojen v decembru 11 mesecev mlajši od otroka rojenega v januarju.

Kar se tiče postopkov glede odloga je kar procedura. Željo izraziš tako na šoli, mislim pa da tudi pri svojem pediatru, ki te napoti do otroškega psihologa…

Predlagam ti pa tako. Prehitro je, da se s tem obremenjuješ, počakaj še do sistematskega pregleda pri 5 letih. Pri tem pregledu je prisoten tudi psiholog, logoped in malo povprašaj. Potem se pogovori tudi z vzgojiteljico. Ona ga vidi v skupini, med sovrstniki, vidi koliko se lahko osredotoči, kakšna je njegova čustvena intelegenca, itd.

Upam, da sem kaj pomagala.

Tako kot pravi gunnar!
Kaj se boš ti dogovarjala v njegovem imenu? Sam naj se zmeni in napiše vlogo….

Mislim, gunnar, ti pa si en kmet! In to brez zemlje!!!

Avtorici posta pa tole:

Spomladi boš dobila po pošti vabilo za vpis otroka v šolo.
Ti se vabilu kar odzovi in takoj vprašaj, kakšna je možnost prestavitve šolanja za eno leto, glede na to, da je rojen decembra, kar pomeni, da bo od tistih sošolcev, ki so rojeni januarja, mlajši skoraj za celo leto. Pri tako majhnem otroku se vsak mesec pozna v socialnem in intelektualnem razvoju, kaj šele eno leto.
Če ima šola dovolj vpisanih otrok, potem ne boš imela nobenega problema. Samo enkrat bosta še klicana k šolskem psihologu na razgovor in v mesecu avgustu boš dobila dopis, da je otrokovo obvezno šolanje prestavljeno na eno leto.
Ni ti treba pisati nobenih vlog, nositi nobenih zdravniških potrdil … nič!
Samo povej svojo željo že na prvem razgovoru.

Razna potrdila šola zahteva samo v primeru, da bi se izkazalo, da je otrok dovolj star (recimo rojen julija….), da ima šola premalo vpisanih otrok in bi morali združevati razrede (kar oteži delo učiteljem), ali da bi se ti, kot mati nekaj zmišljevala (kar se ne!).

Otrok s 5 leti in 8 meseci se veliko težje sooča s prvim razredom, kot otrok, ki je star 6 let in 7 mesecev.

Moje mnenje je, da si se dobro odločila. Naša hči gre jeseni v šolo, a je rojena v začetku leta, tako da bo stara šest in pol, ko bo začela hoditi v šolo. In kolikor vidim v naši šoli, je velika razlika med otroki rojenimi v začetku leta in tistimi, rojenimi na koncu leta (no vsaj večinoma je tako).
Nikamor ne hitite- še dolgo bo hodil v šolo, potem pa še bolj dolgo delal. Pusti mu še eno leto igre.
Srečno!

Jares, dolgo bo hodil v šolo, če bo tako pozno začel in bil nastarejši v razredu. Kam gre ta svet, potem se bo pa itak v prvem razredu še celo leto igral eh ja…

Pa dobro, saj ne hodijo v šolo samo januarski in decembrski otroci. Tu je razlika morda res večja, ampak imel bo pa tudi sošolce, rojene marca, julija, oktobra, novembra,… To me pa prosim ne prepričevat, da je kakšna opazna razlika v zrelosti otroka, ki je rojen en mesec prej ali kasneje. Lahko, da je razlika, ampak ni kriv datum rojstva.
Pri dojenčkih se stvari merijo v tednih in mesecih, pri par let starih otrocih pa ne več.

Jaz sem razvojno logopedinjo vprašala, kakšen je utemeljen razlog, da otroku prestaviš vpis.

In je začela samo zmajevati z glavo in rekla, da je glavni razlog, da se otrokom prestavi vpis KOMPLICIRANJE STARŠEV.

Imam dva otroka, rojena proti koncu leta. Nobenemu nisem prestavila vpisa in za nobenega mi ni žal. Starejši mlajše potegnejo naprej, jim malo nakravžljajo možgančke. Otroci se največ naučijo s posnemanjem, zato je super, da imajo od koga posnemati.
Mlajši je ravno v prvem razredu in ne morem verjeti, kako je napredoval samo v dveh mesecih. Pri govoru, pri grafomotoriki, pri izpolnjevanju dolžnosti … Starejši je že v drugi triadi in se tistih par mesecev razlike nikjer več ne pozna.

Ne delajte iz otrok večjih dojenčkov, kot so. Jim s tem ne naredite nobene usluge.

Tako pravi razvojna logopedinja.
Če bi vprašala razvojno psihologinjo, bi ti odgovorila drugače.
Če vprašaš mene, bolj verjamem razvojnim psihologom kot logopedom. Na logopeda se bom obrnila takrat, ko bo otrok imel težave z govorjenjem.

Praviš, da je tvoj otrok napredoval v nekaj mesecih. Napredoval bi tudi, če ne bi bil v šoli, ker je predšolsko obdobje, obdobje skokovitega razvoja. Otrok ravno v tem obdobju (5 – 6 let) napreduje z izjemno hitrostjo. In ker se mora zaradi tega skokovitega razvoja tako hitro prilagajati socialnim in razvojnim spremembam v sebi, zanj pomeni šola čisto prevelik napor zaradi dodatnega intelektualnega razvoja, ki ga šola zahteva od njega. Ravno tako nikakor ne more biti socialno enakovreden partner sošolcem, ki so leto dni starejši od njega. Seveda jih lahko ujame, vendar se ne čudite, če bo čez nekaj let popustil na enem ali drugem področju. Popustil bo zato, ker bo omagal v dohajanju starejših vrstnikov.

Pustite otrokom otroštvo. Zakaj jim jemljete eno leto igranja. Nihče od vas ni vstopil v šolo s petimi leti. Zakaj morajo btiti to vaši otroci. Včasih je bil za vstop v šolo pogoj dopolnjenih 6 let. Oziroma so otroke testirali, da so šli lahko prej.

Bodite bolj prijazni do svojih otrok in bodo čez nekaj let tudi oni bolj prijazni do vas!

Ampak prej so vstopali v osemletko, zdaj pa je devetletka in je prvi razred popolnoma prilagojen starostni stopnji šestletnikom. Ne jih preveč zavijati v vato, saj otroštvo se v prvem razredu ne konča, le nadaljuje se. Samo igranje jim je v tej dobi premalo, pa tudi v prvem razredu se še veliko igrajo, a s tudi česa naučijo.

Če vprašaš mene, bolj verjamem razvojnim psihologom kot logopedom. Na logopeda se bom obrnila takrat, ko bo otrok imel težave z govorjenjem.

Praviš, da je tvoj otrok napredoval v nekaj mesecih. Napredoval bi tudi, če ne bi bil v šoli, ker je predšolsko obdobje, obdobje skokovitega razvoja. Otrok ravno v tem obdobju (5 – 6 let) napreduje z izjemno hitrostjo. In ker se mora zaradi tega skokovitega razvoja tako hitro prilagajati socialnim in razvojnim spremembam v sebi, zanj pomeni šola čisto prevelik napor zaradi dodatnega intelektualnega razvoja, ki ga šola zahteva od njega. Ravno tako nikakor ne more biti socialno enakovreden partner sošolcem, ki so leto dni starejši od njega. Seveda jih lahko ujame, vendar se ne čudite, če bo čez nekaj let popustil na enem ali drugem področju. Popustil bo zato, ker bo omagal v dohajanju starejših vrstnikov.

Pustite otrokom otroštvo. Zakaj jim jemljete eno leto igranja. Nihče od vas ni vstopil v šolo s petimi leti. Zakaj morajo btiti to vaši otroci. Včasih je bil za vstop v šolo pogoj dopolnjenih 6 let. Oziroma so otroke testirali, da so šli lahko prej.

Bodite bolj prijazni do svojih otrok in bodo čez nekaj let tudi oni bolj prijazni do vas![/quote]
Se strinjam. Tuda imam decembrčka in sem ga dala v šolo z letnikom. Sedaj je sicer že v tretjem, ampak če bi lahko, ga bi dala kasneje. V začetku sem tudi razmišljala tako, kaj bi komplicirala, če je z otrokom vse v redu. Potem pa že tisto, da je najmanjši, pa tekmovalnost non stop, sama šola je tako storilnostno naravnana, da je lari fari tisto, da se vsem prilagaja. Večina jih je od jan. do aprila, dva sta poletna in potem moj decembra. Seveda tempo narekuje večina, da ne govorim o notranji diferenciaciji, kjer se gleda samo dosežke in ne trud. Jaz sem nad takim sistemom zelo razočarana, predvsem zato, ker so mi ob vpisu samo prijazno leporečili. Zakaj bi si oteževala, če se da na lažji način. Npr. samo da počakaš to leto, se stvari postavijo na svoje mesto.

Otroci so si med seboj zelo različni in leto rojstva oziroma starost vrstnikov ne vpliva vedno tudi na čustven in zrelostni razvoj otroka. Najboljši primer je kar v razredu moje hčere. Najmlajši učenec v našem razredu je rojen na začetku decembra. Od septembra do konca leta jih je od 22ih v razredu rojenih 5, vsi ostali so imeli ob vstopu v šolo že polnih 6 letih. Imamo tudi učenca ki je po letniku starejši, je pa rojen decembra in so vpis prestavili za eno leto. No ta najstarejši učenec je sicer zelo miren in priden, je pač karakterno tak, po uspehu pa je med najslabšimi v razredu. Najboljši po uspehu ( hud odličnjak s samimi peticami ) pa je ravno najmlajši učenec. Tudi po čustveni zrelosti bi lahko rekla da je daleč pred vsemi v razredu. Ima veliko sposobnost empatije, daleč največ prijatelejv v razredu, vedno pripravljen pomagati za kar vsako leto tudi dobi pohvalo ob koncu leta. Ne zapleta se v konflikte, se ne pratepa in se na sploh zelo zrelo obnaša. Moja hči, ki je punca in rojena sredi leta mu po zrelosti ne seže do gležnejv, pa še marsikateri sošolec ne. Največja pretepača in razgrajača v razredu sta rojena v prvi polovici leta, daleč od vsake zrelosti, problematična da je kaj. Pa to so sedaj otroci ki so stari že 10 let.

Kar se pa tiče šole in prvega razreda – po naših izkušnjah prvi razred sploh ni neka šola. Urnik sicer imajo ampak se mu zelo prilagajajo, šolski zvonec v prvem razredu je izključen tako da šolska ura traja po potrebi. Veliko je igranja, imajo celo igralni kotiček. Nalog zelo malo, vse so narejene v šoli.
Red in disciplina ter obseg snovi se potem v drugem razredu sicer poveča, ampak šola še zmeraj ni nek bav bav, otroci pa so že leto starejši in bolj zreli. Res ta prava šola se začne s četrtim razredom. Takrat se začnejo pravi pritiski na otroka, veliko nalog, učenje za ocene. Ampak takrat so stari že 9 let in čez.

Karkoli pa se boš odločila pa ne verjamem da bo otroku škodilo. Če bo šel redno v šolo s svojim letnikom bo zanesljivo preživel in se naredil v fejst poba, obdržal bo tudi prijatelje iz vrtca s katerimi je bil skupaj kar nekaj let in skupaj jim zagotovo ne bo težko. Če boš eno leto počakala se bo pač še malo igral v vrtcu, si pridobil nove prijatelje in šel v šolo z njimi in bo verjetno najstarejši v razredu. Da pa bo zaradi tega tudi najuspešnejši pa ni garancije. Lahko bo celo najmanj uspešen. V obeh primerih pa bo preživel in odraščal v zrelega moža.

Menda sami delate z otrokom, ki je vaš in sami veste, kako zrel je.
Prav neumno je rečt, da so vsi decembrčki ali tudi še novembrčki nezreli. Ker niso! Program je narejen za otroke tega letnika.
JE pa res, da so otroc, ki so absolutno nezreli. Po obnašanju in po vseh plateh. Logično, da jih boš dal eno leto kanseje v šolo.

Jaz imam hčerko, ki ej rojena 27.12. in ej šla normalno v šolo. Učiteljica mi je skoz govorila, da je najmlajša in najmlajša. Ampak da je bolj zrela kot marsikateri drug otrok. V tem razredu je punčka, ki ej točno eno leto starejša, ker je šla eno leto kasneje v šolo. Pa imajo še zdaj z njo težave, ker se ne zna prilagodit šoli. Pa so zdaj že v drugem razredu.

Ravnajte se prosim po otroku, ki ga imate doma! Pa bo vse ok.

Bodite bolj prijazni do svojih otrok in bodo čez nekaj let tudi oni bolj prijazni do vas![/quote]

Dodatnega intelektualnega razvoja v 1. razredu? Ne me zezat. :)))

Risanje vodoravnih in navpičnih črt je pa res naporen intelektualen izziv. :)))))

Pretiravate v orto! Današnji prvi razred je identičen mali šoli, ki smo jo obiskovali enakih let, kot današnji šolarji 1. razred. Tudi tam si moral sedeti pri miru in delati naloge. Pa nas ni imel nihče za revčke, ki se jim jemlje leto otroštva. In tudi tam so bili otroci razpona 1 leto. Če je šel kdo prej v šolo, se je to štelo za velik plus, ne pa največjo tragedijo tega sveta.

Obup, kakšen odnos imate do šole, ki jo bo vaš otrok obiskoval še dolga leta! Kot da je najmanj mučilnica.
Za nas je šola izkazala za super stvar. In ne, otrok ne napreduje enako, če je obkrožen z leto starejšimi, kot če je obkrožen z leto mlajšimi. Zakaj bi se potem sploh trudil, če itak že vse zna bolje od drugih?

New Report

Close