Sol?
Pozdravljeni,
stara sem 17 let in se še vedno borim z motnjami hranjenja, a moram reči, da gre počasi na boljše, vsaj kar se tiče splošnega počutja, energije in sprejemanja same sebe. Ampak hkrati sem še vedno zelo daleč. V resnici niti ne vem, kaj je moj cilj. Še vedno me je na smrt strah vseh vrst in oblik maščob, zato jih dodatno ne uživam (torej nič olja, masti). Sem tudi veganka, čez dan jem večinoma veliko sadja, ker ga obožujem in mi da energijo, a ponavadi je en obrok na dan tudi kuhan (največkrat krompir, riž, zelenjava, juha, včasih kaj z moko..). Ampak s tem nimam težav, dobim dovolj energije in ni me več tako strah hrane.
Sem pa razklana glede uživanja soli. Tudi to sem namreč čisto izključila iz jedilnika (saj veže vodo telesu in lahko izgledaš še debelejši). Soli ne pogrešam, saj nikoli nisem bila pretirana ljubiteljica slanega, prej sladkega. Po drugi strani pa naj bi bila sol pomembna za preživetje. Malo soli je že naravno prisotne v hrani. Zdaj ne vem, ali naj sol po malem uživam ali naj (predvsem zaradi hujšanja) šparam z njo še naprej. Imam še 2 težavi, ki bi lahko bili povezani s tem.
Kot prvič, čez dan baje spijem kar veliko za svojo velikost, 3 litre zagotovo. Ponoči grem 2-3x na stranišče, a potem spet pijem, saj sem drugače žejna. Je morda kakšna možnost, da je to zato, ker v sebi nimam dovolj doli in sem ves čas po malo dehidrirana, saj gre voda le ven?
Drugič, spet sem opazila, da imam na rokah zelo suho kožo. Nekaj dni se nisem mazala s kremo za roke, nekaj ur smo bili v zatohlem šoping centru in men prsti sem dobila grozno suho kožo. Če si zdaj redno ne vlažim in mažem rok, prstov niti ne morem skrčiti, saj me boli, nekje sem dobila celo nekaj majhnih ranic. Suho kožo imam velikokrat pozimi, zaradi suhega zraka notri in gretja rok na radiatorju, a nikoli tako močno. Enake težave sem imela v času, ko sem veliko slabše jedla in imela manj kilogramov (v najslabšem obdobju anoreksije verjetno). Zdaj imam sicer itm normalen, okoli 19. Sem tudi vsaj dan aktivna, zdaj, ko se prehranujem tako kot sem opisala zgoraj, pa še bolj.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem
Pozdravljena,
Okrevanje od motenj hranjenja je dolgotrajen proces kot si ugotovila že sama. Vendar si na dobri poti, lepo počasi vztrajaj na njej. Strahove glede maščob, pridobivanja teže in rednega prehranjevanja ne moreš rešiti čez noč. Vse je med seboj povezano. Pomembno je, da se trudiš, da si hočeš pomagati, bo pa potreben čas, da bodo tudi ti dvomi, ki jih imaš odšli. Vendar bodo. Kar vztrajaj na tej poti.
Tvoja vprašanja so res specifična, žal nimam znanja s tega področja.
Ne poznam vseh učinkov delovanja soli na telo, je pa res, da je tudi sol pomembna kot vir prehrane. Lahko, da so težave, ki jih opažaš povezane s tem, zagotovo pa tudi to, da še nimaš pravilne prehrane. Voda iz telesa spira snovi in če jih ne vnašaš v telo s prehrano, potem zagotovo pride do primankljaja in lahko tudi do težav, ki jih naštevaš. Tvoja prehrana je zaenkrat še res dokaj skopa, vendar pa verjamem, da je zate že to velik napredek. Tudi maščobe so nujen vir za telo, dobro bi bilo, da jih začneš uživat – z oreški, mesom, lahko uporabljaš olivno olje v solatah, za peko,… Upam, da imaš koga ob sebi, ki ti je v podporo pri soočanju s temi težavami v obliki strokovne pomoči. Če je tako, ti predlagam, da ta vprašanja in strahove še naprej odpiraš na teh srečanjih. V kolikor trenutno nikamor ne hodiš na terpaijo pa ne bi bilo slabo, da o tem razmisliš. Vedno je lažje, ko imamo ob sebi nekoga s komer lahko delimo svoj notranji svet bojev.
Verjetno bi več podatkov glede tega dobila od osebnega zdravnika ali strokovnjaka za prehrano. Če potrebuješ kaj več od tega, ti predlagam, da poiščeš naslove na internetu. Marsikdo ima prvi pogovor kot svetovnaje brezplačen in mislim, da bi bilo to čisto dovolj, da bi dobila odgovore, ki jih želiš. Mazanje rok z mastnimi kremami je začasna rešitev. Uvajanje hranilnih snovi v telo, ki jih to potrebuje je dolgoročna.
Želim ti vse dobro,
LP
Tatjana