Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil sok kislega zelja-neprijetne kontraindikacije

sok kislega zelja-neprijetne kontraindikacije

Pozdravljeni, imam problem, naveden v naslovu.

Že dalj časa imam probleme z prebavo. Imam občutek, da hodim na veliko potrebo prehitro(hrana neprebavljena zapusti moje telo) in preveč pogosto. zato sem šel k zdravniku, ki je testiral moje blato ter kri. Rezultati testov so pokazali, da moje črevesje vsebuje preveliko množino gliv kandide (candida albicans), nakar sem po priporočilu zdravnika začel jemati tablete nystatin (kupil sem jih v Nemčiji, kjer živim). Po navodilih sem jih uporabljal 2 tedna, tri na dan. Stanje mojega blata se je spremenilo na bolje, na veliko potrebo sem hodil redkeje, konsistenca blata je bila bolj trdna. V času jemanja tablet sem se strogo izgobibal sladkorju, mesu, alkoholu, kavi ter predelani moki.

Po prenehanju jemanja tablet sem začel s kombinacijo pitja čez noč namočene gline, v drugem kozarcu sem zamešal približno deciliter soka kislega zelja z enako količino vode, v kozarec sem dodal še žlico jabolčnega kisa. Prvič sem dobil zelo tekočo drisko. Drugi dan in vse naslednje je bilo stanje mnogo boljše. Vendar pa: vsakič, ko popolnoma preneham z pitjem zeljnice za več kot dva dni, se mi zgodi, da dobim akutno drisko, ki ne traja več kot 2x pet minut. potem se mi stanje izboljša in normalizira. Kaj je vzrok temu? Je driska normalni učinek pitja zeljnice? Mi priporočate pitje zeljnice? Je lahko pitje zeljnice slabo za mene? Je smotrno mešanje jabolčnega kisa z zeljnico?

Očitno imate bolj občutljivo prebavo in zato precej burno reagirate.
gre za to da mora biti v črevesju vzpostavljena pravilna mikro flora oziroma kot jo imenujemo mikrobiom.
Kislo zelje naj bi imelo pro biotičen učinek torej naj bi na naš mikrobiom vplivalo pozitivno. Glede na to, da najprej reagirate z drisko nato pa se stanje umiri vam ga ne bi odsvetovala, nasprotno. Zelnica vsebuje minerale in vitamine med katerimi prednjači vitamin C, ki ugodno vpliva tudi na krepitev imunskega sistema.

Probiotike (ki vzpostavljajo ustrezno mikrofloro) pa lahko kupite tudi v obliki kapsul.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close