Najdi forum

SOk iz belega grozdja

Rada bi koristno uporabila belo namizno grozdje. ALi ima kdo kakšen nasvet ? V sokovniku sok… Je kdo to že kdaj delal?

Lep večer

zadnjič sem dobila recept….grozdje stisneš v preši, sok pogreješ na 80 stopinj, ga naliješ v rostfrei sod in zatesniš s parafinskim oljem…
druga varjanta pa je da ga nič ne pogreješ ampak ga naliješ v plastenke in ga shraniš v zmrzovalniku…

lp, lara

Sok iz domačega grozdja je relativno preprosto narediti, le fizičnega dela je kar nekaj. Jaz ga delam sicer iz temnega grozdja (jurka oz smrdljivka), vendar mislim, da bo ravno tako doberi iz bele sorte. Grozdje je treba “skrevzljati” oz. jagode obrati z vejic. Jaz ga posebej ne perem, ker gre za domače grozdje, ki ni škropljeno oz. kako drugače umazano. Če je na kakem grozdu kak ptič pusil svoje kosilo, ga pač sperem pod hladno vodo ali preprosto vržem stran. Grozdne jagode streseš v sitasti del sokovnika, v spodnjo posodo natočiš vodo. Postaviš vse skupaj na štedilnik. Ko voda zavre se čez nekaj minut začne izločati sok, ki ga prestrežem v posebno posodo. Če je grozdje bolj kislo, potem dodam še sladkor (na 4 litrski lonec soka dve jušni zajemalki sladkorja), ni pa nujno potrebno. Sok zavrem, toliko da se sladkor stopi in ugasnem. Polnim vročega v vroče steklenice (oprane spraviš v pečico na 50-60 C) in dobro zaprem. Ohlaja naj se počasi, pokrit z odejo. Večinoma se ga pije razredčenega z vodo.

lp tinca

Hvala za pomoč.

Lep dan

Grozdje sprešaš, mošt vliješ v sod za shranjevanje soka, ga pogreješ na cca.90st.C,pustiš, da se ohladi na 60st. C, pobereš pene, pokriješ s plavajočo pokrovko soda, rob zaliješ s parafinskim oljem in pokriješ z zgornjim pokrovom. Soda ne premikaš, dokler ni prazen. Dober tek
Alenka

Aja še to – če segrevate sprešan sok v cisterni, je pametno pogledati, če ni morda pipa plastična oz. v kakšnem stanju je tesnilo ob pipi. Mi letos na ta račun delamo iz jabolčnika jabolčni kis. Po segrevanju je počila manšeta oz. navoj okrog (plastične) pipe, kljub zaščiti. JAbolčnik smo potem še topel selili v drugo cisterno, kjer pa je kljub dobremu čiščenju po nekaj dneh zavrel najprej do faze šampanjca, zdaj pa smo v fazi dodelave v kis. Tako da – pri cisternah mora biti res vse optimalno, sicer gre letina k vragu. Jaz sem se pa tako veselila, da mi ni bilo treba pomivati steklenic.

lp tinca

Pri manjših količinah se ga lahko nalije v plastenke 1,5 litra in da v zmrzovalnik.Zanesljivo in najbolj kvalitetno.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

New Report

Close