Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil soja – zdrava ali ne?

soja – zdrava ali ne?

V zadnjem času mi je prišlo pred oči kar precej člankov o škodljivosti soje …

http://www.holistic.si/index.php/soja.html

http://www.skrivnosti-sveta.com/ali-je-soja-res-tako-zdrava-kot-nas-prepricujejo/

http://wearechange.si/studije-jasno-kazejo-da-je-soja-se-bolj-skodljiva-kot-smo-mislili/

Hvala za posredovane linke, sem pogledala in prebrala članke. Res je, da se o soji veliko govori, tako v dobrem smislu kot tudi nasprotno. Vsi navajajo določene argumente za svoje trditve in v resnici se je v poplavi teh informacij, ki so si velikokrat nasprotujoče, težko opredeliti.
Kot lahko vidite iz člankov je glavna težava vezana na sojo, da je veliko gensko spremenjene, kot je znano so soja, koruza, paradižnik…zelenjava, ki je najpogosteje GSO. Zagotovo priporočam, da se živilom z oznako GSO (kar po zakonu mora biti navedena) izognete.
Osebno sojo jem, občasno, kupim jo v zrnu in jo uporabljam v različnih jedeh. Glede na količine zaužite soje (res je na jedilniku bolj redko, ker to ni moje priljubljeno živilo) pri sebi ne opažam nobenih posebnih učinkov. Soja ni ravno avtohtono slovensko živilo, jo tudi sama ne gojim, zato spada med živila po katerih pač redko posežem.
Res se soja pogosto pojavlja kot dodatek različnim že pripravljenim jedem, toda jaz vedno priporočam in spodbujam, da si hrano pripravljamo sami iz osnovnih sestavin, torej kupite živila takšna kot so čim bližje naravi in pripravite iz njih obrok. Že res, da pogosto ni časa ali volje za to, toda okusen in zdrav obrok je lahko pripravljen zelo hitro in enostavno.
Torej soja da ali ne? Moje mnenje je, da občasno uživanje omejenih količin naravne soje (ki ni GSO) ne bi smelo na naše zdravje delovati tako škodljivo.
Osebno sem se bolj zamislila nad stranjo o zdravem prehranjevanju, na kateri je tako članek o škodljivosti soje kot prodja različnih preparatov, v prahu, kapsulah…. je to res lahko bolj zdravo kot naravno pridelana hrana. Stvar razmisleka in določitev vsakega posameznika kako se bo odločil…..seveda pa tudi tu niso stvari samo črno-bele.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Problem pri soji je potenialen vpliv fitoestrogenov. Večina študij je narejenih na živalih in posledice uživanja, tako dobre kot slabe, temeljijo na korelaciji kar nam pa ne odkrije mehanizma delovanja.

Phytoestrogens: the biochemistry, physiology, and implications for human health of soy isoflavones
http://www.ajcn.org/content/68/6/1333S.full.pdf

Se pa strinjam, da so prodajalci iz zgoraj navedenih stranih smešni. Cela stran o študijah a niti enega vira. Slabo novinarstvo je to.

New Report

Close