Najdi forum

lep pozdrav!
imam eno kratko vprašanje. sem vegetarijanka in zato jem sojo. zanima me, če je sojo treba obvezno toplotno obdelati, kajti zelo rada jo jem tudi “surovo”(natura-sojino meso). hvala za odgovor!

P.S.:imam še nekaj vprašanj, vendar pa me najbolj zanima tale soja.
P.S.2:ali je sladoled redilen, ali lahko pojem kakšno kepico?(mleko namreč tudi uživam!)

Zivijo!
Tudi jaz sem vegetarijanka in uzivam sojo. Vcasih jo topolotno obdelam in jo jem z rizem ali testeninami. V solati pa jo jem tudi surovo. Tako ni panike, lahko jo jes na razlicne nacine.

Sladoled je kr redilen. Najmanj kalorij ima jogurtov sladoled. Drugace pa so na trziscu tudi sladoledi z 0% mascobe in z manj kalorijami. So pa dobrih okusov – jagoda, breskva, cokolada.

hvala za odgovor!
sarah, koliko soje pa poješ naenkrat? mene namreč včasih prime in jo poje tudi do 200g. ali je to preveč? pa še nekaj glede sladoleda… ali ima tisti z 0% maščobe kaj sladkorja in kakšna je kalorična vrednost? ali ga lahko ješ, tudi če paziš na linijo?

hvala za odgovor!!!

Prvo kot prvo – mišljeno glede semen soje, ki jih pridelamo doma:
Surova soja vsebuje inhibitor tripsina, ki ga uničimo le pri toplotni obdelavi (kuhanje, praženje, pečenje). V surovi soji so tudi saponini, ki povzročajo napenjanje, bruhanje in ovirajo delovanje encimov. Če pridejo v kri, razkrajajo rdeča krvna telesca. V surovi soji je prisotna tudi oksidaza, ki oksidira in uniči karotine (Nenadić 1985).
Drugič: kupljen sladoled in zdrava prehrana ne gresta skupaj, ko pa slišim 0% maščob, pa mi gredo lasje kar pokonci. Zbudite se! 0% maščob je prej slabo kot dobro. To pomeni, da se je nekdo prekleto potrudil, da je spravil maščobo ven, za to pa ni uporabljal mantre om ali kake podobne priročne zadeve.

se strinjam… tudi jaz sem alergična na “0% maščobe” ali “brez sladkorja”…

so nardili eno raziskavo na 3 miših:
– 1. so hranili z medom
– 2. so hranili s sladkorjem (navadni beli)
– 3. so hranili z umetni sladilom

In katera se je najbolj zredila (ob enaki količini)? odgovor je: 3., medtem ko se je najmanj 1. (saj je med naravna sestavina)

tak da, če želiš sladoled, si kupi tistega, ki ga imaš najraje, ampak v zmerni količni in ne preveč pogosto, pa boš vsaj uživala, kot pa da si kupuješ nekega “plastičnega” sam zato, ker je kao neredilen, v bistvu pa ti sploh ne bo dober, učinek bo pa enak, kot če bi pojedla “normalnega”. pol je boljše, da se mu čisto odpoveš. sicer pa sploh ne redi tako grozno v primerjavi z ostalimi OH-ji.

lp

Ne razumem o kakšni surovi soji govorite.Sama poznam surovo le suho,podobno trdi kot fižol in ni teorije,da jo pojem kako drugače kot skuhano.

Jaz pogosto pravim, da ne jem mesa še od takrt ko to še ni bilo moderno. Zato sem prišel tudi do alternativ kot je soja, vendar je sedaj že več kot 5 let kar je ne uporabljam. V zadnjem času obstaja ogromno teorij in testrianj, ki so dokazali škodljivost soje. Če koga zanima si lahko eno stališče pogleda tukaj:http://www.mercola.com/article/soy/index.htm
Dr Mercola je drugače zelo reabilen vir informacij.
Soja se drugače sorazmerno lahko prideluje mislim da celo 80% se je pridela v ameriki in je večina tudi plod dela korporacije Monsanto.
Prav zato sem alergičen na aktiviste, ki prodajajo “zdravo” prehrano, ki je izdelana v glavnem iz soje.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Zdravo,

Mene pa zanima, če sojino meso (sojine kocke), ki se jih kupi v trgovini spadajo pod “surovo sojo” ali je to že tako rekoč predelana soja?? Namreč jaz te kocke kar tako grickam brez predhodnega kuhanja pa me zanima, če so lahko tako uživane škodljive?
hvala za odgovor,

lp, jure

Prav gotovo je to predelana soja.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

New Report

Close