Soglasja
To pomeni, da projektne pogoje že imaš?
Za soglasje k projektnim rešitvam vsakemu soglasodajalcu odneseš eno mapo PGD (upam, da ti je projektant naredil več kopij – nam jih je 4, pa ni nič preveč).
Nekateri soglasodajalci imajo formularje, ki jih moraš izpolniti. Plačati smo morali soglasje za komunalo (15 jurjev + podpisati služnostno pogodbo, da dovoliš upravljanje komunalnih vodov),za telekom (10 jurjev) in za državno cesto (dobrih 8 jurjev).
Sanjači,
ne, zaenkrat imam samo lokacijsko informacijo. Očitno sem si napačno razlagala, da soglasja lahko že sedaj zberem in grem šele nato k projektantu za ostalo. Ne vem zakaj bi plačevala nekemu biroju, da mi zbere soglasja, če lahko to storim tudi sama. Pa še eno vprašanje: ali imajo ta soglasja rok veljavnosti?
Najprej rabiš idejno zasnovo, ki ti jo naredi kakšen biro. S to idejno zasnovo lahko potem pridobiš sam projektne pogoje na elektro, vodovod itd. Ko imaš projektne pogoje, ti biro glede na te pogoje izdela PGD projekt in potem s tem projektom sam pridobivaš soglasja.
Jaz sem povsod prej poklicala kaj potrebujem in nikjer ni bilo potrebno dopolnjevati.
Ko boš imela projekte (večina arhitektov naredi tista nujna dva izvoda, kakšni naredijo še tretji izvod zate), pojdi najprej na Elektro. Oni izvoda ne zadržijo, pač pa si samo skopirajo ven tisto, kar potrebujejo. Tako imaš še vedno dva izvoda, ki ju neseš drugam (da ne izgubljaš časa). Komunala ti izda soglasje za vodovod in kanalizacijo. Za vodovod smo plačali decembra 116.000 SIT, cena raste iz meseca v mesec. Za kanalizacijo je bilo okoli 1€. En izvod seveda zadržijo in ga dobiš skupaj s soglasjem nazaj. Traja max. 15 dni, če se prav spomnim, več kot 3 tedne pa gotovo ne. Telekom bo tudi zadržal svoj izvod in ti ga s soglasjem in položnico poslal po pošti. Strošek je okoli 10.000 SIT in traja skoraj 3 tedne. Nazadnje neseš še na občino, kjer izvod pravtako zadržijo, ti dajo soglasje za priklop na javno cesto (v našem primeru je bilo to 3.600 SIT) in izračunajo višino komunalnega prispevka. Za Elektro smo morali urediti še služnostno pogodbo, saj gre kabel pod zemljo čez sosednje parcele.
Kaj pa v primeru, ko hiša že stoji 20 let in bi rad na vrhu v podstrešju uredil mansardno stanovanje. Zidove je treba malo dvigniti in seveda menjati ostrešje. Kak je pa takrat postopek? Kam najprej, kakšni so stroški?
Ojej, ti si pa še čisto na začetku. Pridobiti si moraš geodetski posnetek in mapno kopijo iz zemljiške knjige in se odpraviti k projektantu. Najprej zbrati projektne pogoje, potem projektant te pogoje upošteva pri umestitvi objekta na parcelo, šele nato zbiraš soglasja.
Verjetno sam lahko zbiraš tudi projektne pogoje. Tu ti ne morem svetovati, ker smo mi to prepustili projektantu. Ti se posvetuj s svojim projektantom.
no, najprej rabiš lokacijsko informacijo (daš vlogo na občino), v kateri ti piše kaj je sploh dovoljeno (mogoče je kakšna višinska omejitev), ali so lahko frčade in kakšne… in kdo so soglasodajalci (komunala, telekom, voka,…)… potem greš pa do projektanta, ki ti naredi idejno zasnovo (mora biti vse poštamplano), potem s temi izvodi greš do soglasodajalcev, ki ti dajo projektne pogoje- na osnovi teh projektant pripravi projekt za gradbeno dovoljenje. Le tega oddaš še enkrat soglasodajalcem, da dajo svoja soglasja- vezan in poštemplan projekt se odda na UE za pridobitev gradbenega dovoljenja. Potem pa še čakaš….