soda bikarbona
Pozdravljeni!
Zaradi želje po čimmanjšem vnosu morebitnih zdravju škodljivih snovi v deodorantih, sem se odločila za uporabo sode bikarbone, ki jo nanšam v področje pazduh. Z učinkovanjem sem zelo zadovoljne, ker sem po uporabi popolnoma brez vonja po znoju od jutra do večera ne glede na intenzivnost potenja. Se mi je pa na mestu vnosa pojavila rdeča, suha koža, brez kakršnih koli bolečin, srbenja ali česa podobnega. Zanima me, kaj kot strokovnjak menite o uporabi sode bikarbone namesto deodorantov, predvsem ali ima lahko kakšne škodljive učinke(poleg rdeče kože)? Hvala za vš odgovor. Katrinka
Spoštovani,
moram priznati, da je deodorantni učinek sode bikarbone zame čista novost … Soda bikarbona je močna baza, ki zvišuje pH kože. Ta je normalno v kislem območju. Rdečina, čeprav ne srbi ali ne boli, pomeni razdraženje kože. Sčasoma se lahko, ob ponavljajočem se nanašanju te učinkovine, pH še zniža, vnetje pa intenzivira. Ob pretiravanju bi si uspeli pridelati celo kemično opeklino. Glede na to, da o morebitni škodljivosti deodorantov nimamo nobenih dokazov, je sicer vaša izbira, ali boste vztrajali pri tej alternativi … Bodite pa previdni in vneto kožo večkrat na dan namažite s kakšno negovalno kremo, da vnetje umirite.
Lep pozdrav,