soda bikarbona
Danes sem probal pol zlicke sode bikarbone, raztopljene v kozarcu vode. (brez posebnega razloga, nimam nobenih tezav) 🙂
Zdelo se mi je skoraj tak, kot da bi pil radensko!
Ko sem pa probal malo suhe sode na zlicki, pa je imela okus skoraj kot sol! (verjetno zaradi natrija?)
Ima soda (natrijev hidrogen karbonat) kaj skupnega z radensko?
Vem, da radenska vsebuje kislino, soda pa je namenjena ravno obratnemu procesu, torej da nevtralizira oz. dvigne pH v zelodcu, ne?
Pa se to: so lahko kaksne tezave, ce pojem prevec sode? (zaenkrat je z zelodcem vse vredu)
lp
Martin
Spoštovani!
Pri stiku z vodo povzroča soda bikarbona sproščanje CO2 tako kot iz kisline v mineralnih vodah. V želocu veže žečlodčno kislino in v zmernih količinah pomaga pri zgagi, pri peki pa zaradi sproščanja CO2 povzroča rahljanje – vzhajanje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Nič ne bi semlo biti narobe, čeprav ne vidim razloga za rutinsko uživanje sode. Z dolgotrajnim jemanjem boste dosegli nasprotni učinek, saj bo zaradi umetnega zmanjševanja razpoložljive kisline, le-te začelo nastajati več in težave bodo večje.
Posebenga učinka na presnovo nima.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Prebral sem, da dodatek sode k kreatinu upocasnjuje pretvorbo kreatina v zelodcu v neuporaben “odpadek” kreatinin (zaradi manj kisline). In tudi to, da se vsebina zelodca hitreje sprazni v crevo, kjer se kreatin tudi vsrka.
To sem mislo delat kaka dva mesca, potem kaki mesec pavze, nato pa jovo na novo. 🙂
lp
Martin