Najdi forum

socialna pomoč

Pozdravljeni,

prosim za informacije glede vloge za DSP, saj po telefonu na CSD nisem mogla vsega izvedeti.
Sem samska, živim v svojem stanovanju in sem ostala brez službe. Do 30.6. sem upravičena do nadomestila na zavodu. Nove službe še nisem mogla najti.

Pred kratkim se je pri meni začasno prijavila tudi hči, ki z menoj živi občasno. Tudi ona je nezaposlena in prejema DSP.

Kot sem razumela soc.delavko po tel. lahko vlogo za DSP vložim ko bom en mesec brez vseh prihodkov! Kako naj torej preživim oz. kako je s tem? Če prejmem zadnje nadomestilo 15.7. kdaj se potem lahko z vlogo oglasim na center za soc. delo? In kaj moram predložiti ob prijavi?

V juliju boste dobili še nadomestilo – torej, če boste dali vlogo junija, se vam upošteva nadomestilo za 3 mesece nazaj od oddaje vloge. Mislim, da bi morali vlogo podati septembra, saj se vam upošteva potem nekako takole, če sem prav razbrala vaše podatke:

avgust – ni dohodka
julij – je dohodek
junij – je dohodek

Kar pomeni, da nimate več rednega dohodka. Vsekakor pa se oglasite na vašem CSD-ju, in kar direktno naj vam soc.del. pove, v katerem mesecu morate priti. Če vam ne bo mogla povedati, lahko vlogo vedno vložite julija, avgusta in septembra – v vsakem primeru boste dobili odg., kako je z vašo pravico do DSP, ali se zadeva že rešuje, ali niste upravičeni,….. – vsaj ne boste zamudili, če bi naprimer lahko vložili septembra, zaradi pomote, pa bi vlagali oktobra in bi en mesec bil zgrešen za upravičenost do DSP-ja.

Je pa problem ja, ko službe ni več in vedno ostane en mesec, včasih tudi več, ko ni ne dohodka ne državne pomoči – konkretno v vašem primeru to pomeni, da je september sprejemljiv za vlaganje, vmes dobivate preostalo pomoč preko ZRSZ, CSD ima pravico vlogo reševati 2 meseca, s tem, da se vam pravica začne upoštevati z oktobrom!!! Se pravi, tudi nakazilo se začne upoštevati od oktobra dalje, če pa je odločba do vas prišla v novembru, lahko prejmete tudi decembra nakazilo, resda tudi za nazaj, se pravi, še za oktober in november. Vendar, to sem sedaj naštela najslabšo možno varjanto, ki se zgodi, ni pa pogosta.

Če prejmem zadnje nadomestilo 15.7. kdaj se potem lahko z vlogo oglasim na center za soc. delo? In kaj moram predložiti ob prijavi? – kot sem rekla, vlogo lahko vlagate vsak mesec, te pravice vam ne more CSD krotiti, kajti vlogo mora sprejeti in na njo odgovoriti z odločbo, da je vlogi ugodeno ali ne, ali pa s sklepom, da se o vaši pravici še rešuje ipd. Kdaj se oglasiti, glede na vaše podatke, sem razbrala, da septebmra, saj v jun. in jul., še imate dohode, v avgustu pa ne več. Kaj priložiti……. veliko, če ste prvič, in malo, če ste že koristili pomoč centra; najbolj važno pa je (vso dokumentacijo CSD sam pridobi po uradni poti, vendar, če prinesete vi, prišparate na času – edino potrdila o prilivih na TRR ne more dobiti CSD, vendar vam lahko zaradi tega poda negativno vlogo):

– potrdilo o prilivih na TRR (ali bančni izpisek, za zadnje tri mesece od oddaje vloge)
– KDD izpisek
– pogodba o delu
– potrdilo UE o stalnem prebivališču (če ste prvič na CSD)
*
*
*
ostalo pa vam bo že CSD povedal, kaj še potrebuje!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Hvala gospa Tina za izčrpen odgovor. Ja, pravilno ste razumeli moje podatke, le glede hčerke mi niste nič povedali. Ne vem namreč, ali to, da tudi ona trenutno prejema DSP, kaj vpliva na mojo oz. njeno višino DSP.

Sicer pa sem globoko razočarana in ogorčena nad postopkom in roki, ki ste mi ga opisali. Res je, nikoli še nisem ničesar prejela od CSD. Če vas prav razumem, ne smem imeti praktično nobenih prilivov na svojem računu zadnji mesec pred vlogo, če hočem dobiti DSP. In od kje naj torej preživim? Čeprav tudi z 230 eur ne morem, kolikor znaša DSP. Poleg tega, kdo mi bo plačal položnice, če ne smem prejeti nobenega denarja?!

In potem naša država piše neke zakone proti delu na črno. Tudi če človek nikakor ne bi delal na črno, se znajde v situaciji, ko to MORA početi, če hoče preživeti, po zaslugi naše socialne politike. Druga možnost pa je kraja in druga kazniva dejanja. Zdaj se čisto nič ne čudim, da je toliko kaznivih dejanj. Žalostno je le, ker so pri tem oškodovani nedolžni ljudje, namesto naši politiki.

Gospa “nezaposlena”,

da vam odgovorim na vaše prvo vprašanje: to, da hčerka prejema DSP ne vpliva na višino vaše DSP. Hčerkini dohodki so njeni dohodki.

Res je, da je znesek DSP veliko prenizek za normalno preživetje, je pa DSP začasna oblika pomoči in nekakšna trenutna omilitev že tako velike stiske, v kateri se človek znajde ob izgubi zaposlitve in še tisto malo dostojanstva, kar mu je ostalo in naj bi bila DSP začasna “rešitev” in spodbuda ljudem, da si poskušajo čim prej ponovno pridobiti zaposlitev.

Srečno in upam, da vam bo DSP vam in vaši hčerki vsaj malo omililia trenutno situacijo, v kateri sta se znašli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close