Najdi forum

socialna pomoč

Pozdravljeni!

Imam problem in se obračam na Vas. Upam, da ga bom dovolj jasno opisala.

Status študenta mi je potekel prejšnje leto, trenutno končujem s pisanjem diplome, septembra jo bom zagovarjala. Februarja sem postala mamica in celo leto dobivala okrog 39.ooo na mesec in še 20. 000 preživnine. S sinom živiva pri mojem očetu in bratu, mama je pokojna. Problem pa je nastal po izteku t.i. porodniške. Otrok je šel v vrtec in upala sem,da bom hitro napisala diplomo in se zaposlila, vendar so z vstopom v vrtec nastopila viroze , bronhitis, angine, tako , da se je moja diploma zavlekla. Prijavila sem se na zavodu za zaposlovanje in meseca marca zaprosila za socialno denarno pomoč. Med drugimi “papirji” moraš oddati tudi bančni izpis, kjer mora biti vsaj en mesec prihodek enak nič. Vse lepo in prav. Ugotovili so, da bi lahko že celo leto dobivala še 15.000 na mesec, ker ne dosegam cenzusa 75.000. Marca sem dobila zadnjo porodniško za 20 dni februarja, se pravi da prihodek, čeprav za nazaj, ni bil enak nič. tako so mi odobrili le to razliko do cenzusa, 15.000 dokler ne bo nič, takrat pa naj še enkrat izpolnim vlogo.Referentka mi je rekla, naj pridem ponovno v začetku maja, prinesem izpis za april, ko bo nič in tako z naslednjim mesecem dobim 55.000. Ker nisem imela drugih prihodkov, mi je šele po mojem razburjenju dala vlogo za enkratno denarno pomoč 30.000, ki jo mislim da daje mestna občina, kot enkratno pomoč. maja sem prinesla izpisek in sedaj dobila odločbo, na kateri piše, da mi pravica začne veljati s prvim junoijem do konca avgusta in sicer malo manj kot 55.000. Ker se seveda to izplačuje za nazaj, bom to socialno pomoč dobila šele sredi julija. če povzamem, so moji prihodki v teh mesecih naslednji: marec- 28.000+ 20.000( preživnina), april- 15.000( do cenzusa)+ 20.000(preživnina), maj -15.000( do cenzusa)+ 20.000(preživnina), junij-15.000( do cenzusa)+ 20.000(preživnina) , pa še 30.000 v aprilu kot enkratna pomoč. Sedaj pa me zanima, ali tako zapisano v zakonu, ali je to po moji krivdi, ker se ne spoznam, ali je kriva referentka oz. CSD, da ni le en mesec prihodek enak nič temveč kar trije. Prosim, če mi lahko svetujete, kaj storiti. Vem da kakor si postelješ, tako spiš, toda verjemite mi , nisem si želela tako spati. Okoliščine , tudi po moji krivdi, so me pripeljale v tak položaj, upam pa da ga v roku treh mesecev rešim , ker tako ne gre. Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Megi, pozdravljena!
Razumem tvojo stisko in neprijetno situacijo v kateri si se znašla. In iz katere bi rada čimprej odšla.

Zakon o socialnem varstu določa, da se kot lastni prihodek, ki je podlaga za določitev višine denarne socialne pomoči, upoštevajo povprečni mesečni dohodki in prejemki, ugotovljeni za vlagatelja in njegovo družinsko skupnost v obdobju treh koledarskih mesecev pred mesecem vložitve vloge. Dohodki se upoštevajo v višini s katero upravičenec razpolaga po plačilu davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost.

Deanrno socialno pomoč lahko uveljavljate zase in za otroka, ki se vam poveč aza 30%, ker ste mati samohranilka, kar skupaj znaša cca. 75.000 SIT. Od tega zneska se odšteje prejeta preživnina in prejemate znesek, ki ga navajate – cca. 55.000 SIT.

Po pomoč v materialni obliki se lahko obrnete tudi na najbližjo organizacijo Karitas.

Lp,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close