Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja socialna pomoč in st.dodatek

socialna pomoč in st.dodatek

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če lahko brezposelna ženska, ki nima še nič delovne dobe zaprosi za denarno socialno pomoč in koliko ta običajno znaša?
Zanima me, če v času porodniške poleg te pomoči lahko dobiva še strešvski dodatek?

Hvala

Lahko zaprosi (če smo čisto pošteni lahko zaprosi vsak, vprašanje, je če bo dobil), prijavljena mora biti na uradu za delo. odvisno od situacije ampak, če je brez drugih dohodkov in premoženja dobi 212 evrov pa še malo.
Starševski dodatek in pravice do porodniše oz. starševsega nadomestila se med seboj izključujeta. Ali eno ali drugo.

LP.

Hvala. To mi je jasno, da se ti dve izključujeta, ampak kaj pa pravica do socialne pomoči in starševski dodatek? Ali lahko v času porodniške prejemaš oboje?
Ali ima premoženje zunajzakonskega partnerja kakšen vpliv na to? Ali ima to vpliv samo na otroške doklade?

Ureditve socialne pomoči ne poznam natančno. Mislim, da v primeru, ko lastni dohodki ne dosegajo ravni minimalnega dohodka oziroma socialne pomoči, lahko zaprosite vsaj za del te pomoči. Npr. če je starševski dodatek nižji od socialne pomoči, predvidevam, da bi lahko dobili še razliko. Vsekakor p azadevo preverite na CSD.

Premoženjski in še bolj dohodkovni položaj zunajzakonskega partnerja vpliva tudi na pravico do socialne pomoči. Znajzakonska skupnost je v pravnih posledicah izenačena z zakonsko skupnostjo, tako je situacija formalno enaka, kot če bi bila poročena. Razlika je v tem, da poročeni pari svojega statusa ne morejo prikriti, član zunajzakonske skupnosti pa se državi lahko laže in se dela navideznega samohranilca, država pa to težko odkrije.

Točno tako! Če vsi dohodki ne presegajo cenzusa socialne pomoči za konkretno družino (cenzus je odvisen od števila članov) potem je družina (ali posameznik) upravičen do razlike od dohodkov do socialne pomoči.

Seveda se upoštevajo dohodki vseh članov, seveda tudi partnerjevi! Govorim o socialni pomoči. Starševski dodatek je pravica, ki ni vezana na dohodke.

Kaj pa, če imam npr. otroka z zunajzakonskim partenrjem in uveljavljam soc. pomoč zase in za otroka. Sama sem za zavodu, partner zaposlen. Na kakšen način CSD sploh v tem dokazuje ali imam partenrja ali ne? Nekje sem brala nekaj o preživnini..

Urejena mora biti preživnina in to na sodišču.

Zdaj se s partnerjem verjetno razumeta in ste pripravljeni za nekaj evrov zatajiti svojo zvezo z njim. Kaj če se ta odnos enkrat spremeni in vas zapusti ter to vašo uradno izjavo o neobstoju zunajzakonske zveze kasneje uporabi za dokazovanje, da te zveze sploh ni bilo. Tako lahko npr. ostanete brez deleža skupnega premoženja, ki sta ga ustvarila v času trajanja zveze, za katero boste uradno izjavili, da ne obstaja. Na sodišču bosta zaradi malo socialne pomoči zdaj uredila preživnino za otroka, ker “nista več skupaj”, kasneje pa boste morda, zato da ne bni ostali brez precej več premoženja (npr. pol stanovanja ali hiše…) na istem sodišču za isto obdobje poskušali dokazati, da sta vendar živela skupaj. Kdo vas bo takrat resno jemal?

V današnjem času se morda marsikomu zdi že povsem zastarelo omenjati moralne pomisleke o laži in goljufiji, a vendar.

Pozdravljeni!

S fantom živiva v zunajzakonski skupnosti že pet let (dokaz:potrdilo o skupnem gospodinjstvu, skupni naslov). Zanima me, če sem kot brezposelna oseba, prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, upravičena do socialne pomoči (cca.220 evrov)?

Hvala in lep pozdrav!

Kot kriterij za ugotavljanje upravičenosti do socialne pomoči se uporablja predvsem dohodek na družinskega člana, kar pomeni, da je vse skupaj zelo odvisno od fantovih dohodkov.

New Report

Close