Najdi forum

socialna pomoč

Konec septembra se mi izteče status študenta. Do takrat službe po vsej verjetnosti še ne bom dobila. Do sedaj smo živeli oz- še živimo pri mojih starših. Čez en mesec se bomo selili. Zanima me, ali mi pripada kakšna socialna pomoč, v primeru, da ne dobim službe, nimam pa še nič delovne dobe. S fantom nisva poročena, imava pa eno leto starega otroka.
Sedaj, ko imam status študenta, starševsko nadomestilo se mi je izteklo, pa sem dobila informacijo, da mi ne pripada nadomestilo, ker “so me do 26 leta dolžni preživljati starši”?

Ojla Moss.

To ni res kar so ti rekli. Pojdi do prvega centra za socialno delo in razloži situacijo. Še prej pa se ob izteku študentskega statusa prijavi na zavodu za zaposlovanje. To je pogoj da dobiš socialno podporo.

Srečno.

Prvo podporo boš v tem primeru že dobila nakazano 21.oktobra, pa vse tja do prve redne plače.

Mislim, da ji res ne pripada dokler ima status študenta, če redno študira. Ko pa status izteče, se lahko prijavi na zavod za zaposlovanje. Samo nadomestilo za brezposelnost ti pripada samo, če že imaš delovno dobo.

Najbrž pa ti bo pripadala kakšna socialna podpora, ko ti bo potekel status – zaradi otroka. Odvisno je tudi, kakšne dohodke ima tvoj partner, če bosta živela skupaj.

Betka motiš se. Socialna podpora pripada vsakemu, ki je brez statusa ozr. ima status brezposelne osebe, nujno je da je prijavljen na zavodu za zaposlovanje.

Ločiti pa je potrebno pomoč iz zavoda, ki jo prejmejo le osebe z že delovno dobo (imenuje se denarno nadomestilo) IN pomoč centra za socialno delo. (socialna pomoč)

In slednje pripada prijavljeni brezposelni osebi na zavodu, ne glede na to kje živi in koliko je stara ter koliko otrok ima. Seveda pa ne sme imeti statusa študenta, ki pa ga kot sme razumela od oktobra dalje več ne bo imela.
Če bo živela sama z partnerjem in če nista poročena ne bo on igral pri tem nobene vloge.

Pripadalo ji bo nadomestilo za bivanje in prehrano. Kar pa znese nekaj čez 45.000 sit.
Koliko pa ima vlogo pri tem še otrok pa povprašaj tam.

kar pozanimaj se in ne poslušaj drugih da ti ne pripada nič ker to NI RES!

Rekli so ji, da ji zdaj ne priprada nič, ker ima še status in so jo dolžni preživljati starši – in tukaj imajo prav.

Glede socialne podpore kot brezposelne osebe pa res nisem bila seznanjena.

Betka če si dobro prebreš njen post se da razbrati, da je spraševala za obdobje po statusu.

Res je spraševala za obdobje po statusu, če kdo tukaj kaj ve, ampak ti si ji odgovorila, da naj ne posluša tistih, ki so ji rekli, da ji sedaj nič ne pripada. Tvoj prvi stavek: Ne poslušaj jih, ker to ni res.

Pravim samo, da je tisto, kar so ji rekli, res.

Veliko informacij dobiš tudi na strani Kluba študentskih družin.
Denarna socialbna pomoč pa ti pripada tudi sedaj, če s starši skleneš preživnino.
Lp.

Sama sem brezposelna, partner zaposlen in imava dva otroka. Prijavljena sva vsak na svojem naslovu, vendar imava zunajzakonsko zvezo. Glede na to, da nisem samohranilka, (sva v izvenzakonski zvezi) mi ne pripada nobena socialna pomoč, saj me mora preživljati partner. Dokler smo bili trije, smo imeli dovolj, če je partner dobil 93.000 sit, sedaj ko smo štirje, je nekaj čez 100.000 sit. Glede na to, da ima partner dohodkov okrog 150.000 sit, mi ne pripada nobena socialna podpora, saj me mora živeti on. Tako so mi povedali na socialni.
Socialno pomoč bi dobila edino v primeru, če bi se na sodišču dogovorila o preživnini in bi s tem postala samohranilka. Potem pa bi dobila nekaj denarja. Tako pa, ker sva poštena in se igrava družino po zakonih ne dobim nič.
Včasih mi je kar žal, da sva tako poštena saj berem zgodbe na internetu, ko se ljudje ločujejo, zato da imajo malo več ugodnosti v naši državi.

In da boste vedeli, ni treba biti poročen, pa te mora partner kljub temu preživljati.

Opa lepoa, tole pa ne bo držalo!
Vsak ki ŽIVI Z NJO V SKUPNEM GOSPODNJSTVU, ŠTEJE. Nima veze če nista poročena (prav tako bi štel tudi npr. brat, mati,…- vsi ki živijo v skupnem gospodinjstvu). Ko vlaga za socialno pomoč, bo morala priložiti potrdilo o skupnem gospodinjstvu……….posledično pa še potrdila o dohodkih vseh članov, ki so na tem potrdilu, če jih seveda imajo…………

Najsa tako globoko se nisem spustila. Saj ji bodo vse razložili. Sam sigurno ji kaj pripada.

Res je, od socialne ne dobiš nič, dokler ne vložiš na sodišču za preživnino, pa četudi si samohranilka oz. dobiš samo za sebe za otroka pa nič, niti otroškega dodatka – če ga hočeš dobiti moraš vpisati dohodke od partnerja.

To velja za tvoj primer, da ne bo pomote.

Ni res, da ji kar avtomatično kaj pripada ne glede na socialne razmere družine in gospodinjstva, kjer prebiva. Vse se upošteva pri dodelitvi socialne pomoči, ne samo status brezposelnosti – kar je edino pravilno.

“Betka motiš se. Socialna podpora pripada vsakemu, ki je brez statusa ozr. ima status brezposelne osebe, nujno je da je prijavljen na zavodu za zaposlovanje.”

Joj, joj, kakšne pa kvasiš? Pa še tako prepričana si v svoj prav, da je joj – ne da bi se sploh pozanimala. Bistvenega pomena je vsa družina in gospodinjstvo v katerem prebiva.

Socialno pomoč boš dobila, če bosta s fantom prijavljena vsak na svojem naslovu in si boš uredila preživnino, kod da pač niste skupaj.
Če boš poštena in povedala, da živite skupaj in tvoj fant zasluži čez 100.000,00 sIt ne boš dobila ničesar, ker te je on dolžan preživljati. Če dobi manj pa boboš dobila neko razliko do določene zneska, ki je predpisan za tričlansko družino.
Tvoji starši pa pri tem ne štejejo. Tudi jaz živim pri starših in smo v skupnem gospodinjstvu, tudi tja sem morala prinesti potrdilo pa se zraven ne upoštevajo. Ti in tvoj otrok (in tvoj fant, če boste tako napisali) ste svoja družina.

sabika
Prav imaš. Mi smo tak primer. Ker sva poštena in ima partner plače okoli 150.000 sit imamo dovolj za 4. Tako da jaz sama ne dobivam nobene socialne pomoči, pa kot sem že povedala ne živiva v istem gospodinjstvu in nisva poročena – sva pa v zunajzakonski zvezi.
Nekateri pa živijo skupaj z partnerjem pa se imajo za tako zvane samohranilce. To se mi ne zdi pošteno do tistih, ki res sami preživljajo otroka.
Midva sva kljub temu, da še nisva skupaj v istem gospodinjstvu poštena in se smatrava za družino. Če bi bilo več takih, bi bilo več denarja za prave samohranilke.

Ej, to je pa katastrofa. Mi imamo pozimi samo položnic za vsaj 80 jurjev! A za hrano naj bi pa bilo dovolj 4 jurje na osebo na mesec? Pa kje živimo, bože!

takole bo pa čisto zares:

z dnevom ko ti poteče status študentke (pod pogojem da si mlajša od 26 let in nisi poročena) preneha dolžnost tvojih staršev da te preživljajo. Za svoje preživetje moraš poskrbeti sama.

Prvi korak je da se prijaviš na zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba, iskalec zaposlitve.

Na centru za socialno delo lahko zaprosiš za denarno socialno pomoč – ampak ta se dodeljuje družini. Tako boš izpolnila vlogo zase – brezposelno osebo, tvojega otroka in – v kolikor sta s partnerjem zunajzakonska partnerja za tvojega partnerja. V vlogi prijaviš dohodke vseh članov družine (štipendije, otroškega dodatka ni treba), center pa ti bo v kolikor ni nobenega zadržka dodelil denarno socialno pomoč v višini razlike med dohodki tvoje družine in nekakšnim cenzusom, ki je predviden za vse enako oziroma odvisno od velikosti družine.

V primeru, da s partnerjem nista v zunajzakonski skupnosti se on in njegovi dohodki sicer ne bodo upoštevali, morala pa boš imeti urejeno preživnino za otroka – to se rihta na sodišču. Pa še to – center se lahko prav zoprno vtika v tvoje življenje če trdiš da z partnerjem nista zunajzakonca, sam pa ima za to precej utemeljene sume (otrok je a dead give away) in pride na obisk, sprašuje sosede… Ampak da ne bo pomote – seveda to dela samo takrat ko hočeš denar od države, ta pa sumi da nekaj prikrivaš.

Tako. Aja, samo še nasvet – počakaj da boš prijavljena na zavodu in en mesec brez starševskega dodatka, tako bo višina pomoči dodeljena ustrezno in ne bo treba popravljat odloč ko se stanje spremeni.

New Report

Close