socialna fobija
Zanima me, če mi lahko kdo svetuje, kako naj premagam to socialno fobijo, ki jo imam – oz. sem jo dobila lani. Bojim se namreč vseh ljudi, najraje sem kar doma, z drugimi se nočem pogovarjati… Brala sem že že kar nekaj gradiva o tem, tako da vem, da gre v mojem primeru za socialno fobijo. Kako naj jo premagam? Kako naj grem spet svobodno k zdravniku, na razne urade (občina,…), k sosedom?
Lp in hvala
Spoštovana tigi,tsj
Socialna fobija ni nek virus, ki ga dobiš v nekem trenutku.
Fobijo ustvarjaš s svojim razmišljanjem in določene misli v določeni situaciji, ki je realna ali le namišljena, v tebi vzbudijo strah ali odpor.
Kakšne so te misli, tega ne vem, ker iz napisanega ni nič razvidno kaj imaš v mislih in kaj bi se naj lani zgodilo, da bi povzročilo fobijo.
Je to kakšna zamera ?
Neprijetna izkušnja ?…..
Mislim, vsaj po mojih izkušnjah, da socialno fobijo ne moreš dobiti kar tako z enim dogodkom. To je tvoja miselnost, ki se je lahko izoblikovala leta in leta, mogoče z vzgojo, mogoče s poniževanji iz strani tvojih bližnjih….Ne vem. Jaz jo imam zaradi vzgoje mojih staršev, ki so me ves čas poniževali, pretepali, mi niso pustili, da bi se družila z vrstniki, so me zapirali in zaklepali v sobo, ko sem bila še majhna,…..Zdaj pri skoraj 30.letih se še vedno borim z njo – hodila sem na pogovore k psihologinji, načrtno sem klicala znance na kavo, šla s hčerko k zdravniku (prej je moral vedno to početi mož), itd…Skratka dobesedno v ogenj sem hodila. Se na začetku velikokrat opekla, ampak zdaj sem končno prišla tako daleč, da k zdravniku in na kakšen urad vsaj grem.
Tudi tebi predlagam enako – korak za korakom. Ampak tega se nikoli ne rešiš popolnoma, lahko pa dosežeš vsaj normalno življenje. Konece koncev – vsak človek se nečesa boji.
točno tako, vsak se nečesa boji. Poskusi razmišljati v tem smislu: čisto vsak uradnik, vsaka tajnica, vsaka učiteljica-pa če zgleda še tako samozavestna, je samo človek s tisoč problemi. IN predvsem nič boljši človek ni, kot si ti. Tudi ona je zvečer mogoče jokala, morda se je zjutraj skregala z mamo ali partnerjem…. skratka, vsi smo živi. Dvigni glavo, nihče ti ne vidi v srce, naredi se samozavestno, bodi ponosna nase.
Forum je zaprt za komentiranje.