Najdi forum

socialna fobija??

Pozdravljeni.
Stara sem 23 let. Imam kar nekaj težav, vendar mislim da imajo vse vzrok v isti stvari zato se obračam na vas.
Najprej naj povem da imam velik problem z zardevanjem. Postane mi zelo vroče v obraz, kar žarim in vsa postanem rdeča, poleg tega se začnem močno potiti in moj občutek sramu se samo še stopnjuje. To se dogaja tudi v družbi vrstnikov, prijateljic, celo pred družino. Torej takrat ko moram govoriti pred nekaj ljudi ter me vsi poslušajo ter so usmerjeni vame. Sem zelo tiha, mirna osebna, ki ni rada v središču pozornosti. Nikoli ne vodim pogovorov, bolj malokrat se vključim v splošne debate. Raje poslušam.Saj vem, verjetno mi boste svetovali, da naj čim več govorim in se čim večkrat postavim v takšne situacije, vendar ne vem kako naj kontroliram samo sebe, da ne bi zardela, ker je to moja čisto spontana reakcija, ki je ne morem obvladati oz. ne morem kontrolirati. Problem je potem to, da se bojim karkoli povedati, bojim se da bo potem moje mnenje ali karkoli narobe.

Druga zelo pomembna stvar je, da se “bojim” jesti v restavracijah itd. Ne morem jesti. Ko gremo s prijateljicami na kosilo mi postane zelo slabo. Komaj kaj spravim vase (pol krožnika) – ravno zaradi tega si potem ne upam iti na kosilo, na malico, … No in ker že na splošno zelo malo pojem, potem ko se vsaj približno najem, moram od prijateljic poslušati kako malo pojem, da sem suha….ravno tako od družine in sorodnikov, ki pa so še hujši: “…da sem grda… da hiram…. Sama se zavedam da sem res suha in da moram jesti ampak me te komentarji še bolj odvračajo od hrane. Drugače imam 170 cm, kilogrami pa mi zelo nihajo (odvisno od stresa, obdobij ….) tam od 46 do 55. Trenutno jih imam 50.

Mogoče nisem bila dovolj konkretna in jasna ampak upam da boste razumeli moje težave, ki mi otežujejo da bi srečno živela in se tako vsak dan sekiram kako bo. Vesela bom vsakega nasveta, vendar pa sem že veliko prebrala in se zavedam svojih težav, tudi morda od kje izvirajo ampak na bolje pa ne gre nič.

Hvala.

Lepo pozdravljeni!

Ne poznam vas, a bi upala trditi, da so vaše težave posledica nerazumevanja družine, oziroma slabih medsebojnih odnosov znotraj družine. Ste imeli strogo vzgojo? Ste bili pogosto ocenjevani? Od kod vsa ta slaba samopodoba in občutek, da niste dovolj dobri? Je res problem v zardelosti ali je to le posledica, pravega vzroka, ki se skriva zadaj? Premislite…Morda je ena izmed posledic pri vas tudi anoreksija…imaste občutek, da ste debeli?

Ste se že povprašali po vaših pozitivnih virih? V vsakemu izmed nas so…bi jih znali našteti?

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

New Report

Close