Najdi forum

socialna fobija…

Živjo!

Imam kar nekaj problemov. Eden izmed njih je moja socialna fobija. Ne maram se izpostavljati pred družbo, velikokrat bi rada kaj povedala, svoje mnenje ali kaj podobnega, pa si ne upam, seveda mi primankuje tudi samozavesti… Naslednji problem je spolna zavrtost, strah pred nasprotnim spolom. Sicer imam fanta, pred katerim mi ni nič nerodno, pred drugimi pa imam problem.
Posledica vseh teh problemov pa je zardevanje. Če me kdo kaj vpraša (moškega spola), takoj zardim. Če me v kakšni družbi kdo izpostavi, zardim. Za brez veze.

Zanima me, kaj se takrat v telesu dogaja. Zakaj kri butne v obraz? Zakaj mi postane nerodno? Ne morem ugotoviti, zakaj mi je nerodno, neprijetno?
Kako se učinkovito znebiti tega?

Hvala za pomoč.

Pozdravljeni,

Kot vas razumem vas zanima predvsem kaj se dogaja z vašim telesom pri zardevanju. Tu bi vas usmerila na forum Zdravje je vse! kjer odgovarja ga. Marija Rejec, viš. med. sestra.

Lahko pa vam povem, da lahko strah pred javnim nastopanjem, izpostavljanjem pred družbo, premagate predvsem z izkušnjami. Večkrat, ko boste izbrali pogum več izkušenj boste imeli, tudi “neuspehi” štejejo, saj vam ti povedo kje ste še šibka, kaj še ne obvladate. Pomembno je, da se opazujete, kakšne misli se vam porajajo, kaj se dogaja v vašem telesu (to že počnete) in pomembna je odločitev, da se boste s to težavo soočila.
Napisali ste, glede strahu pred nasprotnim spolom, da nimate težav v komuniciranju s partnerjem. Menim, da vam je lahko on dobra učna baza, kako razmišlja nasprotni spol, pogovarjajte se z njim o vsem kar vas zanima, povejte mu svoje strahove. Kar poznaš ni več tako strašljivo in verjamem, da vas bodo razumevanje ter izkušnje pripeljale do samozavestnejšega komuniciranja s svetom. Pogoj pa je, da se v svet podate.

Lepo vas pozdravljam,

Tanja

Tudi jaz se zdravim zaradi socialne fobije. V psihiatrični bolnici Begunje imajo psihoterapevtski oddelek (kognitivno vedenjska terapija) in je najboljša terapija kar si je lahko deležen v sloveniji za soc. fob.

Zdravi Anze!

A mi lahko kaj več poveš o tvojem zdravljenju? Koliko časa traja – ali rabiš vzeti bolniško in si odsoten iz dela,……

Najlepša hvala za odgovor.

LP

V mojem primeru bo zdravljenje trajalo 5-6 mesecev. Skupine so od PON do PET. ob 9:15 do največ 16:00. Po tem času greš lahko v službo oz. se zmeniš, da delaš za polovični delovni čas oz. si na bolniški. Večina pacientov ne biva v bolnici ampak se vsak dan vozi od doma.

New Report

Close