Socialna anksioznost
Pozdravljeni,
Za panične napade jemljem Dominor, Helex sem vzela 1x in mi ni všeč. Diham, meditiram…same panike kot napadov že nekaj časa mi več je pa nenehno prisoten strah v meni.
Doma je varno, stik z ljudmi kot je obisk paje groza. Občutek, da sem ujeta me grozi. Trgovina, sprehod ne, obisk mi predstavlja tesnobo ze ko samo pomislim.
Poznam vzrok anksioznosti, poiskala sem posvet psihiatra, ki je svetoval propalonol,ki pa ga ne želim saj svojih teža ne želim utišati ampak jih odpraviti.
Hvala za odg., Maja
pozdravljena.nisem terapevt ali zdravnik.imam pa izkušnje.sam izvira tesnobe ne najdem ze več kot 20 let.začel sem z antidepresivi.končal na močnih pomirjevalih.dormicum,lorslilan helex,xanax trenutno rivotril.razvil sem hudo odvisnost od benzodiazepinov.tako da helex čim manj.ko sem jih imel sem jih lahko vzel 10 na dan in ni bilo učinka.meni zelo pomaga narava.sprehodi hribi.lahko se slišiva tudi preko maila če ga imaš in ti povem kakšno izkušnjo več.drži še.kdor tega ne doživi ne more vedeti kako je.lp mario
Pozdravljena, Maja,
Se vam najprej opravičujem za pozen odgovor, sem spregledal vaše sporočilo.
Hvala, da ste se oglasili in delili svoje občutke. Zdi se, da ste v resnici že naredili veliko – prepoznali vzrok svoje anksioznosti, se odločili, da želite težave odpraviti pri koreninah, in aktivno iščete rešitve. To ni majhna stvar.
Vaš opis občutka ujetosti in tesnobe ob stikih z ljudmi me vodi k vprašanju, ali bi morda lahko raziskali, kaj se v teh trenutkih dogaja znotraj vas. Tesnoba je pogosto odziv na nekaj globljega – na strah, bolečino ali občutek, da se morate braniti. Ste kdaj prej v življenju doživeli podobne občutke? Kaj vam v teh trenutkih najbolj pride na misel?
Razumem, da ne želite utišati teh občutkov, ampak jih razumeti. To je prava pot, čeprav ni vedno lahka. Mogoče bi vam psihoterapija ali globlji pogovor pomagala bolje razumeti, od kod prihajajo ti občutki in kaj jih drži pri življenju.
Držite se tega, kar že delate zase – dihanja, meditacije – a hkrati si dovolite biti potrpežljivi s sabo.
Vse dobro,
Miha Štrukelj