Najdi forum

soc.fobija,tesnoba in helex

Pozdravljeni!
Pri splošni zdravnici sem dobila helex 0,25mg.Imam 27 let,muči me soc fobija,katera povzroča tesnobo,ta pa povzroči nemiren želodec,tresenje in fleke po obrazu in dekolteju(potem se zaradi vsega izogibam družbi,ljudem…) Zdaj pa vas kot strokovnjaka na tem področju sprašujem oz.prosim za nasvet,kakšne odmerke in koliko časa naj pijem helex,da nekako odpravim te težave?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Spoštovana Pia,

zgolj Helex vam ne bo odpravil socialne fobije, zato so potrebna druga zdravila in intenzivno psihoterapevtsko vodenje. Obojega boste deležni pri psihiatru. Pomirjevala, kot so Helex, priporočamo le za občasno blaženje strahu, pri zdravljenju socialne fobije pa je potrebna dolgotrajna terapija. V tem času pa bi vam Helex lahko povzročil odvisnost.

Ali mi lahko poveste,kako se ta zdravila,ki naj bi bila za zdravljenje soc.fobije imenujejo(ime zdravila) in ali od njih človek ne postane odvisen?Koliko časa pa jih je potrebno jemati(1 mesec ali več)?Kako pa izgleda psihoterapevtsko vodenje?Naj omenim samo še to,da sem si zdaj naročila knjigo avtogeni trening,ki jo priporočate!
Še enkrat lepa hvala za odgovore!

Spoštovana Pia,
neposredno vam na vprašanje ne morem odgovoriti iz več razlogov:
če bi poimensko n avedel določeno zdravilo bi bila to reklama, tej aforum ni namenjen, drugi razlog je ta, da je zoper socialno fobijo v rabi več različnih zdravil, za katere se posamezni zdravniki odločajo v skladu z dostopnostjo, lastnimi izkušnjami z njihovo učinkovitostjo , razen tega pa šev skladu z idividualno odzivnostjo pacientov( nekateri ne prenašajo stranskih, neželjenih pojavov sicer učinkovitega zdravila in je treba uporabiti manj učinkovitega a laže prenašljivega.Vsekakor naj vam zdravilo predpiše psihiater, ta ima izkušnje z višino odmerka ( običajno presega trikratno vrednost običajnega odmerka, ki sicer zdravi depresuje).Na kratko povedano: zoper socialno fobijo uporabljamo antidepresive,ti ne povzročajo odvisnosti, in se na daljši rok izogibljemo pomirjeval.Zdravila je treba jemati dvet mesecev in več, včasih celo leto ali dve.
psihoterapija zajema vse tiste posege, ki omogočajo trening medosebnih odnosov v različnih situacijah, te so lahko stvarne ali pa imaginarne.Zraven spadajo terapevtske naloge, to so dejavnosti, ki jih pacient po navodilu terapevta opravlja doma in o njih poroča na seansi.V ta okvir sodi v širšem smislu tudi avtogeni trening.Pri njem je pomembno to, danadaljujetze z naslčednjo vajo šele po tem, ko vas je predhodna povsem sprostila.Predvsem ne hitite.

New Report

Close