so vzrok hormoni?
Spoštovana dr.Senčar,
stara sem 31 let. 1.menstruacijo sem dobila pri 17 letih. Že od 18.leta dalje pa imam težave z neredno menstruacijo. Z opisom bom začela od konca, in sicer:
Od junija 2011 dalje sem imela menstruacijo samo v mesecu oktobru (22.-25.10.2011), novembru (20.-23.11.2011) in pretekli mesec (14-18.2.2012). zaenkrat je v tem mesecu nisem dobila. pred junijem 2011 sem jo imela kako leto in pol redno, pred tem pa sem bila skoraj 10let na kontracepcijskih tabletah (femoden). kontracepcijske tablete sem začela jesti pri 18. letih prav zaradi izostanka menstruacije brez razloga. moja tedanja ginekologinja je bila namreč mnenja, da v času izgradnje kosti moram imeti redno menstruacijo. in tako sem jih jemala do 25 leta. potem sem prenehala in menstruacije ni bilo. ker sem se počutila izjemno slabo, bila sem zelo potrta, imela sem slabo samopodobo, nesamozavestna, nič mi ni šlo, le težko sem izpolnjevala delovne obveznosti, bila sem tudi pred pomembnimi in zahtevnimi strokovnimi izpiti, me je ginekolog znova “dal” na kontracepcijske tabletke. te sem jemala do 28. leta, znova nehala, znova ni bilo menstruacije, znova me je ginekolog prepričal, naj jemljem kontracepcijske tablete. proti koncu leta 2009 sem se dokončno temu uprla in s kontracepcijskimi tabletami prenehala. menstruacija je prišla sama od sebe in kot napisano zgoraj sem jo imela redno vsak mesec (sicer ne na dan natančno) do junija 2011.
zadnje pol leta se počutim res zanič, prej sem imela neskočno rada druženje, sedaj se težko sprostim, ves čas mislim na službo, ki je ne obvladam, neverjetno težko se koncentriram, sem potrta. Težko tudi razmišljam, zapomnim si komaj kaj, opažam upad logičnega mišljenja, težko povezujem stvari, ko govorim, se mi zatika, preveči stvari me prehitro spravi v prevelik stres. Iz zelo komunikativnega, veselega, nasmejanega človeka sem postala nedostopna, nedružabna, v družbi pa redkobesedna oseba. Nimam nobenega libida, enkrat mi je vroče, drugič mi je hladno. Dne 12.12.2011 sem vzela vzorce sline in v nem.laboratoriju stestirala hormone. Rezultati: testosteron 6,0 pg/ml,progesteron 166,0 pg/ml, estradiol 9,0 pg/ml, DHEA 86,0 pg/ml, kortizol zjutraj 19,4 pg/ml, kortizol zvečer 3,8 pg/ml. Sredi januarja 2012 sem se začela po navodilih terapevta mazati s kremo Villan forte (sestavine:Tinct.dioscerea vill. 6,5 g, Prasteronum 260 mg, Nachtkerzenol 5,0 mg, Aetharol Aurantil 8 kapljic, Aetherol Litsea cub. 3 klapljice, Aetherol Citri 5 kapljic). Menstruacijo sem potem v feb res dobila, v marcu je ni….
Tako ne morem več, zlasti ne želim več duševno hitrati. Vprašala vas bom takole: kaj bi vi naredili na mojem mestu? Ali menite, da bi vzrok za moje težave lahko bilo prav hormonsko neravnovesje? Ali je klinika Orlando v Zagrebu po vašem mnenju za moj primer pravi naslov za ustrezno zdravljenje (kmalu bom namreč prišla pri njih na vrsto za 1. pregled, zdravljenje pri njih pa je izjemno drago)? Ali bi lahko prišla k vam na pregled in kako?
Zelo vam bom hvaležna, če mi boste odgovorili. Lepo vas pozdravljam, Kali
Pozdravljeni!
Dolgotrajna uporaba hormonske kontracepcije lahko “uspava” jajčnike, predvsem, če ste imeli težave z nerednimi menstruacijami. Izjema so hormonska kontracepcija Diane 35, ki jo predpisujemo pri zdravljenju simptomov policističnih ovarijev (PCO). Sindrom policističnih ovarijev je lahko povezan z nerednimi, redkimi menstruacijami. Za potrditev diagnoze PCO je potrebna natančna diagnostika, ki je vi v pismu ne omenjate.
Sicer se za previlno delovanje jajčnikov ne predpisuje hormonske kontracepcije, saj veste, da je namenjena preprečevanju ovulacije, torej zavira naravno delovanje jajčnikov.
Zelo dobro bi bilo narediti laboratorijsko preiskavo hormonov iz krvi, da čimprej ugotovimo, kaj je vzrok za izostanek menstruacije. Nosečnost je v primeru izostanka menstruacije še najbolj zaželena diagnoza.
Predvsem je čas, da obiščete ginekologa, ki bo diagnosticiral vzrok za motnje ciklusa in vaše težave.
Lahko pridete na pregled tudi v mojo ambulanto. naročite se po telefonu: 280 32 70.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.