Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza so ti simptomi možni za MS?

so ti simptomi možni za MS?

Spoštovani,

stara sem 21 let in že nekaj časa opažam mravljinčenje v dlaneh in v stopalih, ki pa je pogostejše na levi strani (predvsem leva roka). Če sedim na tleh pa začutim izredno neprijetno mravljinčenje v nožnici. Obenem se mi zdi, da je nožnica odrevenela. Tako za nožnico, kot tudi za roko in nogo, imam pogosto občutek, ki ga težko opišem. Izgleda pa nekako tako, kot da ti organi ne pripadajo meni (verjetno nekako tako, kot če bi namesto svoje imela leseno roko). Poleg naštetega sem tudi izredno utrujena, brez energije. Že ob manjših naporih npr. potrebujem precej dolg počitek.

Rada bi omenila še, da ima moja mama že 8 let potrjeno multiplo sklerozo, zato me moje težave še toliko bolj skrbijo.

Zelo Vam bom hvaležna za mnenje, za katerega se Vam že vaprej najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Obupana

Pozdravljeni,

Mravljinčenje je lahko simptom multiple skleroze, vendar bi vsaj v začetnih fazah pri najpogostejši obliki bolezni (recidivno remitentna MS) pričakovali, da se simptomi pojavijo in nato počasi izzvenijo. Kasneje se zopet lahko pojavijo podobne ali čisto drugačne težave (šibkost udov, motnja vida….). Manjši delež k razvoju multiple skleroze prispeva tudi genska nagnjenost, vendar težko rečemo, da je bolezen dedna v ožjem pomenu besede. Če Vas Vaše težave zelo skrbijo ni narobe, če jih omenite Vašemu zdravniku, saj bodo tudi negativni rezultati pregleda ali morebitnih preiskav imeli pozitiven vpliv na vas.

Lepo Vas pozdravljam,

Gregor Brecl Jakob, dr. med.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Zdravo šele sedaj sem videla da obstajja forum za MS js mam diagnozo že 4 leta pri men so se začeli samo glavoboli in mravljinčenje v obeh nogah in rokah drugače za ms obstaja vec nacinov kako napada pac se sprijaznes in zivis dalje bolezen bo omejevalllla na dolocenih elih telesa men se v stirih letih ni poslabsalo stanje samobda opazam v desni roki pojenja moc drugace delam vse normalno in vse bolezen je treba sprejet zdravil ne jemlem nobenih vsake toliko casa imam dieto k pomaga jo obdrzati na taki ravni k je sedaj 😀

Spoštovani,

najprej najlepša hvala za Vaš hiter odgovor. Mravljinčenje se mi pojavlja približno dvakrat na teden, neodvisno od tega, v kakšnem položaju ležim, sedim ali hodim. Najbolj me skrbi to, da že nekaj časa ne čutim več prave moči v rokah. Poleg tega se mi je zadnji teden začel še precej zapletati jezik. Večkrat na dan se lomim za izreči preprosto besedo – izgleda, kakor bi jecljala. To se mi ni še nikoli dogajalo, predvsem zato, ker sem tudi sama lingvist, ki da precej na lepo izgovorjavo, zato me te stvari še toliko bolj motijo. Da o pisanju sploh ne govorim … Vedno sem lepo pisala, zadnjih nekaj tednov pa izgleda, kot da me roke včasih ne bi več ubogale.

Resnično upam, da ni MS.

Lep pozdrav,
Obupana.

🙂 super da ste ga odkrili in hvala za vase besede. Vabljeni da še kdaj pokomentirate, saj ljudem izmenjava izkušenj veliko pomeni.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Naj se čimprej umiri ali razjasnji, kaj se dogaja v vašem telesu. Držimo pesti za to.

Žiujo tudi jaz rabim mnenje in sicer 11.11.2015 so se mi zvečir v nožnih prstih pojavili mravljinci ki so se razširili po stopalih čez noč pa so se razširili do stegna in v roke. Zdravnik mi je dal pregledati kri ki je bila ok. Nevrolog me je pregledal (refleksi,ravnotežje…) vse je blo ok, ker sem oktobra prebolela prehlad (hud kašelj,smrkanje…) je sklepal da gre za blag poliradikulonevritis predrisal mi je tablete bfidavid ugl. Vitamine jemati sem jih mogla 40 dni in do takrat naj bi mravlinci izginili vendar niso le manj izraziti so. Pogosto sem tudi čutila kratkotrajno mravlinčenje sramnih ustnic .Sedaj tega januarja pa so skoraj izginili vendar pa me je izraziteje začelo boleti v križu bolečine so prisotne že 2 leti od kar so mi delali lombardno punkcijo ker sem prebolela boreliozo ampak niso bile tako izrazite kot so sedaj so pa dokaj znosne. V zadnjih dneh imam v mišicah na vsake toliko časa vrokah in nogah rahel občutek šibkosti. Težav v moči ne opažam tudi utrujena nisem. Še enkat se bom naročila pri nevrologu da temu pridem do dna.Skrbi me da bi lahko šlo za MS saj povsot piše da so mravljinci 1 iz med znakov vsak nasvet in mnenje bi bilo dobrodošlo. Stra sem 21 let. Hvala

Živjo družba, zanima me če bi mi lahko kdo malo pomagal…..stara sem 20 let, oktobra lani sem zbolela za visoko vročino 40C , ki je po treh dneh minila, tisti en dan sem bila dobro, naslednje jutro pa sem se zbudila z bolečim desnim očesom. Nisem ga mogla premikati gor, levo, desno…šla sem k okulistu, ki me je zaradi izpada vidnega polja poslal k nevrologu, ta mi je naredil lumbalno punkcijo in MRI glave. Likvor je bil čist, imela pa sem zelo povišane levkocite…MRI je bila vredu-postavljena diagnoza: enterovirusni meningoencefalitis (vnetje možgan in možganskih ovojnic), vid je bil rahlo megnel, če pa sem predolgo strmela v kaj in potem pogledala stran se je obris slike premaknil zraven in zdelo se mi je da mi crna tanka lisa povsod sledi v desnem očesu…dobro glava več ni tako močno bolela, oko sem ponovno premikala po 3 dneh, od tega mi je ostal samo tremor desnega prstanca in občasni glavoboli…..čez kakšen mesec sem na predavanjih opazila da profesorja le s težka vidim, morala sem močno naprezat oči in posledično sem dobivala močne glavobole…ker sem se spomnila, da so mi na nevrologiji opravili še VEP sem šla zahtevat izvid, ker mi ga nihče ni pokazal…ko sem videla izvid je bil abnormalen, okvara obeh vidnih živcev, o tem pa me ni obvestil nihče….od osebne zdravnice sem dobila okolista pod nujno, ta pa mi je pokazal povečane skotome do naslednjega dne v 4 dneh so se mi močno povečali, na novo pa se je pojavil še kvadrantni izpad in pa rahlo oslabljen vidni živec…nevrologinja me je zato poslala ponovno na magnetno resonanco in predlagala je da jo opravimo s kontrastom….ko je prišel dan za MRI so jo le ti opravili brez kontrasta in sedaj čakam na izvide…v glavi ponavadi največkrat v desni polovici možganov me parkrat močno zbode, se mi zdi da mi zatrese sliko on pa včasih sta tudi obe zrkli boleči….roke me dostikrat zbadajo kot da bi me pikalo po rokah, predvsem leva roka v prstnih sklepih, se mi zdi kod da mi jih zvija…nevem več kaj naj si mislim….samo želim vedeti od česa je vse to in pa ali je MS ali ni? se opravičujem za predolgo zgodbo in pa hvala za vnaprejšnje odgovore in pomoč
LP

Aja pa pred tednom dni so se mi nenadno pojavili mravljinci v levi polovici obraza do kotička ustnic, čuden občutek in napetost kože sem čutila še dva dni za tem, na urgnci pa so rekli naj pijem samo dosti tekočine in počivam. podobna težava se mi je naredila že enkrat prej ko mi je pisknilo v levem ušesu in ga par ur sploh nisem čutila oz sem ga ampak čudno..nvem več kaj si naj mislim ker ne maram hoditi k zdravnikom, še najmanj pa težiti….včasim imam občutek da mislijo da dramatiziram ampak to je zadnje kar bi želela

Pozdravljeni.
Stara sem 15 let in imam že dobre pol leta naslednje težave:
-redne bolečine v sklepih in kosteh ter v hrbtenici
-pogosto vrtoglavico
-težave z vidom in bolečine v očeh
-vedno mrzla stopala in dlani
-vsakodnevne glavobole
-špikanje, krče in pogoste bolečine v mišicah
-bolečine v mišicah že ob najmanjšem naporu
-stalno utrujenost in sem splošno brez energije
Zanima me če bi bilo možno, da so to simptomi multiple skleeoze. Je potreben pregled pri zdravniku? Hvala za odgovoe

Pozdravljeni .!

Imam tezave in upam da sem se obrnil na pravi forum in mi bo kdo znav odgovoriti na uprasanje.

Namrec v mesecu juniju sonse mi kar naenkrat pojavile tezave z slabim pocutje in v nogah so se mi pojavili kot neki krči in zbadanja . Slabse je bilo ob toplem vremenu oblivala me je tudi vrocica ampak vrocine nisem imel. Pri osebnem zdravniku sem opravil krvno sliko, delovanje scitnice,borelijozo in revmo ampak usi izvidi brez problema. Potem se mi je stanje v mesecu dni uredilo. Potem en mesec nisem imel nobenih tezav in v avgustu so se mi ponovno pojavile in sevedno trajajo . Predusem v mecah cutim neko napenjanje , zategovanje , zbadanje. Ce veliko sedim imam nemirne noge in imam iste obcutke v medenici . Tudi kake hude energije nimam .

Bil sem tudi pri bioenergetiku ampak pravi da nevidi da bi bila kaksna huda bolezen da je use samo uglavi oziroma neke vrste stres.

Ampak sevedno me skrbi da bi bila multipla sklerozA.?

Hvala za kakorsen koli odgovor .

Lp Miha

New Report

Close