Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže So masaže (stopal, telesa, trebuha) dovoljene, če imam okvaro Faktor V Leiden (blažjo obliko)

So masaže (stopal, telesa, trebuha) dovoljene, če imam okvaro Faktor V Leiden (blažjo obliko)

Spoštovani,

star sem 34 let, pred 3 leti sem imel po zlomu gležnja globokovensko trombozo, potem še pljučno in nato še paradoksno arterijsko embolijo – zaprli so mi foramen ovale (atrium septum defekt?) in mi diagnosticirali blažjo trombofilijo z okvaro Faktorja V Leiden. Ne rabim uživati antikoagulantov.

Ker smo zadnje terapije, posege in potrditve diagnoz opravili lani, se sedaj lotevam rekreativnega gibanja, hujšanja, rad bi si privoščil tudi masače.

Pred kratkim sem videl zanimivo reč – masažo trebuha. To pomaga pri prebavi itd. Vendar, ko sem se na netu pozanimal, sem videl – na redkih mestih sicer – da je globokovenska tromboza (katero sem imel pred 3,5 leti) lahko kontraindikacija.

Zanima me torej, kako je z masažami pri človeku, ki se mu kri malce raje strjuje, kot večini. Se jih odsvetuje, tolerira, dopušča ob povečani pazljivosti, ali kaj?

Že vnaprej hvala in lep pozdrav,

Simon

Pozdravljeni!

Globoka venska tromboza je kontraindikacija samo takrat ko je in ne velja to sedaj za celo življenje.
Takrat se ne sme masirati samo zato, da ne bi strdka z masažo prepodil naprej in bi končal v srcu – kjer bi povzročil infarkt ali pa v pljuča, kjer bi povzročil embolijo.

Za masaže so bolj nevarna stanja tista, ko se kri ne strjuje. Morda pri vas zaradi motenj strjevanja krvi samo malo več previdnosti v smislu intenzivnosti.

New Report

Close