Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza so krivi hormoni

so krivi hormoni

Pozdravljeni!

Stara sem 30 let, pred 8 meseci sem rodila zdravo punčko. Z zanositvijo sem imela težave. Po obisku ambulante za neplodnost, opravljeni histero in laparoskopiji, je bila postavljena diagnoza endometrioza. Zanosila sem po postopku IVF, ki je bil uspešen že prvič.
Kakšna 2 meseca po porodu me je začela mučiti nespečnost. Seveda vsak povezuje nespečnost v poporodnem obdobju z depresijo, vendar se sama nisem počutila tako, mogoče sem se soočala z novim načinom življenja, skrbjo za malčico… Spanje se je po kakšnih 14 dneh izboljšalo, vendar imam še vedno težave (zelo težko zaspim). K zdravniku nisem šla, ker sem domnevala, da bi le-ta razmišljala v smeri depresije, sem pa si preko spleta naročila tabletke melatonina. Te so mi kar precej pomagale, sploh na začetku.
Vsebolj razmišljam, da je lahko za težave s spanjem krivo hormonsko neravnovesje (hormonov mi v procesu zdravljenja niso preverjali), sploh pa sedaj, ko sem naletela na tale forum. Spanec je kakšna dva tedna v redu, potem pa zopet težko zaspim, pomagam si z baldrijanom.Sedaj sem 3 dni pred menstruacijo in spanje zopet “stavka”.

Spoštovana ga. Sabina, ali menite, da gre glede na opisano tudi pri meni za hormonsko neravnovesje in kaj mi svetujete.
Sicer so menstruacije redne, glede na endometriozo niti ne boleče, kakšnih zelo izraženih pms simptomov ne opažam, po telesu sem tudi kar bolj poraščena (tudi to naj bi imelo opraviti s hormoni).

Hvala za vaš odgovor in LP!

Pozdravljeni!
“Poporodni blues” ali poporodno otožnost (z nespečnostjo) povezujemo z nenadnim padcem progesterona. Sicer po porodu k sreči delujejo še drugi hormoni, ki povsem ustrezno nadomestijo pomanjkanje progesterona. Oksitocin npr., ki se sprošča ob porodu in med dojenjem ima močan antidepresiven učinek. Oksitocin povzroči v možganih občutke zaupanja, sprejetosti, navezanosti (prijetni občutki kot zaljubljenost). Uspavalno pa ne deluje.

3 dni pred menstruacijo, tudi kadar pms ni polno izražen, pride do naravnega padca v koncentraciji progesterona. Takrat je malce slabše spanje povsem fiziološko. Nosečnost in porod je obdobje večjih hormonskih nihanj in prehodnih neravnovesij. Le redko je potrebno zdraviti poporodna hormonska nihanja.

Želim vam še naprej veliko sreče z majhno punčko.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Hvala za odgovor.

Če sem prav razumela, bi se naj hormoni uravnovesili sami od sebe.V kolikšnem času pa lahko pričakujem, da pride do tega ravnovesja?
Kot sem že napisala nikoli nisem občutila močne depresije, mogoče le kot prehodno žalost, nemir…dojenje nama ni šlo dlje kot slab mesec. Rada bi samo nekako razumela, od kod izvira ta slab spanec vsake toliko časa.

Hvala še enkrat in LP

Pozdravljeni!
Če se je normalni menstruacijski ciklus začel, bi načeloma progesteron že moral delovati.
Slab spanec vsake toliko časa občuti veliko mladih mamic. V naravi bi to pomenilo, da ste ves čas na preži, za obrambo svojih potomcev. Slab spanec v nosečnosti in po porodu ima zaščitno vlogo iz davnih časov. Verjamem, da se bo spanje kmalu uredilo. Če pa je povezan še s katerim od znakov depresije prosim poiščite pomoč.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close