Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje so jetrca dovoljena ali ne?

so jetrca dovoljena ali ne?

sem nekje prebrala, naj se v nosečnosti ne bi jedlo jetrc zaradi preveč a vitamina, meni pa se tako luštajo taka pražena s čebulo.
a jih druge nosečnice jeste?
in od katere živali so najbolj priporočljive?

drugače sem v 15 tednu, z mojimželezom je vse ok.

lp,
timi

Tudi jaz sem si jih zaželela v nosečnosti, pražena na čebuli. In sem si jih tudi naredila, ampak samo enkrat. Tako me je pekla zgaga po njih, da mi ni več prišlo na misel, da bi jih še jedla med nosečnostjo.
Ja, res pravijo, naj jih takrat ne bi jedli, ne vem pa točno zakaj. Verjetno so problematična tudi zato, ker so jetra pač “filter” za vse stupe in glede tega niso preveč zdrava.

Jetra že tako niso preveč zdrava, saj pobirajo vse strupe iz telesa. Je sicer res, da imajo ogromno železa, vendar zdravniki svetujejo rajo kako drugo z železom bogato hrano – npr. konjsko meso, suhe marelice, vsa zelena zelenjava, ipd. Jaz sem si jih tudi omislila samo enkrat, pražena na čebuli, in je tudi mene strašno dajala zgaga, tako da jih potem nisem več jedla.

Tako, kot so ti punce že povedale. Preveč vsebujejo škodljivih snovi, poleg tega tudi maščob, pa enega vitamina imajo preveč, ki za nosečke ni ravno dobrodošel.

Jaz jih jem. Sicer nikoli v večjih količinah, ampak 1x mesečno zagotovo. Vsega po pameti in v mejah normale – to je moj moto.

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Naj se ne bi jedle, ker vsebujejo veliko vitamina A, ki pa je v nosečnosti škodljiv. (v primeru, da je živalskega izvora), prav tako naj ne bi jedla paštet in podobno.Vitamin A p amoraš nadomestiti z izdelki rastlinskega izvora.

Jaz sem vse jedla, tudi jeterca, če so se mi zaluštala. A se vam ne zdi, da zadnje čase malo preveč kompliciramo glede vsega??

no,jest tud.tud od konjčka.pb-enkrat mesečno na čebulci, pa pire krompir.
me nikol ne peče zgaga.
nia

oh, si me spomnila na moje preživete strahove

ko sem čakala zdajšnjo 3,5 letno pupo, so mi v zgodnji nosečnosti tako zelo pasala pražena jetrca, da sem jih res veliko jedla

potem sem se pa močno, močno sekirala, da nisem otročku škodila

in celo nosečnost sem se ubadala z vprašanjem, če bo dete v redu

še ko sem prišla rodit, je bilo prvo vprašanje, ki sem ga postavila porodničarju, ko se je prikazal v porodni sobi, če bo dete, ki se bo rodilo, normalno, ker sem pojedla toooooliko jetrc.
Me je samo trapasto pogledal:)))

In ko je naša deklica pokukala na svet, je bilo spet prvo vprašanje, če je vse v redu. In ko so rekli, da je, sem vsa vesela odgovorila:”torej ji jetrca niso škodila”

Ti si jih kar privošči. Saj jih ne boš jedla vsak dan po 1 kilo, a ne?

Jaz jih imam tudi rada, pa jih nisem jedla ze nekaj let, ker me vsakokrat mine, ce samo pomislim na vse antibiotike in hormonske dodatke, ki se kopicijo v njih. (ceprav tudi sicer verjetno pojem marsikaj skodljivega). Ce imas kako moznost za domaca jetrca od zivali, ki jih niso filali z antbiotiki in raznimi prehranskimi dodatki – potem pa kar veselo. Sicer pa tudi od ene porcije industrijskih jeter ne bo kake hude skode 😉

ma ja, v prvi nosečnosti sem skoraj diplomirala iz zdrave prehrane, absolutno nobenega pršuta, jetrc…
zdaj se mi pa enostavno tako luštajo, da mi enkrat te dni ne uidejo. pa saj itak pojem kar veliko salam in hrenovk in kaj je še takega. ne vem, zakaj sem ravno ob jetrcih dobila pomisleke.

hvala za nasvete, ve si pa tudi privoščite, kar vam ta trenutek paše.

lp,
timi

New Report

Close